, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Αναδιάταξη των δυνάμεων και ριζική ανανέωση της ΝΔ

samarasenaΓράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Δύο φάκελοι θα βρίσκονται από σήμερα πάνω στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά. Ο ένας έχει τον τίτλο «Κυβερνητικό έργο» και ο άλλος «Ανασυγκρότηση της ΝΔ». Με την τρόικα να επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας και ταυτόχρονα ενημερώνεται από τα στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού για την πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον κ. Σαμαρά, όπως σημείωναν στο newpost στενοί συνεργάτες του, αυτά τα δύο είναι πράγματα αλληλένδετα, καθώς καιρό τώρα λέει στους συνομιλητές του, ότι η επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία, είναι αυτή που πρέπει να καθορίζει τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και τη μετεξέλιξη του κόμματός του, που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που είχε θέσει, όταν εκλέχθηκε από τη βάση στην προεδρία της ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2009.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, στην τελική ευθεία για το 9ο τακτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 29 και 30 Ιουνίου, θα είναι παρών σε όλες τις προσυνεδριακές στάσεις που θα λάβουν χώρα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος μέχρι την κορυφαία κομματική διαδικασία, η οποία θα αποτελέσει και το κομβικό σημείο για την αναδιάταξη των δυνάμεων και τη ριζική ανανέωση της ΝΔ, με στόχο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα.

Οι προσυνεδριακές στάσεις

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τα ταξίδια που έχει προγραμματίσει στο εξωτερικό (Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στο Ελσίνκι για συνάντηση με τον Φιλανδό ομόλογό του Jyrki Katainen και ομιλία σε συνέδριο του Centre for European Studies), ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει στην 11 Προσυνεδριακή στάση, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (8-9 Ιουνίου) στην συμπρωτεύουσα.

Στις 15-16 Ιουνίου ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να συμμετέχει στο προτελευταίο Προσυνέδριο που θα γίνει στο Ναύπλιο, με κεντρικό θέμα την Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ για το τελευταίο Σαββατοκύριακο, 22-23 Ιουνίου προγραμματίζεται ομιλία του πρωθυπουργού σε ομεογενείς στο εξωτερικό. Άλλωστε χθες και προχθές πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες Προσυνεδριακή στάση, για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ομογένεια και τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η «νέα Νέα δημοκρατία»

Έχοντας διατυπώσει πριν από τριάμησι χρόνια που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ, το αίτημα για “Νέα Μεταπολίτευση”, ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που έχει με τα στελέχη του, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στην πορεία προς το Συνέδριο δεν πάμε να λύσουμε εσωτερικά προβλήματα. Δόξα τω Θεώ, έχουμε από καιρό απαλλαγεί από την εσωστρέφεια. Πάμε να ανταμώσουμε την κοινωνία, να κερδίσουμε την κοινωνία, να ενώσουμε την κοινωνία”.

Αυτό είναι και το πλαίσιο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε η προσυνεδριακή διαδικασία. “Εξωσυμβατικά”, όπως είχε ζητήσει ο κ. Σαμαράς. Στα 11 Προσυνέδρια που έγιναν μέχρι σήμερα, συζητήθηκαν θεματικές ενότητες απευθείας με τον κόσμο μακριά από κάμερες και οποιοδήποτε επικοινωνιακό στήσιμο, σε στρογγυλά τραπέζια και σε καφενεία, για τη λαθρομετανάστευση, την αναγέννηση του αγροτικού τομέα, τη δημόσια παιδεία, την υγεία και την κλαδική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή.

Όπως έλεγαν στο newpost, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, “αυτό που επιδιώκεται σε κάθε περιοχή, είναι να υπάρξει ένα διάλογος ουσίας και να γίνεται η αποτύπωση των προβλημάτων και της πραγματικότητας σε κάθε Περιφέρεια της χώρας”. Για τις σημειώσεις και τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις αυτές ενημερώνεται συνεχώς ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ιδεολογική ταυτότητα

Στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, όπως λένε οι συνομιλητές του έχει ένα κόμμα «νέου τύπου», «ανοιχτό», που θα βρίσκεται «παντού». Στόχος του είναι η ΝΔ να μετεξελιχθεί σε ένα «λαϊκό, φιλελεύθερο, δημοκρατικό, πατριωτικό πολιτικό σχηματισμό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κοινωνικά δίκαια χαρακτηριστικά». Παράλληλα έχει ζητήσει «απλές και καθαρές ιδέες, που θα ενώνουν το λαό», και θα στηρίζονται στο τετράπτυχο «Πατρίδα, Δημοκρατία, Ευρώπη και Ανταγωνιστικότητα».

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η κρίση έχει κάνει τον κόσμο σοφότερο και κανείς δεν είναι αφελής και εύπιστος. Και ξέρει ότι το κόμμα του θα κριθεί από τις αξίες που θα παρουσιάσει. Για το λόγο αυτό η κατεύθυνση που έχει δώσει, είναι οι ιδέες και οι αξίες που θα παρουσιάσει η ΝΔ, να είναι αυτές που ζητά και έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος: «Ευθύνη, τόλμη, αξιοκρατία, αξιοπρέπεια, φροντίδα για το διπλανό, για τον πιο αδύνατο, για να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Διάκριση και ευκαιρίες στους ικανούς». 

Η προετοιμασία του ιδεολογικού χάρτη και νέου του καταστατικού της ΝΔ, βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο από τις σχετικές επιτροπές Ιδεολογίας, Καταστατικού και Οργάνωσης, όπου σε κάθε έναthink tank συμμετέχουν, τόσο έμπειροι, όσο και νέοι άνθρωποι, καταξιωμένοι, από το χώρο των επιστημών και του πνεύματος, της πολιτικής, της οικονομίας και της αγοράς.

Τα συμπεράσματα από τις συνεδριάσεις των επιτροπών αυτών θα κωδικοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο του Ιουνίου προκειμένου να εγκριθούν και να γίνουν επίσημα θέσεις του κόμματος. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι καταστατικές αλλαγές, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές στις ΝΟΔΕ όλης της χώρας.

Ωστόσο για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει, όπως λένε στελέχη της Συγγρού, όλοι «να υπερβούν οριστικά τον παραδοσιακό εαυτό τους» και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν χωρούν σε μια τέτοια προσπάθεια προσωπικές στρατηγικές. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές, τόσο στο Συνέδριο, όσο και στη συνέχεια, στον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό, όπου αναμένονται εκπλήξεις.

Άλλωστε, όπως έλεγε στο newpost, στενός συνεργάτης του, στόχος δεν είναι να ακουστεί το Σαββατοκύριακο του Συνεδρίου η επιστροφή κάποιων ονομάτων, αλλά να δημιουργηθεί ένα κόμμα με μια ιδεολογική πλατφόρμα τέτοια, που δεν θα συγκεντρώνει μόνο όσους βρίσκονται δεξιά ή αριστερά της ΝΔ, αλλά όλους όσοι ταυτίζονται με τις ιδέες και τις αξίες που θα πρεσβεύει πλέον η «νέα Νέα Δημοκρατία».

Συνέδριο των απανταχού Έλλήνων

Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν τεράστια δύναμη και μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα, με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο, για «το μεγάλο αναξιοποίητο δυναμικό του Ελληνισμού». Για αυτό η εντολή που είχε δώσει στα στελέχη του ήταν σαφής: «Θέλω στενές σχέσεις με τους απόδημους Έλληνες. Μιλάω επανειλημμένως με εκείνους, τους βλέπω έξω, τους βλέπω μέσα από το διαδίκτυο. Είμαστε σε συνεχή συζήτηση. Πρέπει να αποκτήσουν ρόλο και λόγο. Και εμείς θα αναδείξουμε αυτό το ρόλο και το λόγο».

Έτσι εκτός από τα Προσυνέδρια που έγιναν σε Κύπρο και Βρυξέλλες, οι επιτελείς της Συγγρού θέλουν να μετατρέψουν τη διαδικασία του Ιουνίου, σε Συνέδριο των απανταχού Ελλήνων. Για το λόγο αυτό τα στελέχη του κόμματος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους μεγάλους συλλόγους από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αφρική, ώστε να εκπροσωπηθούν στις 29 – 30 Ιουνίου στην Αθήνα.

logia-starata.blogspot.gr