, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

Αλέξης Τσίπρας, ο κύριος… «επαναδιαπραγμάτευση»

«Γελούν» σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Ουάσιγκτον και… ελαφρώς στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου βρίσκεται η έδρα του Υπερταμείου, με τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα που εσχάτως «ξαναζεί» ημέρες 2012-2014, όταν και είχε δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί σχεδόν τα πάντα. Όσα τουλάχιστον δεν θα καταργούσε με… έναν νόμο και ένα άρθρο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απείλησε πως θα επαναδιαπραγματευτεί την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μίλησε, μάλιστα, για «μεγάλες γαλάζιες ακρίδες που έχουν εφορμήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως κάνουν τρία χρόνια με τις απευθείας αναθέσεις, με τους κλειστούς διαγωνισμούς, με τις πελατειακές σχέσεις».

Έθεσε το ζήτημα και σε συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, τονίζοντας πως αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητές του.

«Πρεμούρα»

Έχει ένα ενδιαφέρον το γεγονός πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Θεανώ Φωτίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν υποστηρίξει στη Βουλή πως η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «δυσαρέστησε επιχειρηματίες» που βρίσκονται «πίσω από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις» με στόχο πιθανότατα να ρίξουν την κυβέρνηση. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως η «πρεμούρα» για την κατεύθυνση των συγκεκριμένων πόρων δεν αφορά τόσο τις «ριγμένες» σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» αλλά ένα κλείσιμο του ματιού προς τους μεγάλους επιχειρηματίες που αντιδρούν, ώστε να συνεχίσουν να το κάνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, με αφορμή το εν λόγω Ταμείο έχει ζητήσει πρακτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κάνει… συγκυβερνήτη, προτείνοντας διακομματική επιτροπή για τη διαχείριση των χρημάτων.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Εδώ δεν μιλάμε ακριβώς για «επαναδιαπραγμάτευση» η οποία ενέχει και έναν… κίνδυνο να μην πετύχεις αυτό που θέλεις. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, υπάρχει σαφής δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της επιχείρησης.

«Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί, αυτή τη φορά θα χάσουν τα συμφέροντα, οι πολίτες έχουν χάσει ήδη πολλά», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου φαίνεται πως έχει παράδοση στις απατηλές υποσχέσεις.

Αυτό για το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαια… δικό του έργο, καθώς το 2016 είχε δώσει το μεγαλύτερο μέρος της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τότε να δεσμεύεται ώστε το 51% της κρατικής συμμετοχής να πέσει στο 34%. Το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από αυτό που επέτασσε η υπ’ αριθμόν 15 της με αρ. 33/20.5.2016 απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου, το 2016.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η πώληση του 17% της ΔΕΗ, που σήμανε την οριστική απώλεια του 51% του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, ήρθε ως αποτέλεσμα μιας άλλης… επαναδιαπραγμάτευσης, της λεγόμενης και «περήφανης», του πρώτου εξαμήνου του 2015. «Παραμένει εκχωρημένο στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που σίγουρο είναι ότι θα οδεύσει στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ για ξεπούλημα. Γεγονός που με την υλοποίησή του θα σημάνει την οριστική απώλεια από το Δημόσιο του 51% των μετοχών! Κατά τα άλλα, η ΔΕΗ δεν ιδιωτικοποιείται», έλεγε την περίοδο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο άλλοτε συνοδοιπόρος της συγκεκριμένης κυβέρνησης, τότε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Αμφισβητεί τις αμυντικές συμφωνίες

Υπό αμφισβήτηση έχουν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του και οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Συμφωνίες καθοριστικής σημασίας για την αμυντική ικανότητα της χώρας, που έχουν «εκνευρίσει» ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς αλλάζουν τον συσχετισμό των δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπαινιχθεί πως θα τις… επαναδιαπραγματευτεί και αυτές, καθώς στη μεν συμφωνία με τις ΗΠΑ διαφωνεί με την «επ’ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας», στη δε συμφωνία με τη Γαλλία εγείρει ενστάσεις σχετικά με τη μη συμπερίληψη στα συμβόλαια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σε αμφότερες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, πάντως, με τους πρέσβεις των δύο χωρών τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» έδωσαν τη θέση τους σε μια δήλωση διαφωνίας, χωρίς όμως καμία έκφραση πρόθεσης για ακύρωση ή αλλαγές.

Τα περί «εθνικού εγκλήματος» -όπως χαρακτήρισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις σχετικές συμβάσεις- και «δέσμευσης για επαναδιαπραγμάτευση» αφορούν προφανώς το εσωτερικό ακροατήριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL