, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτοδυναμίας το… ανάγνωσμα

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την τραγωδία στα Τέμπη, θέτοντας εκ νέου τους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχτεί μέχρι τις κάλπες, αλλά και το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα. Εκλογές τον Μάιο, σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σταθερές κυβερνήσεις και στόχος σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης θα ήταν οι τίτλοι της παρέμβασής του, απευθυνόμενος στους πολίτες, το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο έδωσε με επίσημο τρόπο το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση, βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια που διακινούνταν περί εκλογών τον Ιούλιο. «Θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο -διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος τα νέα δεδομένα, περιγράφοντας την προγραμματική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει εκλογών. Λέγοντας ότι το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου «η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες», προανήγγειλε ευθεία σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», βάζοντας στη συζήτηση και θέμα συνταγματικής αναθεώρησης. «Είναι στην πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα (…) σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας (…), υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στη διάρθρωση της εξουσίας. Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω, παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε επιτελικό κράτος», τόνισε, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για ριζικές μεταρρυθμίσεις την επόμενη τετραετία.

Τι θα μας πουν η 1η και η 2η κάλπη

Βασικός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει η κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε. Στέλνοντας, ωστόσο, μήνυμα σε όσους ουσιαστικά αντιλαμβάνονται την πρώτη κάλπη ως ευκαιρία ψήφου διαμαρτυρίας ή αποχής, απευθυνόμενος, δηλαδή, επί της ουσίας σε όσους απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία, μετακινούμενοι στην «γκρίζα ζώνη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός. «Η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. (…) Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί-, θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά. Δείχνοντας, μάλιστα, τη δυσκολία στη συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως λχ το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του, να συναντηθούν, για να εισπράξει την άρνησή του. «Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για προοδευτική διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δημοσιοποιήσουν πριν από τις εκλογές τις προθέσεις τους, λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν (…) αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές».

Άσος στο μανίκι η σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά το δίλημμα των εκλογών, επιμένοντας στη σύγκριση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «σε κάθε εκλογή κρίνεται μια τετραετία (…) βασικός μας αντίπαλος είναι το κόμμα που κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια πριν από εμάς. Εμείς έχουμε μια υποχρέωση να παρουσιάσουμε στους πολίτες την άποψή μας για το πού είναι η Ελλάδα σήμερα και πού ήταν το ’19. Ότι είμαστε πια πρωταθλητές στην ανάπτυξη από εκεί που ήμασταν ουραγοί, ότι ρίξαμε την ανεργία κατά έξι μονάδες, ότι πήραμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις στο κράτος, γιατί ξέρετε είναι εύκολο πάντα να τα ισοπεδώνουμε όλα».

Σχολιάζοντας τις απώλειες που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αναμενόμενο δημοσκοπικό χτύπημα», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης το κόμμα εξουσίας και ο πρωθυπουργός προηγείται έστω και με πιο μειωμένα νούμερα σε σχέση με το παρελθόν ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν είναι καινούργιος. Έχει υπάρξει πρωθυπουργός».

Τρεις εβδομάδες μετά το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα, κατ’ αρχάς στους πολίτες, ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, διαβεβαιώνοντας ότι θα χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, προαναγγέλλοντας παράλληλα επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία Hellenic Train.

Σε εκκρεμότητα φαίνεται ότι βρίσκεται για την κυβέρνηση το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις επερχόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός απένειμε τα εύσημα στον πρώην υπουργό Μεταφορών για την παραίτησή του, σημειώνοντας, πάντως, ότι το θέμα της παρουσίας του στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα το συζητήσει μαζί του όταν έρθει η ώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.