«Αναχώματα» στην εκλογική λεηλασία στήνει το ΠΑΣΟΚ
Την ώρα που το πολιτικό κλίμα μυρίζει μπαρούτι, στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από το κάδρο της σκληρής αντιπαράθεσης και της τοξικότητας.
Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με το βλέμμα στραμμένο στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στους κεντρώους που συνεχίζουν να αμφιταλαντεύονται, επιδιώκουν να προβάλουν ένα θεσμικό προφίλ ενός κόμματος που προσεγγίζει με υπευθυνότητα τις ανάγκες της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα σηκώνουν το γάντι όταν προκαλούνται. Ενδεικτικές της στάσης τους είναι οι χθεσινές συνδυασμένες τοποθετήσεις δύο προβεβλημένων στελεχών του Κινήματος, του γραμματέα της ΚΕ αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Με αφορμή το περιστατικό με τον Γ. Βαρεμένο και την Α. Καραμανλή, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι «λέμε πολύ καιρό για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος στην οποία μας οδηγούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνεχίσουν τα δύο κόμματα έτσι, θα γίνουν και χειρότερα. Είναι πλήρως καταδικαστέα η συμπεριφορά του κ. Βαρεμένου και νομίζω ότι το κατάλαβε και ο ίδιος. Η Αριστερά θα πρέπει να είναι και πράξεις, όχι μόνο λόγια. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική για τις ακρότητες που έφερε στην πολιτική σκηνή το διάστημα από το 2010 και μετά, όπως και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει αυτοκριτική για τον τρόπο που μπορεί να έχει φερθεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συμπεριφερθεί ποτέ έτσι. Οι μόνοι που δεν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές είμαστε εμείς. Σας καλούμε σε έναν δημόσιο διάλογο με θέσεις και επιχειρήματα».
Η αντιναζιστική τροπολογία
Ένα άλλο πεδίο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή επέδειξε πολιτικά ανακλαστικά ήταν το θέμα της τροπολογίας για τον αποκλεισμό των ναζί από τη Βουλή. «Εμείς είμαστε θετικοί στην τροπολογία εφόσον αντιμετωπιστεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας και κριθεί ως συνταγματικά ορθή. Θυμίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν αυτοί που είπαμε πρώτοι ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση», είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Την ίδια στιγμή όμως ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών και η στρατηγική διαχείρισης της τρίτης διερευνητικής εντολής. Για να μπορέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ένας δυνατός συνομιλητής με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, θα πρέπει όταν ανοίξει η κάλπη το βράδυ της πρώτης Κυριακής το εκλογικό του ποσοστό να είναι διψήφιο και τουλάχιστον από 12% και πάνω. Για αυτό άλλωστε ζητά επίμονα από το κομματικό του ακροατήριο ισχυρή εντολή. Ευρισκόμενοι δε ανάμεσα σε πολιτικές συμπληγάδες, βρίσκουν διέξοδο διατηρώντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας και του γεγονότος ότι αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή.
«Επιθέσεις αγάπης»
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν περνάει απαρατήρητο από τη ΝΔ, που παρά την πορεία για αυτοδυναμία, επιδιώκει κατά διαστήματα να ανοίγει παράθυρα για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης. Αφού χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «φρικώδες», ο Άδωνις Γεωργιάδης έριξε γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση. «Η απλή αναλογική είναι φρικώδες εκλογικό σύστημα.
Η απλή αναλογική είναι καταστροφικό εκλογικό σύστημα. Αν δεν μπορούσαμε να την εξουδετερώσουμε, θα οδηγούσε τη χώρα σε πολυετή ακυβερνησία και τεράστια οικονομική κρίση. Αν δεν είχαμε αυτήν τη δύναμη, θα μπλέκαμε βαθιά», είπε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο Attica TV, για να προσθέσει με νόημα ότι «το μόνο κόμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ πει “όχι”, θα πάμε σε τρίτες εκλογές. Θα κυβερνήσουμε χωρίς πλειοψηφία;».
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη, σχολιάζοντας τις «κατά τόπους επιθέσεις αγάπης» από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, εκτιμούσαν ότι πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση στο εκλογικό σώμα αφενός ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, αφετέρου ότι το ΠΑΣΟΚ τα έχει βρει με κάποιον τρόπο με τη ΝΔ. Και στις δύο υποθέσεις, όπως λένε, η σκοπιμότητα είναι να κοπούν ψήφοι από το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι ο κυρίαρχος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία και τίποτα λιγότερο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL