05:10, Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Ανακατεύει την… τράπουλα πριν από τη ΔΕΘ;

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πυροδότησε μια σειρά από πολιτικά σενάρια, όπως εκείνο των πρόωρων εκλογών, τα οποία προέρχονταν κυρίως από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Βλέποντας το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί, το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο εκλογικός σχεδιασμός δεν αλλάζει, κάτι το οποίο επανέλαβε τις προηγούμενες μέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός,ο οποίος βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην ιδιαίτερη του πατρίδα, τα Χανιά, προτού αναχωρήσει από το Μαξίμουδεν συζήτησε οποιοδήποτε ζήτημα που θα αφορούσε μελλοντικές πολιτικές κινήσεις, παρά μόνο το θέμα των πρωτοβουλιών που πήρε για τη θεσμική ενίσχυση των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην κυβερνητική στρατηγική μόλις επιστρέψει στο Μαξίμου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και οι υπουργοί που εκτιμούν πως ένας ανασχηματισμός θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα και να δώσει μιαδιαφορετικήδυναμική στην κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν είναι υπέρ των μεγάλων αλλαγών, από την άλλη όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι η ίδια με εκείνη που ήταν πριν από έναν μήνα. Όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμόςπριν από τη ΔΕΘ είναι το πιο πιθανό σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ζυγίζει τα δεδομένα

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημείωναν πάντως ότι ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως όταν η κυβέρνηση έχει μπει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν τους κινδύνους που υπάρχουν, καθώς οι αλλαγές μπορεί να φέρουν χαμόγελα σε εκείνους που θα μπουν στην κυβέρνηση, αλλά σίγουρα θα προκαλέσουν γκρίνιες και δυσφορία σε όσους αποχωρήσουν ή δεν πάρουν χαρτοφυλάκιο.

Ο πρωθυπουργός σταθμίζει τα δεδομένα και όλα αναμένεται να κριθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όταν θα επιστρέψει ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, με το πρόγραμμά του να είναι ιδιαιτέρως πυκνό. Εκτός από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που θα ανεβάσουν κατακόρυφα την πολιτική αντιπαράθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει και τις πρώτες του συσκέψεις για την παρουσία του στη ΔΕΘ. 

Και δεύτερες σκέψεις για αλλαγή εκλογικού νόμου

Εκτός όμως από τον ανασχηματισμό, επανέρχονται και τα σενάρια περί αλλαγής εκλογικού νόμου. Αν και ο πρωθυπουργός έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που πολύ δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σενάρια περί συγκυβέρνησης των δύο κόμματων στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κερδίσει αυτοδύναμος τις εκλογές.Τώρα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θεωρείται αδύνατο να υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο. «Θεωρώ ότι υπάρχει μια προϊούσα πολιτική ταύτιση και ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από ό,τι θέλει στην πραγματικότητα να φανεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ΑριστοτελίαΠελώνη.

Το γεγονός ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα είναι κάτι που έχει τονίσει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «Αυτοδύναμη Ελλάδα», για αυτό τον λόγο είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρχει κατά πάσα δυνατότητα ακυβερνησία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με την ενισχυμένη αναλογική, για αυτό τον λόγο επανέρχονται τα σενάρια περί επιστροφής του μπόνους των 50 εδρών. Η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ αρκεί για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς όποτε και αν στηθούν οι κάλπες το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν θα είναι η απλή αναλογική.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL