fbpx

, Πέμπτη
12 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Αυτό είναι το "πόθεν έσχες" των πολιτικών της Θεσσαλονίκης!


Του Βαγγέλη Μωυσή
Απ’ όλα έχει ο… μπαξές των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών της Θεσσαλονικης! Δηλώσεις χαώδεις, δηλώσεις «λειψές», δηλώσεις «κρυστάλλινες»  δηλώσεις έσχες… δίχως «πόθεν» και κάποιες χωρίς ιδιαίτερα εντυπωσιακό «έσχες», γαιοκτήμονες, επιχειρηματίες, βουλευτικά αυτοκίνητα από… γονική παροχή (μπερδευτήκατε ή ακόμα;), πλούσιους προ πολιτικής και… άλλους, «αριστερούς» Πανοράματος (σαν τα φημισμένα τρίγωνα), πολλούς «λεφτάδες» και βεβαίως καθόλου «φτωχαδάκια», διότι, εδώ που τα λέμε, αν είσαι φτωχαδάκι, στην πολιτική (όπως ασκείται στην Ελλάδα) δύσκολα αντέχεις.
Ο εντυπωσιακός κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των περισσοτέρων πολιτικών της Θεσσαλονίκης, είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Συνολικά… 305 ακίνητα κατέχουν οι 18 πολιτικοί, των οποίων τις δηλώσεις «ξεψαχνίσαμε»! Από ταπεινές γκαρσονιέρες… μέχρι βίλες και δασικές εκτάσεις!
Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν είναι μεμπτό να έχει κάποιος ακίνητη ή κινητή περιουσία, είτε πολιτικός είτε άλλος. Οφείλουμε να προτιμούμε πολιτικούς που έχουν περιουσία, από εκείνους που επιδιώκουν να τη φτιάξουν… κατόπιν εκλογής. Μακριά από εμάς, λοιπόν, κάθε λογική «ενοχοποίησης» της όποιας ευμάρειας πολιτικών προσώπων.
Ωστόσο επιλέξαμε να κάνουμε την «ακτινογραφία» αυτή για τέσσερεις λόγους: Πρώτον, διότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο internet για να περιηγηθούν μόνοι τους στις δημόσια αναρτημένες δηλώσεις. Δεύτερον επειδή η γυναίκα του καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται. Τρίτον, επειδή η λέξη «αφορολόγητο» είναι πάντα στη στήλη με το μεγάλο ποσό. Και τέταρτον… το know us better!

Ένας και… τρανός

Ο μόνος βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ -και αρχηγός- Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε φορολογούμενα εισοδήματα 26.156,5 και αφορολόγητα 75.747 ευρώ, από βουλευτική αποζημίωση. Είναι 100% κύριος σε 9 ακίνητα, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ δηλώνει άλλα 18, με μικρότερα μερίδια, ή ιδιοκτησίας της συζύγου του. Τα περισσότερα ακίνητα, του ζεύγους Ευάγγελου Βενιζέλου και Βασιλικής Μπακατσέλου αποκτήθηκαν μεταξύ 2005 και 2009, ενώ στη δήλωση πόθεν έσχες, οι στήλες που αφορούν τρόπο κτήσης και προέλευση χρημάτων… είναι κενές. Οι καταθέσεις και οι επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλους τίτλους του ζεύγους Βενιζέλου – Μπακατσέλου είναι πολλές και περιλαμβάνουν και άλλους συνδικαιούχους, όπως την μητέρα της συζύγου του. Συνολικά για το εξεταζόμενο διάστημα δηλώθηκαν καταθέσεις 2.326.784,64 ευρώ σε ελληνικές τράπεζες (οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί: 500.000 ευρώ στην Eurobank, 400.356,25 ευρώ στην Εθνική, 350.000 ευρώ στην Marfin, φέρονται να έχουν κύριο δικαιούχο την μητέρα της συζύγου) καθώς και άλλα 1.729,82 δολάρια στη Citibank και 43.894 λίρες Αγγλίας στην HSBC. Αντίστοιχα πολύπλοκη είναι η εικόνα και για τους τίτλους… σε όλα τα καλά «μαγαζιά», κυρίως σε μετοχές και επενδυτικά προϊόντα της Eurobank, αλλά και σε τίτλους σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Marfin, για τους οποίους δεν δηλώνεται ούτε ο τρόπος κτήσης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε η τιμή αγοράς. Ο συνολικός αριθμός των διάφορων μετοχών και άλλων τίτλων που δηλώθηκαν φτάνει τις 60.000 κομμάτια περίπου. Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει κυριότητα δυο ΙΧ οχημάτων.

Οι «γαλάζιες» δηλώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συγκαταλέγεται στους πολιτικούς με την πιο ειλικρινή και λεπτομερή δήλωση πόθεν έσχες, στην οποία καταγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για τους τρόπους απόκτησης των ακινήτων (αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά, κλπ), την προέλευση χρημάτων (εισοδήματα προηγουμένων ετών, δάνεια κλπ) και τις αξίες αγοράς μετοχών. Μετά της συζύγου του Νατάσας, δηλώνουν: φορολογητέο ποσό 29.783 ευρώ και αφορολόγητο 63.742 ευρώ, ενώ από κάθε πηγή έχει 136.299 ευρώ και 25.199 της συζύγου. Δηλώνει 19 ακίνητα, που βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Φιλοθέη Αττικής, Ραφήνα, Πρώτη Σερρών, Μύκονο και Τρίκαλα. καταθέσεις περίπου άνω των 340.000 ευρώ  και ομόλογα από κοινού με τα μέλη της οικογενείας του, συνολικής αξίας κτήσης άνω του 1.000.000 ευρώ. Επίσης δηλώνει ένα ΙΧ και ένα σκάφος αναψυχής οκτώ ατόμων, που αγοράστηκε εξ αδιαιρέτου από το ζεύγος, το 2002 με εισοδήματα της ίδιας χρονιάς.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, δηλώνει από τη βουλευτική του αποζημίωση φορολογητέο ποσό 22.806 και αφορολόγητο 65.129, ενώ από λοιπά εισοδήματα δηλώνει 44.324 ευρώ. Στην κατοχή του ιδίου και της συζύγου του, βρίσκονται 11 ακίνητα, εκ των οποίων τα έξι αποκτήθηκαν είτε με αγορά, είτε μέσω κληρονομιάς από το 2002 ως το 2009. Στα… κενά της δήλωσης, καταγράφεται το γεγονός, ότι για τις αγορές δεν αναφέρονται ούτε τα ποσά, ούτε η προέλευση των χρημάτων, αλλά ούτε ο αριθμός συμβολαίου που θα μπορούσε να διευκολύνει τη διασταύρωση των υπολοίπων πληροφοριών. Το ίδιο ισχύει για τις μετοχές που διαθέτει (δεν αναφέρεται το… πόθεν), ενώ αντίθετα, αναφέρεται η προέλευση των χρημάτων (εισοδήματα έτους) για τις καταθέσεις ύψους 6.400 ευρώ περίπου, για το ένα από τα δύο οχήματα 1.600 κυβικών, που αγοράστηκε το 2010, έτος που αφορούν οι δηλώσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης από τη βουλευτική αποζημίωση δηλώνει 26.366 ευρώ φορολογητέο ποσό και αφορολόγητο 63.472 ευρώ. Τα λοιπά του εισοδήματα ανέρχονται σε 78.164 ευρώ. Ο ίδιος και η σύζυγός του, κατέχουν 10 ακίνητα για το σύνολο των οποίων, αν και δεν συμπλήρωσε τρόπο κτήσης, παραθέτει όλους τους αριθμούς τίτλων ιδιοκτησίας ή συμβολαίων για κάθε ενδιαφερόμενο. Διαθέτει καταθέσεις 181.224 ευρώ, για τις οποίες παραθέτει προέλευση. Στην οικογένειά του ανήκουν δύο αυτοκίνητα 1360 και 1197 κυβικών, καθώς και ένα δίτροχο 250 κυβικών.
O υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης που πάντα δήλωνε ευθαρσώς… πλούσιος λόγω μπάσκετ, μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει μια από τις πιο διάφανες δηλώσεις. Παραθέτει ως βουλευτική αποζημίωση φορολογητέο ποσό 27.941 ευρώ και αφορολόγητο 75.235 ευρώ και από άλλες πηγές 48.649. Είναι συμμέτοχος στην ιδιοκτησία 22 ακινήτων σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γρεβενά, Κοζάνη και Αττική. Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων του βρίσκονται στην κατοχή του ήδη, από τη δεκαετία του 1990 και για όλα αναφέρεται ο τρόπος απόκτησης. Έχει καταθέσεις 740.000 ευρώ περίπου και 1.000.000 δολαρίων, για τις οποίες δηλώνει την προέλευση των χρημάτων, ενώ μαζί με τη σύζυγό του κατέχουν δυο ΙΧ κυβισμού 4.700 και 1200 cc.
Η βουλευτής Έλενα Ράπτη δηλώνει ως βουλευτική αποζημίωση, 25.536 ευρώ φορολογητέα και 78.530 αφορολόγητα, ενώ από άλλες πηγές δηλώνει 34.801. Είναι συνιδιοκτήτρια… 34 ακινήτων, εκ των οποίων οκτώ κατέχει κατά 50% και τα υπόλοιπα με μικρότερα ποσοστά συμμετοχής στην ιδιοκτησία. Κατέχει ένα ακόμα ακίνητο κατά 100%. Παραθέτει δε για όλα τον τρόπο απόκτησης και αριθμούς τίτλων για κάθε ενδιαφερόμενο. Έχει μετοχές ονομαστικής αξίας 132.075 στην εταιρεία… του μπαμπά της και πρόσβαση σε καταθέσεις περίπου 700.000 ευρώ σε κοινούς λογαριασμούς, με άλλα μέλη της οικογενείας της, όπως επίσης, 5.548 ελβετικών φράγκων και 7.243 λιρών Αγγλίας. Ωστόσο, δεν γινόταν να μην υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι… για κανένα από τα ποσά των καταθέσεων, δεν αναφέρεται το πόθεν.
Ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός που δεν ήταν βουλευτής την περίοδο που αφορά η συγκεκριμένη δήλωση πόθεν έσχες, δηλώνει από άλλες πηγές συνολικό οικογενειακό εισόδημα  20.000 ευρώ, συνιδιοκτησία σε 25 ακίνητα (με διάφορα ποσοστά κυριότητας και τουλάχιστον έξι κατά 100%) και μετοχές αξίας κτήσης 35.000 ευρώ. Για τα ακίνητα, αναφέρονται αριθμοί τίτλων. Οι δηλωμένες καταθέσεις φτάνουν τις 313.000 ευρώ και 57.000 λίρες Αγγλίας, ενώ δηλώνει και “ρευστό” 205.000 ευρω.  Για όλα τα ποσά αναφέρεται προέλευση χρημάτων. Στη οικογένεια ανήκουν τρια ΙΧ 1400, 1600 και 1800 κυβικών.
Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας (και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης) κατέθεσε μια δήλωση ως επί το πλείστον «διαυγή», που όμως τα μπερδεύει στο …τέλος. Δηλώνει φορολογητέα 27.941 ευρώ και αφορολόγητα 63.472, καθώς και…720 ευρώ από άλλες πηγές. Δηλώνει κυριότητα σε 18 ακίνητα (σε τέσσερα εξ ολοκλήρου), εκ των οποίων τρία είχαν διατεθεί προς πώληση την περίοδο που αφορά η δήλωση και τέσσερα αγοράστηκαν την ίδια περίοδο. Για αυτά και μόνον, παρατίθενται αριθμοί τίτλων συμβολαίων, ενώ για όλα δηλώνεται τρόπος απόκτησης. Ο κ. Γκιουλέκας, δηλώνει επίσης τραπεζικές καταθέσεις ύψους 90.400 ευρώ, για τα οποία αναφέρει πηγές προέλευσης. Στα οχήματα μας τα μπερδεύει, αφού δηλώνει ως δικό του, ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού (3.456 cc), το οποίο κατά τη δήλωσή του προέρχεται από γονική παροχή, αλλά ανήκει …στη Βουλή των Ελλήνων. Ό, τι καταλάβατε, καταλάβαμε…

Οι λιγοστές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τάσος Κουράκης, δηλώνει ως βουλευτική αποζημίωση 18.806 ευρώ φορολογητέα και  63.472 αφορολόγητα και από άλλες πηγές, μαζί με το εισόδημα της συζύγου, 32.000 ευρω. Δηλώνει έξι ακίνητα εκ των οποίων τρια στην Πυλαία και στο Πανόραμα (μετά της συζύγου), για τα οποία …δεν μπαίνει στον κόπο να δηλώσει προέλευση χρημάτων ή τρόπο κτήσης, αφού τα κατέχει από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980! Διαθέτει επίσης καταθέσεις ύψους 40.000 ευρώ, δύο αυτοκίνητα και δύο δίκυκλα.
Η Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης) δηλώνει 19.356 φορολογητέα και 88.108 αφορολόγητα από τη βουλευτική της αποζημίωση. Είναι ιδιοκτήτρια οκτώ ακινήτων και ενός αυτοκινήτου 1991 κυβικών, ενώ έχει καταθέσεις 6.811 ευρώ.
Δεν έχουν καταθέσει δηλώσεις “πόθεν έσχες” οι Σάββας Αναστασιάδης της Ν.Δ., Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Ιωάννα Γαϊτάνη,του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης οι Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Αβραμίδης και Χρυσούλα Γιαταγάνα των Αν.Ελ., η Ασημίνα Ξυροτύρη και η Κατερίνα Μάρκου της ΔΗΜΑΡ, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και η Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ και οι Βασίλης Γρέγος και Πολύβιος Ζησιμόπουλος της Χ.Α.

Χαμένοι και κερδισμένοι

Άλλα πολιτικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, που λόγω της προηγούμενης θητείας τους στο κοινοβούλιο ή στην κυβέρνηση κατέθεσαν δηλώσεις “πόθεν έσχες”, είναι οι παρακάτω:
Ο Δημήτρης Βαρτζοπουλος, πρώην υφυπουργός υγείας και νυν εξ` απορρήτων του Α.Σαμαρά, δηλώνει συνολικό οικογενειακό εισόδημα 85.500 ευρώ το 2009, 87.000 ευρώ το 2010 και 50.000 ευρώ το 2011. Από αυτά μπορεί να συμπεράνει κανείς, πως… μάλλον χαμένος ήταν οικονομικά, κατά το διάστημα που είχε αναλάβει την ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., πριν υφυπουργοποιηθεί. Δηλώνει (μαζί με τη σύζυγό του) συνιδιοκτησία σε 24 ακίνητα, εκ των οποίων αρκετά είναι αγροτεμάχια στο νομό Δράμας, αλλά σε κανένα δεν έχει το 100%. Για όλα δηλώνει αριθμούς τίτλων. Έχει καταθέσεις 40.000 ευρώ από εισοδήματα προηγουμένων ετών και τρέχοντος έτους, καθώς και δύο ΙΧ, 1984 cc και 1240 cc.
Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης δηλώνει από διάφορες πηγές 76.567 ευρώ, ενώ εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης 68 ακινήτων, αλλά μόνο σε ένα κατά 100%, καθώς και κύριος μετοχών αξίας κτήσης 195.000 ευρώ περίπου. Διαθέτει επίσης προσωπικές καταθέσεις ύψους 12.000 ευρώ και πρόσβαση σε διάφορους κοινούς λογαριασμούς (με τα αδέρφια του) που περιέχουν συνολικά περιπου 288.000 ευρώ. Από τη δήλωσή του επίσης, φαίνεται πως είναι και… θύμα του χρηματιστηρίου, καθώς το 2010 πούλησε έναντι 13.000 ευρώ περίπου, μετοχές που είχε αγοράσει έναντι 115.000 ευρώ στο παρελθόν.

Η Εύα Καϊλή δηλώνει 25.536 ευρώ φορολογητέα και 75.192 αφορολόγητα. Έχει ένα ακινητο στη Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα, τραπεζικές καταθέσεις 93.457 ευρώ και δύο μικρά ΙΧ. Για τα πάντα, παραθέτει λεπτομέρειες προέλευσης.

Ο Χάρης Καστανίδης δηλώνει 41.οοο φορολογητέα και 63.000 αφορολόγητα, συν 70.000 ευρώ από άλλες πηγές. Εχει συνιδιοκτησία σε έξι ακίνητα και 100% ιδιοκτησία σε δύο. Εμφανίζει καταθέσεις περιπου 12.000 ευρώ και ένα ΙΧ 1100 κυβικών. Για τα πάντα, παραθέτει λεπτομέρειες προέλευσης.
Ο Γιάννης Μαγκριώτης δηλώνει 25.000 περίπου φορολογητέα και 63.000 αφορολόγητα ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, καθώς και 17.400 ευρώ από άλλες πηγές. Εμφανίζεται κύριος ενός ακινήτου, (άλλα δύο ακίνητα είναι ιδιοκτησίας της πρώην συζύγου του). Διαθέτει μετοχές 22 τραπεζών και άλλων εταιρειών, αλλά… δεν δηλώνει το πόθεν, ενώ οι καταθέσεις του υπερβαίνουν τις 385.000 ευρώ (μέρος αυτών σε κοινό λογαριασμό με τον πατέρα του), επίσης… άνευ «πόθεν». Εμφανίζεται ως εταίρος δύο επιχειρήσεων το είδος των οποίων συγκαταλέγεται στις… «άλλες περιπτώσεις» και ως ιδιοκτήτης δύο αυτοκινήτων, 1600 και 2000 κυβικών.
Ο Σπύρος Βούγιας, πρώην υφυπουργός και νυν… εκκολαπτόμενος τηλεοπτικός αστέρας δηλώνει 27.945 φορολογητέα και 63.472 ευρώ αφορολόγητα από βουλευτική αποζημίωση, συν άλλα …4.800 ευρώ από άλλες πηγές και 42.800 της συζύγου του. Εχει τρία ακίνητα, καταθέσεις 153.000 ευρώ και ένα ΙΧ 1200 cc. Δηλώνει επίσης, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης από το 1983.
H Χρύσα Αράπογλου δήλωσε 27.521 ευρώ φορολογητέα και 63.472 αφορολόγητα από βουλευτική αποζημίωση, καθώς και 74.571 ευρώ από άλλες πηγές. Ειναι ιδιοκτήτρια 9 ακινήτων, έχει καταθέσεις 24.161 ευρώ και ένα ΙΧ αυτοκίνητο 1400 cc.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε 27.941 ευρώ φορολογητέα και 82.212 αφορολόγητα από τη βουλευτική αποζημίωση, συν οικογενειακό εισόδημα συνόλου (με της συζύγου) περίπου 42.000 ευρώ από άλλες πηγές. Είναι ιδιοκτήτης πέντε ακινήτων σε Πανόραμα και Ελευθέριο-Κορδελιό. Είναι εταίρος σε δύο ΕΠΕ, από το 2000 και το 2003, εμφανίζει καταθέσεις 350.000 ευρώ και σημειώνει ιδιοχείρως ότι μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, έχει… κάποιες καταθέσεις σε «αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.