Ανδρουλάκης – Τσίπρας: Δυο ξένοι στις Βρυξέλλες
Προσεκτικός ώστε να μη δώσει το παραμικρό δικαίωμα για οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις Βρυξέλλες, όταν κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Μανώλη Γλέζο.
Του ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Με φόντο την οργιώδη φημολογία για πολιτικό φλερτ των δύο κομμάτων, που φούντωσε στις μέρες της Εξεταστικής Επιτροπής, οι δύο άνδρες περιορίστηκαν στον χαιρετισμό ενός νεύματος. Κάθε κίνησή τους ήταν στο μικροσκόπιο. Προφανώς για να αποφευχθούν ακόμη και οι τυχαίες συναντήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης κάθισε τελευταίος στο πάνελ των ομιλητών, ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έφυγε νωρίτερα από την εκδήλωση.
Μπορεί για ακόμη μια φορά Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης να συμπεριφέρθηκαν ως «δυο ξένοι στην ίδια πόλη», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έλειψαν τα κοινά σημεία επαφής, όπως το κοινό μέτωπο απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς, με αφορμή τις πολιτικές μεταβολές στην Ιταλία, επικαλούμενοι τον αντιφασιστικό αγώνα του Μανώλη Γλέζου.
«Σε μια εποχή κατά την οποία η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη. (…) Οι εχθροί της δημοκρατίας και των λαών μας είναι προ των θυρών. Ποιος περίμενε τον 21ο αιώνα να έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης με εκατομμύρια πρόσφυγες και χιλιάδες νεκρούς λόγω της βάρβαρης και παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία; Ποιος το περίμενε ότι οι απολογητές των αυταρχικών καθεστώτων που οδήγησαν στον όλεθρο την ανθρωπότητα θα κερδίζουν πολιτικό έδαφος σε πολλά κράτη της Ευρώπης; Όποιος λησμονήσει το παρελθόν χάνεται και δεν έχει μέλλον, έλεγε ο Γλέζος».
Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του παρέμβαση κινήθηκε στις ίδιες ράγες, όμως μια αποστροφή του λόγου του ερμηνεύτηκε ως συνέχεια στο άνοιγμα για συνεργασία: «Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει αν αγωνιστούμε με πάθος για αυτό αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές. Και αυτή η κληρονομιά νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ».
Η μονοθεματική αντιπολίτευση
Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να άφησε πίσω τη μονοθεματική αντιπολίτευση γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών και να εξαπολύει καθημερινά πλέον σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για τα θέματα της καθημερινότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατέθεσαν τα όπλα. Λίγες ώρες πριν περάσει το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας τα θεσμικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του κατέθεσε στη Βουλή τρεις ξεχωριστές τροπολογίες για την ΕΥΠ. Κατατέθηκαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ και την αποκατάσταση του ρόλου της ΑΔΑΕ. Συγκεκριμένα:
- Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μεταφέρεται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
- Αποκαθίσταται ο ρόλος της ΑΔΑΕ ως προς την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επεκτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές τη δυνατότητα γνωστοποίησης της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγομένους. Επαναφέρεται συνεπώς το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτως από το 1994 έως το 2021, όταν η ΑΔΑΕ αποψιλώθηκε από την αρμοδιότητά της αυτή, οδηγώντας την υπό τον πρωθυπουργό ΕΥΠ σε ένα καθεστώς «πανοπτικής» ασυδοσίας.
- Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους, εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση απέρριψε τις τρεις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ για την ΕΥΠ διά στόματος του υπουργού Υγείας, δεσμευόμενη ωστόσο ότι οι προτάσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαβούλευσης ενός συνολικού νομοσχεδίου για τη λειτουργία της ΕΥΠ, που θα φέρει προσεχώς η κυβέρνηση στη Βουλή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL