05:49, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

Απαντήσεις Μητσοτάκη με ντοκουμέντα

Έχοντας ανά χείρας στοιχεία από τις συνεχείς απειλές και τις προκλήσεις της Άγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στις 22.30 (ώρα Ελλάδος) στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να απαντήσει στους χυδαίους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ωστόσο τα χτυπήματα που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος είναι απανωτά, καθώς η ΕΕ καταδίκασε τη στάση της γειτονικής χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. «Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά λύπη της για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφάρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική μειονότητα να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», τόνισε ο ειδικός εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΊμονΓκίλμορ.

Ήδη, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους Έλληνες ομογενείς αλλά και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στοBloombergέριξε ορισμένες προειδοποιητικές βολές προς τον Τούρκο πρόεδρο, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί «μπούλινγκ» από κανέναν. «Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν με επιχειρήματα, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, στην αλήθεια, αλλά και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο Αιγαίο»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα της σημερινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε πως, μετά την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί, προκειμένου να αποδομήσει έναν προς έναν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς καταθέτοντας ντοκουμέντα από τη δράση της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και θα μπορούσε να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη, εντούτοις επέλεξε να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο και να παραθέσει επίσημα μια σειρά από συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν τη χυδαία προπαγάνδα που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της χώρας μας. «Προφανώς, χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να χρησιμοποιεί το βήμα του ΟΗΕ, όταν είναι ο ηγέτης μιας χώρας που επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δύο ξένοι στην ίδια δεξίωση

Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στηΓενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, αποφεύγοντας με τρόπο να έρθουν σε επαφή ο ένας με τον άλλον.

Η Αθήνα έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως είναι ανοιχτή σε συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο. «Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο», υποστήριξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στοBloomberg.

Η θερμή συνάντηση με Μπάιντεν

Στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχεεγκάρδια συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θυμήθηκε λεπτομέρειες από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Άλλωστε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών μετά την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο η οποία καταχειροκροτήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στη δεξίωση συνοδευόταν από τη σύζυγό του ΜαρέβαΓκραμπόφσκι, συναντήθηκεμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε μεταξύ άλλων η ενεργειακή κρίση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL