Ακριβό σπορ το βουλευτιλίκι
Το «στοίχημα» των κομμάτων για ανανέωση φαίνεται ότι δεν προϋποθέτει μόνο την εύρεση νέων προσώπων με δυνατά βιογραφικά αλλά και νέων προσώπων με… γεμάτα πορτοφόλια!
Του ΟΡΕΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΕΑ
Αυτό είναι το συμπέρασμα, αν βάλει κανείς «χαρτί και μολύβι» και διαπιστώσει ποιο είναι τελικά το κόστος μιας υποψηφιότητας, που σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει και στα βουλευτικά έδρανα!
Η «πρόκληση» είναι μεγαλύτερη για όσους επιλέξουν να θέσουν υποψηφιότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Πρώτος στόχος για τους υποψήφιους βουλευτές, η αναγνωρισιμότητα, που σε περιφέρειες όπως αυτές της Αττικής σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν γνωστοί σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους.Ο τρόπος; Η βοήθεια από τους φίλους και τους γνωστούς δεν αρκεί, ούτε καν μόνο τα φυλλάδια που μοιράζονται σε σπίτια και αυτοκίνητα. Βασικό εργαλείο πλέον, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άρα, μια επαγγελματική ομάδα επικοινωνίας που θα προωθεί τα μηνύματα του υποψηφίου, θα καταγράφει οπτικό υλικό και θα «μοντάρει» βίντεο, θα προγραμματίζει πού και πότε πρέπει να παραβρεθεί.Το κόστος για μια επαγγελματική ομάδα επικοινωνίας ποικίλλει και κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που πρέπει να καλυφθεί, τους ψηφοφόρους στους οποίους πρέπει να απευθυνθεί, την εμπειρία του επαγγελματία και τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε αυτό το πακέτο δεν περιλαμβάνονται έρευνες και δημοσκοπήσεις, που κοστολογούνται γύρω στις 3.000 ευρώ.
Έξοδα γραφείου
Μαζί με τα έξοδα αυτά θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου, την ενοικίαση του χώρου αλλά και τα έξοδα τουλάχιστον 3-4 υπαλλήλων, οι οποίοι ενδεχομένως να μην εργαστούν εθελοντικά, οι μετακινήσεις, οι οποίες αυξάνονται αν κάποιος βρίσκεται στην επαρχία και καλείται να διανύσει πολλά χιλιόμετρα ή στα νησιά, όπου κανείς πρέπει να συνυπολογίσει τα ακτοπλοϊκά ή τα αεροπορικά εισιτήρια.
Ανάλογα με τον χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας οι υποψήφιοι προγραμματίζουν και τις κεντρικές εκδηλώσεις τους, τις συγκεντρώσεις ή τις προσκλήσεις σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, καφέ ή εστιατόρια.
Όσοι έχουν περάσει τη… βάσανο μιας προεκλογικής εκστρατείας δηλώνουν ότι συνολικά οι ανάγκες αυτές καλύπτονται με ένα ποσό αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας «φωτογραφίζουν» και τα όρια δαπανών που προβλέπονται επισήμως: 70.500 ευρώ στην Α’ Αθηνών, 72.000 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 76.500 στον Νότιο Τομέα, 66.000 στον Δυτικό Τομέα, 52.500 στην Α’ Πειραιά, 61.500 στη Β’ Πειραιά, 64.500 στην Ανατολική Αττική, 73.500 ευρώ στην Α’ Θεσσαλονίκης, 63.000 ευρώ στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Οι προσωπικές επαφές
Στις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, στην επαρχία, τα έξοδα περιορίζονται, αυξάνονται ωστόσο οι προσωπικές επαφές, οι επισκέψεις και οι παρουσίες των υποψηφίων, οι οποίοι καλούνται να προσεγγίσουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν εμπιστεύονται τον…βουλευτή τους μέσω των social media, αλλά θέλουν να τον γνωρίσουν από κοντά! Για τις περιπτώσεις αυτές θεωρείται απαραίτητη η εκτύπωση «σταυρωμένων» ψηφοδελτίων, φυλλαδίων και καρτών!
Εκτός από το υψηλό κόστος, ένας νέος υποψήφιος χωρίς «προϋπηρεσία» σε χώρο που του προσφέρει προβολή θα έχει φυσικά να αντιμετωπίσει και το μειονέκτημα της… θέσης εκκίνησης, καθώς ένας νυν βουλευτής, ένας νυν ή πρώην υπουργός ή προβεβλημένο στέλεχος ενός κόμματος ή ακόμη και ένας άνθρωπος της τέχνης έχει πιο εύκολη πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και ξεκινά την προεκλογική μάχη ως ένα πρόσωπο γνωστό στο ευρύ κοινό.
Στο πακέτο των εξόδων υπάρχουν και τα βασικά έξοδα ενός υποψηφίου, όπως το εκλογικό παράβολο για την εξασφάλιση εκλογικών αντιπροσώπων, ένα ποσό της τάξεως των 150 ευρώ. Ποσό αμελητέο σε σχέση με όλα τα προηγούμενα…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL