, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

«Απεργοί» της Βουλής

Στη στρατηγική της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες εντάσσονται πλέον και οι καθαρές απαντήσεις στα όσα η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να βάλει στον πολιτικό διάλογο, με τις κινήσεις της Κουμουνδούρου στην πραγματικότητα να «πριμοδοτούν» την κυβερνητική επιχειρηματολογία.

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή γυρίζει μπούμερανγκ στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσα σε λίγες ημέρες. Από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αδιέξοδο και ανέδειξε το «αποτύπωμα» των επιλογών Τσίπρα, ουσιαστικά, δηλαδή, να εγκαταλείψει την εντολή που έχει λάβει από τους ψηφοφόρους του, αφού αρνείται να τοποθετηθεί με την ψήφο του και να στηρίξει μέτρα προς όφελος των πολιτών.

Η ενίσχυση των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μόνο το πρώτο παράδειγμα, καθώς με την επιλογή της η αξιωματική αντιπολίτευση θα απόσχει και από άλλες ψηφοφορίες, που θα αφορούν, λόγου χάρη, την ενίσχυση των συνταξιούχων, ενδεχομένως και άλλα μέτρα στήριξης.

Με όπλο τη σύγκριση η ΝΔ

Η σχεδόν αντικοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αναδεικνύει η κυβέρνηση, θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα ένα ακόμη «δόρυ» στην κυβερνητική αντεπίθεση, που έχει ως στόχο να αναδείξει τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επέμεινε εκ νέου στη σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και στις τετραετίες των δύο κυβερνήσεων. «Περάσατε από τη Θεσσαλονίκη, υποσχεθήκατε ένα πρόγραμμα 20 δισ. και βάλατε 50 νέους φόρους», ήταν μια χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία την περίοδο 2015-2019, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα για όσα προαναγγέλλονται για την επόμενη τετραετία, «θα πιστέψουν εσάς ή θα πιστέψουν εμένα;».

«Οι προεκλογικές απάτες του κ. Τσίπρα»

Μια σύγκριση που, όσο πλησιάζουμε στην επίσημη προκήρυξη των εκλογών και στις διπλές κάλπες, θα «ξεδιπλώνεται» όλο και περισσότερο, με το κυβερνητικό επιτελείο να δίνει έμφαση και στα αποτελέσματα των δημοσκοπικών ερευνών, που δείχνουν υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς, από την οικονομία και την αντιμετώπιση της ακρίβειας -που θεωρητικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης- έως τα εθνικά θέματα και την ασφάλεια. «Θα αναδεικνύουμε το μέγεθος της προεκλογικής σας απάτης», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, αν ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε όλα όσα έχει υποσχεθεί, τότε η χώρα θα χρεοκοπούσε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL