, Πέμπτη
08 Δεκεμβρίου 2022

Αντιπολίτευση με… σκορπιό «μαϊμού»

Αναρωτιέμαι αν στις συσκέψεις του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Αλ. Τσίπρα υπάρχει έστω και ένας που να εισηγείται στον πρώην πρωθυπουργό να ζητήσει ο ίδιος και το κόμμα του μία συγγνώμη για την ανύπαρκτη, όπως αποδείχθηκε, ιστορία με το μικρό παιδάκι που πέθανε αβοήθητο από τσίμπημα σκορπιού σε μία ελληνική νησίδα του Έβρου.

Για την ιστορία, θυμίζω, ότι για μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα κυριολεκτικά διασύρθηκε στο εξωτερικό με άρθρα «φωτιά» μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τη μεταναστευτική μας πολιτική και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε προσωρινά μέτρα σε βάρος μας, με βάση μία «fake» πληροφόρηση της ΜΚΟ HumanRights360, την οποία μόλις προχθές ο επικεφαλής της ανασκεύασε, μιλώντας για εσφαλμένη πεποίθηση.

«Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών», είπε εκ των υστέρων ο επικεφαλής της. Αυτό, δε, θα έλειπε. Να προσβλέπει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στη δημιουργία επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες ή να αμφισβητεί τα σύνορά μας.

Μόνο που πάνω σε αυτή την «εσφαλμένη πεποίθηση», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτιαξε ένα ολόκληρο πολιτικό αφήγημα για «τους Καταραμένους του Έβρου», εγκαλώντας την κυβέρνηση για το ότι δεν έπραξε ως όφειλε για τη σωτηρία των προσφύγων. Χωρίς καν να κινητοποιήσει τα δικά της στελέχη για να πληροφορηθεί αν ισχύει ή όχι η «είδηση».

Μόνο που, στην υποθετική περίπτωση που η κυβέρνηση παρασυρόταν και έσπευδε για τη διάσωσή τους σε τουρκική νησίδα, όπως η ορθή πεποίθηση διαβεβαιώνει, τότε στην καλύτερη περίπτωση, θα είχε δώσει η Ελλάδα μια πρώτης τάξεως αφορμή στον Ερντογάν να προχωρήσει στο θερμό επεισόδιο που μήνες τώρα ονειρεύεται και απειλεί.

Με δεδομένο ότι το παραπάνω δεν θα γινόταν ποτέ, διότι καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν θα πυροβολούσε τα πόδια της, ας πάμε στη μεγάλη εικόνα.

Σε μία στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος κορυφώνει καθημερινά τις προκλήσεις, προσπαθώντας με τη λογική του «λέγε λέγε, κάτι θα μείνει» να εμφανίσει τη χώρα μας ως το «μαύρο πρόβατο» Ευρώπης και ΝΑΤΟ, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, με όχημα ένα «fake news», βάζει το δικό της λιθαράκι στην ανθελληνική προπαγάνδα.

Και το πράττει στο Μεταναστευτικό, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, για το οποίο χρόνια τώρα -και επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή- η Ελλάδα παλεύει να τύχει του εύρους της ευρωπαϊκής στήριξης που της αναλογεί ως χώρα υποδοχής. Ωσάν να κατέχουν το αποκλειστικό προνόμιο της ευαισθησίας απέναντι στους κατατρεγμένους.

Η κυβέρνηση διά του υπουργού Μετανάστευσης κ. Ν. Μηταράκη ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στην Εισαγγελία του Αρείου για την υπόθεση των 38 μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, που αποδείχθηκε πως δεν είναι ελληνική, ενώ επιβεβαιώθηκε πως ούτε νεκρό παιδί υπήρχε. Θα έρθει, επίσης, σε επαφή με όσα διεθνή ΜΜΕ αναπαρήγαγαν άκριτα το θέμα, προκειμένου να ανακαλέσουν άμεσα και να σταματήσουν τη δυσφήμιση της χώρας μας.

Αυτονόητα τα παραπάνω βήματα. Όπως αυτονόητο είναι ότι για την κυκλοφορία ενός τόσο επιζήμιου «fake news» από μία ΜΚΟ, δεν αρκεί μία συγγνώμη.

Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Και η συγγνώμη είναι πράξη ύψιστης πολιτικής ευθύνης. Ιδιαίτερα για ένα κόμμα, το οποίο έχει κυβερνήσει -άρα γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι σε τέτοιες εποχές να παίζεις με τη «φωτιά»- και ζητάει ξανά την ψήφο των πολιτών για μία νέα κυβερνητική θητεία. Αν δεν μπορείς να παραδεχθείς και εν συνεχεία να διορθώσεις ένα λάθος σου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, πώς θα μπορέσεις να διορθώσεις πορεία, αν κάτι πάει στραβά στην κυβερνητική σου θητεία; Και, σε τελική ανάλυση, με τι εχέγγυα σοβαρότητας θα γίνει πράξη τη «δεύτερη φορά Αριστερά»;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL