05:49, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Αναβαθμίζονται τα «φτερά» της Πολεμικής Αεροπορίας

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η αποστολή του επίσημου ελληνικού αιτήματος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 στην εκδοχή Block 52+, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, καθιστώντας τα «γαλάζια φτερά» κυρίαρχα στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Έπειτα από καθυστερήσεις και παλινωδίες ετών το πρόγραμμα πέρασε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής στις 27 Ιουνίου και, όπως όλα δείχνουν, πριν από τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να σταλεί η LoR, δηλαδή η επιστολή με την οποία η Αθήνα θα ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση μια δεσμευτική απάντηση για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης. Οι διαδικασίες, αν και χρονοβόρες, αναμένεται να κινηθούν αμέσως μόλις φτάσει στην Ουάσιγκτον το ελληνικό αίτημα και, αν όλα κυλήσουν ομαλά, η απάντηση των Αμερικανών θα έρθει στα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση των υποδομών και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών. Το πρόγραμμα θα εκτελεστεί εξολοκλήρου από την Πολεμική Αεροπορία στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Νέες δυνατότητες

Ήδη μια σειρά από απαρτία και εξαρτήματα που αφαιρούνται από τα υπό αναβάθμιση F-16, τα οποία μετατρέπονται σε Viper στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, περιμένουν να τοποθετηθούν στα 38 F-16, με τον χρόνο ζωής τους από τη στιγμή που αποσυναρμολογούνται τα μαχητικά να μετρά αντίστροφα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε ραντάρ που αφαιρείται κοστίζει τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα απάρτια και εξαρτήματα που αφαιρούνται, μεταξύ των οποίων και το πολύτιμο για τη δικτυοκεντρική αναβάθμιση Link 16, κοστολογούνται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ ανά μαχητικό.

Η ενσωμάτωση των ραντάρ, του υπολογιστή μάχης αλλά και νέων συστημάτων, που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση των 38 μαχητικών Block 50, θα «απογειώσει» τις επιχειρησιακές ικανότητες των αεροσκαφών και θα δώσει τη δυνατότητα σε δύο Πολεμικές Μοίρες, την 341 «Βέλος» και την 347 «Περσέας», να παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη στην πρώτη γραμμή της αποτροπής. Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη η απόκτηση συστήματος στοχοποίησης επί κάσκας αλλά και τα ατρακτίδια Sniper για τα F-16.

Έρχονται και οι «Οχιές»

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα το Test Flight αεροσκάφος με τον σειριακό αριθμό 005, έχοντας ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τις εξαντλητικές δοκιμές επί αμερικανικού εδάφους. Παράλληλα, θα αποδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία και τα πρώτα έξι από τα 83 F-16 Viper, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το Αεροπορικό Επιτελείο. Η ένταξη των Viper στο ελληνικό οπλοστάσιο θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, αφού η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει πλέον δύο τύπους μαχητικών που χρησιμοποιούν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA. Χάρη στα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν, Rafale και F-16V θα συνεργάζονται στον αέρα ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων, τις οποίες στο άμεσο μέλλον θα μοιράζονται με τα F-35 αλλά και τις νέες φρεγάτες του στόλου, τις FDI Belharra. Ο συγκεκριμένος τύπος θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας και, αν όλα κυλήσουν ομαλά, έως το 2027 η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει το σύνολο των αναβαθμισμένων αεροσκαφών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL