21:15, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Αυτοψία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά στις πληγείσες αγροτικές περιοχές

Για την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης προς όλους τους αγρότες της Ξάνθης που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από την προχθεσινή θεομηνία, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη σημερινή έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε σε περιοχές του δήμου Τοπείρου, ανατολικά της Ξάνθης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός, «η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική. Αυτή ήταν η εικόνα που μού μετέφερε ο ΕΛΓΑ. Η παρουσία μου εδώ, σήμερα, συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι η άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών».

«Να θυμίσω», συνέχισε ο κ. Γεωργαντάς, «ότι για τις περυσινές ζημιές έχουν καταβληθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ, και από αυτά, τα ανταποδοτικά είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, αλλά και πόσο ισχυρή είναι η συμπαράσταση της Πολιτείας σε αυτό που βιώνουν οι αγρότες μας. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα σήμερα στους αγρότες που αυτές τις ημέρες ταλαιπωρούνται και βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά τους και μέσα από τους προβλεπόμενους μηχανισμούς θα δουλέψουμε όλοι για την γρήγορη αποζημίωσή τους».

Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στον δήμο Τοπείρου τις κοινότητες Θαλασσιάς, Όλβιου και Κρεμαστής, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Κουρτίδη, το δήμαρχο Τοπείρου και τον περιφερειακό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης.

Οι καλλιέργειες που έχουν πληγεί στις ανατολικές αγροτικές εκτάσεις της Ξάνθης υπολογίζεται περίπου στα 45.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως καλαμπόκι, ηλίανθο και ακτινίδια. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς αγρότες – καλλιεργητές και να κάνει επί τόπου αυτοψία, διαπιστώνοντας και ο ίδιος την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργημένων εκτάσεων.

Στα 8.000.000 ευρώ οι ζημιές στις καλλιέργειες

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Κουρτίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη την καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας όμως ότι ολόκληρη η αγροτική παραγωγή της περιφερειακής ενότητας έχει σχεδόν καταστραφεί. «Η προχθεσινή θεομηνία δεν άφησε τίποτα όρθιο. Ειδικά στις καλλιέργειες του ακτινίδιου, ο ανεμοστρόβιλος τα ξερίζωσε κυριολεκτικά. Οι παραγωγοί θα πρέπει εξ αρχής να δημιουργήσουν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. υπολογίζουμε πως η ζημιά ανέρχεται στα οχτώ εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μόνο στην καλλιέργεια των ακτινίδιων, που είναι ιδιαίτερη και δύσκολη, έχουμε 2500 με 3000 στρέμματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Επίσης, καταστράφηκαν 25.000 στρέμματα καλαμπόκι, 10.000 στρέμματα ηλίανθος, 10.000 στρέμματα σιτάρι και περίπου 3.000 στρέμματα βαμβάκι», επισήμανε.

Ο κ. Κουρτίδης ανέφερε ακόμη πως η πολιτική προστασία της Ξάνθης βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα και τα επόμενα 24ωρα, συστήνοντας προς τους αγρότες αλλά και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ