, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Βενιζέλος: Θα είναι υποψήφιος στις εκλογές;

Για τα προσωπικά του πολιτικά σχέδια, το ΠΑΣΟΚ, τις επερχόμενες εκλογές αλλά και την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από το πεδίο του κοινοβουλευτισμού μίλησε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρεται να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας – πράγμα που έκανε σαφές πριν του γίνει η επίσημη πρόταση από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, διαμήνυσε ότι δε σκοπεύει να ενοχλήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε ότι σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις έχει θετικά σχόλια να κάνει για τον τελευταίο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε όσον αφορά τα δικά του πολιτικά σχέδια, ότι παραμένει στη σφαίρα της «μεταπολιτικής», όπου και καλωσόρισε τον Κώστα Καραμανλή. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να στέκεται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ αποδοκίμασε την επιδίωξη, από μέρους της ΝΔ, της αυτοδυναμίας, σε βάρος σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

«Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα το πρώτο κόμμα παίρνει τον πρωθυπουργό, το δεύτερο κόμμα παίρνει τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών και ούτω καθεξής. Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπω ότι λέει “δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόσωπα καθόλου. Μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία επί της ουσίας. Φυσικά τα πρόσωπα έχουν πολύ μεγάλη σημασία”. Μα εδώ όμως δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για πρόσωπα, ούτε καν για προγράμματα, γιατί εδώ αποκλείεται η συζήτηση, αποκλείεται η συμφωνία, αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού, με την υπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, λόγω ενισχυμένης αναλογικής. Εάν δεν υπάρξει;», είπε.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, είναι ένα εύλογο ερώτημα αυτό.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν είναι απλώς ένα εύλογο ερώτημα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αναζητούνται και μεταξύ των κομμάτων οι βαθύτερες συναινέσεις και υπάρχει έδαφος για βαθύτερες στρατηγικού χαρακτήρα συναινέσεις υπέρ της εθνικής προοπτικής.

Για τον Κώστα Καραμανλή
«Mπορώ να τον καλωσορίσω στη σφαίρα της μεταπολιτικής, η οποία βέβαια έχει προϋποθέσεις και αυτή, θέλει κόπο. Πρέπει να λες πράγματα τα οποία δείχνουν ότι όταν είσαι ελεύθερος ή απελεύθερος, συμβάλλεις με τον τρόπο σου σε αυτό που λέγεται δημόσιο βίο», είπε, σχολιάζοντας την απόφαση του Κώστα Κραμανλή να μην κατέβει στις εκλογές.

Δημοσιογράφος: Άρα, να υποθέσω κύριε πρόεδρε, ότι και εσείς θέλετε να παραμείνετε σε αυτό το χώρο της μεταπολιτικής;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν έχω καμία διάθεση να κατέβω, όπως λένε, στον εκλογικό στίβο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.