21:25, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την πυρκαγιά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΚΚΕ για το περιστατικό της πυρκαγιάς στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνάνθρωπός μας κινδύνεψε να καεί μέσα στο σπίτι του, στην προσπάθειά του να ζεσταθεί καίγοντας χαρτιά, καθώς το διαμέρισμα δεν έχει θέρμανση και τα καλοριφέρ δεν λειτουργούν. Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα οικοδομής στον Εύοσμο αποδεικνύει ξανά ότι η πολιτική που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι αυτή που αναγκάζει το λαό να παλεύει για την επιβίωση του μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ υπάρχουν και πολλοί συνάνθρωποί μας που ζουν και πεθαίνουν αβοήθητοι στο δρόμο. Είναι αυτή η πολιτική που θυσιάζει την Υγεία και την Πρόνοια, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Άθληση της νεολαίας, για να μπορεί να εξοπλίζεται για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, για τα επιθετικά σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, για τη “γεωστρατηγική” αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου.

Αυτό το περιστατικό προστίθεται μαζί με τα άλλα που έρχονται σαν αποτέλεσμα της πολιτικής “απελευθέρωσης” της Ενέργειας, της “πράσινης μετάβασης” που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και βυθίζει όλο και περισσότερες οικογένειες στην ενεργειακή φτώχεια. Για ακόμα μία φορά η ενεργειακή και η γενικότερη φτώχεια, η ακρίβεια, η έλλειψη βασικών υποδομών μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα. Τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο τσουχτερό κρύο και στον τσουχτερό λογαριασμό ρεύματος και θέρμανσης, που έχει γίνει είδος πολυτελείας. Αποδεικνύεται ότι προγράμματα σαν αυτό που συμμετέχει και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου («Στέγαση και Εργασία για άστεγους» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με Μ.Κ.Ο.) στην πραγματικότητα διαχειρίζονται τη φτώχεια επιλέγοντας ποιες βασικές ανάγκες θα καλύψουν αλλά δεν λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση του λαού. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες του πολέμου βλέπουμε ακόμα πιο καθαρά το άδικο και σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού. Στη μια χώρα ‘’καίει’’ σπίτια αντικαθιστώντας τη θέρμανση με μαγκάλια και καμινέτα. Και στην άλλη χώρα καίει σπίτια και υποδομές για να βγει κερδισμένος στο μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των γυναικών και της νεολαίας, τους συλλόγους της περιοχής να διεκδικήσουν σταθερά τη δημιουργία υποδομών και την οργανωμένη μέριμνα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου, ειδικού προσωπικού, τη σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων, μα πάνω απ’ όλα την επανένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα. Μαζί με την αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων του λαού να αναδείξουν τη λύση που δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στο απάνθρωπο πλαίσιο του σάπιου, εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος.

Τώρα είναι η ώρα ο λαός της περιοχής να δείξει την αλληλεγγύη του, ώστε να μη μείνει κανένας αβοήθητος. Να δυναμώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας της ίδιας του της ζωής, για άμεση μείωση στα τιμολόγια ρεύματος, στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να οργανώσει την πάλη του γι’ αυτά που δικαιούται, γιατί τα παράγει με τον κόπο του. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και ανέχεια, χωρίς πόλεμο και προσφυγιά.