, Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

Άλλος για δήμαρχος;


Της Χρύσας Κυριακού
Μπορεί η διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών να αργεί, ωστόσο τον τελευταίο καιρό κάτι φαίνεται πως κινείται στα δημοτικά δρώμενα του νομού. Νέες δημοτικές παρατάξεις κάνουν την εμφάνισή τους, πρώην υποψήφιοι αρχίζουν δειλά δειλά τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τις επισκέψεις σε σπίτια ψηφοφόρων, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να σχηματίσουν τη δική τους ομάδα μετρώντας τις δυνάμεις τους ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δηλώνουν δεξιά και αριστερά ότι έχουν ξεκινήσει κατά κάποιο τρόπο τον… προεκλογικό τους αγώνα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο του 2014, δεν θα είναι ίδιες με αυτές του Οκτωβρίου του 2012. Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και τους δήμους, με αποτέλεσμα πολλοί wannabe δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι να το… ξανασκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα. Τα χρήματα μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι πολλά, τα οποία ελάχιστοι πλέον διαθέτουν προκειμένου να δουν τον εαυτό τους να κάθεται στο δημαρχιακό θώκο. Ενώ, όσον αφορά στα κομματικά χρίσματα, λίγοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν να κατέλθουν υποψήφιοι με μια κομματική σημαία. Οι μόνοι που φαίνεται πως επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου με τη σημαία κάποιου κόμμα είναι οι Συριζαίοι, οι οποίοι είδαν τα ποσοστά τους να έχουν πάρει την ανιούσα, γεμίζοντάς τους ελπίδα ότι τα ίδια ποσοστά θα παραμείνουν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια, τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν είναι λίγος χρόνος και για αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξουν πολλά μέχρι τότε.
Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου
Ο σημερινός δήμαρχος, όπως όλα δείχνουν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για 5η συνεχή φορά, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Στ. Λαφαζανίδης δείχνει σημάδια κόπωσης και ίσως τελικά επιλέξει να αποσυρθεί μετά από 4 τετραετίες. Σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται του Πέτρου Σούλα, η παράταξη του οποίου έχει ενισχυθεί από στελέχη του πρώην δημάρχου, Δ. Χατζηβρέττα, ο οποίος πιθανόν να μην διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο.
Δήμος Παύλου Μελά
Σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου, Δ. Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει στη δημοτική του ομάδα ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του δημάρχου. Το δημαρχιακό θώκο θα διεκδικήσει και ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος κινείται δυναμικά τον τελευταίο καιρό αλλά και ο Σ. Σερασίδης. Για υποψήφιος δήμαρχος προαλείφεται και ο Δ. Ασλανίδης, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.
Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Στο δήμο οι βασικοί διεκδικητές είναι δύο. Ο σημερινός δήμαρχος Λ. Κυρίζογλου και ο Γ. Κυριλλίδης, ο οποίος διαδέχθηκε τη Βούλα Τεκτονίδου. Ο Λ. Κυρίζογλου έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει για μια ακόμη τετραετία το δήμο, θεωρώντας σίγουρη την επανεκλογή του. Αλλά και ο Γ. Κυριλλίδης δείχνει μια έντονη κινητικότητα από την πρώτη ημέρα της εκλογής του στη θέση του επικεφαλής της παράταξης.
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Ο Σ. Δανιηλίδης θεωρώντας ότι κινείται χωρίς αντίπαλο έχει βάλει πλώρη για μια ακόμη τετραετία. Ενώ οι μόνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο Δ. Ζιγκερίδης και ο Β. Μιχαηλίδης, πρώην αντιδήμαρχος με την παράταξη Δανιηλίδη, οι οποίοι είχαν μετρήσει τις δυνάμεις τους και στις προηγούμενες εκλογές.
Δήμος Λαγκαδά
Πλώρη για μια ακόμη τετραετία έχει βάλει και ο Γ. Αναστασιάδης με πιθανό αντίπαλο τον Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα τον τελευταίο καιρό στην περιοχή προσπαθώντας να κάνει τη δική του ομάδα. Στα ονόματα που ακούγονται είναι και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γ. Ταχματζίδη, ο οποίος φέρεται να δέχεται πιέσεις να συνταχθεί με τον βουλευτή της ΝΔ. Παρών δηλώνει και ο Δ. Ράβναλης.
Δήμος Βόλβης
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και σημερινός δήμαρχος έχει δηλώσει σε κοντινούς του ανθρώπους ότι θα διεκδικήσει και το 2014 τη θέση του δημάρχου. Ο Δ. Γαλαμάτης θεωρείται από πολλούς φαβορί ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια νέα υποψηφιότητα.
Δήμος Δέλτα
Ο σημερινός δήμαρχος, ο οποίος πήρε τη θέση του αποθανόντα Ν. Γιουτίκα έχει υποστηρίξει ότι θα είναι υποψήφιος. Ο Γ. Γλώσσης μάλιστα έχει ήδη συγεκεντρώσει στελέχη με τα οποία θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο. Παρόλο που το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδη ακούγεται έντονα ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου» ήταν η απάντησή του. Όσο για τον πρώην δήμαρχο Σπ. Σταματάκη, πολλοί λένε ότι θα αποσυρθεί από τα κοινά. Ενώ, ενδιαφέρον δείχνει και ο Γρ. Ουζούνης.
Δήμος Χαλκηδόνας
Οι Π. Δαϊκούδης και Γ. Μπίκος έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για μια νέα υποψηφιότητα χωρίς να διευκρινήσουν εάν θα ακολουθήσουν και πάλι το μοντέλο με τη δυαρχία.
Δήμος Ωραιοκάστρου
Η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου, Δ. Σαραμάντου θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη ενώ δυναμικά κινείται και ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας, Αστ. Γαβότσης. Ο πρώην δήμαρχος Ν. Μπάτος δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τις επόμενες κινήσεις τους, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αποκλείεται να πάει σπίτι του. Μια νέα ανεξάρτητη κίνηση έκανε πριν λίγες ημέρες την εμφάνισή της χωρίς ωστόσο να ταράζει τα νερά, όπως πολλοί πιθανόν να επιθυμούσαν οι ιδρυτές της.
Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του δημάρχου Ι. Καϊτεζίδη, ο οποίος έχει εκδηλώσει και επίσημα το ενδιαφέρον του για μια ακόμη τετραετία. Και μπορεί ο πρώην δήμαρχος Πυλαίας Β. Καρτάλης να διέψευσε το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του το 2014, ωστόσο στενός συνεργάτης του, φέρεται να προχωρά σε διερευνητικές συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής. Για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου «παίζει» και το όνομα του σημερινού αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, Γιώργου Τσίγκρου. Σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του στενού συνεργάτη του Σπ. Βούγια, Ν. Νυφούδη, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές.
Δήμος Θέρμης
Ο Θ. Παπαδόπουλος θεωρείται από πολλούς φαβορί για τη θέση του δημάρχου και το 2014. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Βεζυρτζής, όπως όλα δείχνουν αποχωρεί από την ενεργό δράση ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί κανένα ενδιαφέρον από κάποιον άλλο διεκδικητή.
Δήμος Θερμαϊκού
Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζει ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας, Γ. Μαυρομάτης ενώ και ο σημερινός δήμαρχος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για μια ακόμη τετραετία στη θέση του δημάρχου.
Δήμος Καλαμαριάς
Η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται του σημερινού δημάρχου Θ. Μπακογλίδη ενώ δεν υπάρχει κάποιος άλλος που να δηλώσει το ενδιαφέρον του για τη θέση του δημάρχου.