02:49, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Αυτά είναι τα 7 «χαρτιά» για την «πράσινη» μετάβαση

Επτά ισχυρά «χαρτιά» επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία της «πράσινης» μετάβασης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε χθες, στο συνέδριο Green Deal του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τον οδικό χάρτη και τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων στο μείζον ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Του: ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα τη δυνατότητα να αναδειχθεί μέσα από τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στον διεθνή επιχειρηματικό και επενδυτικό χάρτη».
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

  1. Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»: Θα υλοποιηθεί παράλληλα με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός νέου προτύπου για τη χώρα, μέσω της «πράσινης» οικονομίας, της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Το 37% των δαπανών του σχεδίου αφορά δαπάνες για το κλίμα και το 20% θα διατεθεί για την ψηφιακή μετάβαση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
  2. Φορολογία: Πρόσφατα χορηγήθηκε κίνητρο αυξημένης έκπτωσης κατά 100% στις δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν την «πράσινη» οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, ενώ θα προωθηθούν και άλλες τέτοιες δράσεις.
  3. Βιώσιμη χρηματοδότηση: Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, προωθείται η αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέσα και από την ενίσχυση των τομέων «βιώσιμης χρηματοδότησης» και Fintech, ενώ δρομολογούνται έργα τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  4. Ομάδα εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την «πράσινη» οικονομική βάση: Το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών καθώς και έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα.
  5. Διαφάνεια και βιωσιμότητα στην εταιρική διακυβέρνηση: Ισχύει από το 2020 η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός της εταιρικής διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών.
  6. «Πράσινος» προϋπολογισμός: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεργάζεται με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη σταδιακή υιοθέτηση του «πράσινου» προϋπολογισμού.
  7. Έκδοση «πράσινου» ομολόγου εντός του 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι για την επίτευξη βιώσιμης, διατηρήσιμης και αειφόρου ανάπτυξης απαιτείται τόλμη και διορατικότητα, προσθέτοντας ότι, με πυξίδα την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών, διαμορφώνεται ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα είναι κοινωνικά δίκαιο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και φιλικό προς τις επενδύσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL