Aνοιχτή η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ
Η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα, ωστόσο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το απόγευμα της Τετάρτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα και του παρουσίασε στοιχεία με τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και UAV σε ελληνικό έδαφος.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ
Με φόντο και την απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των τροπολογιών των γερουσιαστών Μενέντεζ και Βαν Χόλεν, που έβαζαν ως προϋποθέσεις να μη χρησιμοποιούνται τα τουρκικά F-16 εναντίον της Ελλάδας, αλλά και να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, από χθες το πρωί τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν πιθανή συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Κύκλοι του υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά σχεδόν «παρακαλούσε» για μια έστω τυπική συνάντηση αμέσως μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία που οι δύο υπουργοί θα βρεθούν σε κοντινή απόσταση. Βέβαια, αυτές οι συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργών σε συνόδους και διεθνή φόρουμ έως τώρα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι Τούρκοι την επόμενη μέρα συνέχιζαν την επιθετική ρητορική και τις προκλήσεις στο πεδίο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταφέρει το μήνυμα της ελληνικής πλευράς ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
Ο ρόλος του Καλίν
Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι Τούρκοι συνεχίζουν την εμπρηστική ρητορική απειλώντας με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα. Τα χείλη από όπου ακούστηκαν χθες οι απειλές δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πρόκειται για τον Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας ή αλλιώς το alterego του ΤαγίπΕρντογάν. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πάντα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο και έχει κληθεί να διαχειριστεί κρίσεις και να εξομαλύνει εντάσεις με άλλες χώρες.
Αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος-κλειδί για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος Τουρκίας-ΗΠΑ, λόγω της καλής σχέσης που διατηρεί με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ΤζέικΣάλιβαν. Ο Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Τ24 μίλησε με υποτιμητικό τρόπο για τη χώρα μας και ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σωστές σχέσεις με την Τουρκία σε λογική και νόμιμη βάση, αναγνωρίζοντας ποια είναι η δύναμη και τα όριά της».
Ο Ιμπραήμ Καλίν, ωστόσο, ανέφερε στη συνέντευξή του ότι ενημέρωσε τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ΤζέικΣάλιβαν, για όλα τα θέματα με την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι εάν ήταν η συνάντηση Σάλιβαν-Καλίν στην Κωνσταντινούπολη αυτή που επηρέασε το αποτέλεσμα της απόφασης της Γερουσίας, ώστε να μείνουν εκτός προσωρινού κειμένου του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού του 2023 οι τροπολογίες Μενέντεζ, Βαν Χόλεν, που έθεταν προϋποθέσεις για την πώληση F-16 στην Τουρκία υπέρ της Ελλάδας. Πηγές του υπουργείου Άμυνας τονίζουν, πάντως, ότι πρόκειται για μια μακρά διαδικασία,η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές και τη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στο Κογκρέσο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL