, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ανταπόκριση μέσα από αεροπλάνο προς Λιβύη

Μπορεί η κορύφωση του διπλωματικού επεισοδίου να σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, όμως το θέμα είχε ξεκινήσει από την Τετάρτη το απόγευμα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ

Διότι στην επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών αποδέχτηκε την παράκλησή του να μεταβεί στην Τρίποληγια να τον στηρίξει,υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συναντούσε κανέναν από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η αλήθεια είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν κάποια κίνηση από την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς.

Περίμεναν ότι θα ερχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο για να εκβιάσει μια χειραψία με τον Νίκο Δένδια. Σε αυτό το σενάριο, ο Έλληνας υπουργόςΕξωτερικών είχε σκεφτεί ότι θα προφασιζόταν μια δικαιολογία για να μη γίνει η χειραψία και θα αναχωρούσε αμέσως από το Προεδρικό Μέγαρο. Δεν περίμενε,όμως, ότι η Μανγκούς θα εμφανιζόταν στο αεροδρόμιο, η οποία, ευφυώς από την πλευρά της, δεν περίμενε στην πίστα του αεροδρομίου αλλά μέσα στην αίθουσα VIP και θα εμφανιζόταν εάν και εφόσον ο Δένδιας κατέβαινε από το αεροπλάνο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρέμενε ατάραχος μέσα στην καμπίνα χωρίς στιγμή να σηκωθεί από τη θέση του. Όταν ενημερώθηκε ότι η Μανγκούς δεν είχε πρόθεση να αναχωρήσει, έδωσε εντολή στον πιλότο του κυβερνητικού να φύγουμε για τη Βεγγάζη. Ο πιλότος,όμως,στη συνέχεια τον ενημέρωσε ότι η Τρίπολη δεν έδινε άδεια πτήσης με προορισμό τη Βεγγάζη. Χρειάστηκε να ειπωθεί, λοιπόν, ένα διπλωματικό ψέμα. Οι πιλότοι ενημέρωσαν ότι θα επιστρέψουμε στην Αθήνα, ώστε να δώσουν άδεια απογείωσης. Την ώρα,όμως, της απογείωσης και ενώ τροχοδρομούσε το αεροσκάφος και έπαιρνε ταχύτητα για να σηκωθεί, ξαφνικά έκοψεταχύτητα και η διαδικασία απογείωσης σταμάτησε.Μια ένδειξη ότι υπήρχε καπνός στον κινητήρα ανάγκασε τους πιλότους να μη σηκώσουν το αεροσκάφος.

Όλοι όσοι ήμασταν στο αεροπλάνο σκεφτήκαμε ότι ίσως ήταν δάκτυλος της Μανγκούς,που ήταν ενοχλημένη από την εξέλιξη. Όταν τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα,το αεροσκάφος απογειώθηκε με αρχικό προορισμό την Αθήνα και όταν εισήλθε στο FIR της Βαλέτας, έκανε στροφή για Βεγγάζη. Διάβασα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,που η αλήθεια είναι ότι πρώτη φοράεπιτέθηκε τόσο ανοιχτάκατά του Νίκου Δένδια μιλώντας για ντροπιαστική εικόνα και για έλλειψη σχεδιασμού σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι.Αναρωτιέμαι τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Λιβύη την εποχή της διακυβέρνησής του. Διότι από όσο γνωρίζω δεν προχώρησαν οι διαβουλεύσειςγια την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Διότι από το 2010 που εμπλακήκαμε στην ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων,καμία κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνέχισε την προσπάθεια. Κανένας αξιωματούχος από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.Και δύο ερωτήματα. Πώς ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού; Πώς επίσης ξέρει ότι υπάρχει αντίφαση και αντίθεση στην εθνική στρατηγική ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικώνστο θέμα της Λιβύης; Διότι οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΝίκουΔένδια είναι απολύτως ταυτόσημες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL