12:19, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Απίστευτα πράγματα – Ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρει θέμα «νησίδων» στον Έβρο

Διαστάσεις άγριας πολιτικής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης λαμβάνει η ιστορία στον Έβρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη μένει μόνο στο ανθρωπιστικό κομμάτι της ιστορίας αλλά να ανοίγει θέμα «νησίδων» στα βόρεια σύνορά μας κόντρα στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ό,τι, δηλαδή, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Ταγίπ Ερντογάν, αναλαμβάνει να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γκριζάροντας τα βόρεια σύνορά μας. Μάλιστα, με ερώτησή τους, βουλευτές της Κουμουνδούρου ζητούν διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας στον Έβρο, όπου διαδραματίσθηκε το πρόσφατο δράμα με τους 39 πρόσφυγες. Την ερώτηση απευθύνουν προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά κατέθεσαν χθες, Τετάρτη 17/8, τη σχετική ερώτηση στη Βουλή. Όπως σημειώνουν, η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι τρεις κρίσιμες ερωτήσεις

Με δεδομένο ότι η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές Αρχές, όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

-Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

– Εντέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;

– Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές Αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

Σε επιθετικό οίστρο

Θυμίζουμε ότι, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα θέματα των παρακολουθήσεων και του Έβρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter έκανε λόγο για ψέματα που αφορούν το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και το ζήτημα με τους 38 μετανάστες στον Έβρο. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση πορεύεται με ψέματα και δεν ζήτησε καμία συγγνώμη, δείχνοντας πως δεν έχει καμία τύψη και καμία νύξη ανθρωπιάς.

Απάντηση από Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρθηκε σκαιότατα κατά των ελληνικών Αρχών. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταληφθεί από παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, ενώ σχολίασε πως συντάσσεται με την προπαγάνδα αλλότριων δυνάμεων αδιαφορώντας για την αλήθεια. Παράλληλα, σχολίασε πως ο κ. Τσίπρας μίλησε αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, ενώ επεσήμανε ότι είναι νωπή η μνήμη από το πώς διαφύλαττε τα σύνορα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποιεί μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών Αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια». Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL