, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Άγκυρα: Ανοίγει πάλι θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Η Θράκη και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίθεσης τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου Δένδιας και Τσαβούσογλου θα δώσουν το «παρών», χωρίς όμως να έχει οριστεί διμερής συνάντηση.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

«Οι άδικες και παράνομες πρακτικές που ασκούνται εδώ και χρόνια κατά της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα συνεχίζονται κλιμακούμενες. Οι θρησκευτικοί ηγέτες των αδελφών μας στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται. Τα θεμέλια και η περιουσία τους ληστεύονται, κατάσχονται τα ιδρύματα και τα ακίνητά τους. Δεν τους επιτρέπεται να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα. Αρνούνται την ταυτότητά τους. Ο ισλαμικός κόσμος δεν πρέπει πλέον να μένει θεατής των δεινών των αδελφών μας που διώκονται στην Ελλάδα», υποστήριξε προκλητικά ο Ερντογάν στην 38η Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (COMCEC) του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Γνωρίζετε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ισλαμικού κόσμου. Πιστεύω ότι θα δώσετε την απαραίτητη υποστήριξη στην ΤΔΒΚ, η οποία είναι παρατηρητής στην Οργάνωση Τουρκικών Κρατών», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει η εξομάλυνση με την Αίγυπτο, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στο Κατάρ πέρα από τη χειραψία είχε και συνάντηση 30-45 λεπτών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, κατηγορώντας την Ελλάδα που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για το συμφέρον της τις κακές σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής.

«Αλλά φυσικά η Ελλάδα δεν κάθεται ήσυχη. Μιλάει συνεχώς εδώ και εκεί για εμάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν διάφορες εκστρατείες εναντίον μας. Πρώτα ο Αλλάχ, θα ανοίξει μια νέα εποχή μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Φυσικά στη συνάντηση που είχαμε με τον Αλ Σίσι εδώ του είπα επίσης ότι οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό είναι διαφορετικές από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου σε επίπεδο ηγετών», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Οι σχέσεις μας με τον αιγυπτιακό λαό έχουν άλλη ιστορία. Βέβαια, τα τελευταία εννέα χρόνια είχαμε πρόβλημα. Φυσικά, εκείνο το βράδυ εμείς κάναμε αυτό το βήμα, ειδικά έπειτα από παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ, και πραγματοποιήσαμε μια περιεκτική συνάντηση με τον Αλ Σίσι για 30-45 λεπτά. Το μόνο μας μέλημα -του είπαμε- είναι να επιλύσουμε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση ανάμεσα σε εσάς και την Τουρκία, γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Εξ όσων πληροφορήθηκα και έμαθα αργότερα, ήταν πολύ χαρούμενος για αυτήν τη συνάντηση, όπως και εμείς. Τώρα η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους υπουργούς μας και μετά θα βρεθούμε μαζί στη Μεσόγειο, γιατί οι σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού λαού είναι πολύ διαφορετικές».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL