, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Άπαξ Τσίπρας, πάντα Τσίπρας»

Tο πραγματικό εκλογικό δίλημμα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι «δημοκρατία ή ΝΔ», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα ρισκάρει μια νέα περιπέτεια». Δριμεία ήταν η κριτική του πρωθυπουργού για την «πεζοδρομιακή», όπως την έχει χαρακτηρίσει, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες, τονίζοντας ότι ο λαός «ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς». Όπως σημείωσε εμφατικά, η κυβέρνηση θα ψηφίζει θετικά μέτρα για τους πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ «θα παρακολουθεί αυτήν τη διαδικασία από τον εξώστη». Παράλληλα, ευχήθηκε αυτή η συμπεριφορά να είναι απλώς μια απεγνωσμένη κίνηση διαχείρισης της ήττας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ένα προοίμιο αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Άπαξ Τσίπρας, για πάντα Τσίπρας».

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινούν οι ομιλίες Τσίπρα σε κομματικές εκδηλώσεις με τον ύμνο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, τονίζοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να επενδύει σε εμφύλιους διχασμούς, θυμίζοντας τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας. «Θα σας καλέσω για μια ακόμη φορά να επανέλθετε στον ρόλο σας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Να επιλέξετε αντιπαράθεση με θέσεις και όχι φωνές. Αντί να τάξετε τα πάντα στους πάντες, να θυμηθείτε ότι εσείς πήρατε τα πάντα από τους πάντες και να προσγειωθείτε στην αληθινή ζωή. Αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος, διαλέξτε τουλάχιστον άλλη εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αναφερόμενος εκτενώς στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1ης/1/2024 θα εφαρμοστεί ειδικό μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τι λέει ψέματα όταν αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ σε νομοσχέδια για τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων: «Μας είπατε ότι ψηφίσατε τις Belharra. Βλέπω εδώ την ψηφοφορία και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών”. Και εδώ ψέματα λέτε, κύριε Τσίπρα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. “Παρών” ψηφίσατε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πατριωτισμός δεν είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη, προσθέτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση προχώρησε σε διακρατικές συμφωνίες για την άμυνα χωρίς μεσάζοντες και χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα, όπως γινόταν άλλες εποχές. «Έχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάνω από 45 δισ. η χρεοκοπία των υποσχέσεων του Αλέξη

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και στο γεγονός ότι τάζει τα πάντα στους πάντες με ένα πακέτο που σε βάθος τετραετίας αγγίζει ή υπερβαίνει τα 45 δισ. ευρώ. Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν γνωρίζει το κόστος της άκρατης παροχολογίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «Αυτήν τη δουλειά θα κάνουμε;». Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στα… σκοινιά και έδειξε να αγνοεί το κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ αλλά και από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Πληρωμένη απάντηση για δημοσκοπήσεις

Πληρωμένη απάντηση στον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επικαλέστηκε πόσο έξω έπεσαν οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι δημοσκόποι δεν έπεσαν έξω στον πρώτο αλλά στον τρίτο. «Ο τρίτος βγήκε δεύτερος, προσέξτε μην την πατήσετε έτσι», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα. Στη δε πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τηλεμαχία είπε ότι «όλα θα γίνουν όταν έρθει η ώρα τους», επισημαίνοντας ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρώνται στο κοινοβουλευτικό τερέν.

Η κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική ότι βάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην «αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» άσκησε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας και στρέφοντας τα πυρά του στον πρωθυπουργό είπε ότι παριστάνει τον πατριώτη και προστάτη της εθνικής άμυνας. «Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι αποτελεί «έσχατη καπηλεία» να μπαίνουν τα θέματα εθνικής ασφάλειας και Ενόπλων Δυνάμεων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα και θα πάει σε εκλογές τον Ιούλιο, ενώ απαντώντας στη σφοδρή επίθεση του πρωθυπουργού για την απόφαση να απέχουν οι βουλευτές από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή έριξε το γάντι. «Αν βρείτε το θάρρος να εξηγήσετε για ποιο λόγο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κόμματος και τους αρχηγούς των επιτελείων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ και θα ψηφίζει μέχρι τον Ιούλιο», αντέτεινε και καταλόγισε στην κυβέρνηση εκτροπή, παρακράτος και συγκάλυψη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL