, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Από τον… εκβιασμό Ανδρουλάκη στο «αντάρτικο» Τσίπρα και στην εκτροπή!

Η πρόσφατη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή φαίνεται πως έχει πανικοβάλει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή μπορεί να σχηματιστεί μόνον με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Και όλα δείχνουν πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ.

Έντρομη μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε άρον άρον ευρωπαϊκές συμπεριφορές και υποκριτική θεσμολαγνεία και ξαναθυμήθηκε τις πιο άθλιες στιγμές της περιόδου 2012-2019. Έφτασε στο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας να κηρύξει… ανένδοτο αγώνα για «προάσπιση της Δημοκρατίας», παίρνοντας όμως τους βουλευτές του από τον Ναό της Δημοκρατίας, που είναι το Κοινοβούλιο, και ανεβάζοντάς τους στο «βουνό» για αντάρτικο.

Και μια μέρα πριν η εκπρόσωπος του κόμματος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης να… εκβιάζεται από τον Μητσοτάκη. Αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διερωτήθη η κυρία Τσαπανίδου, το ενδεχόμενο η κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων και επίδειξης, και από τα δύο κόμματα, αισθήματος εθνικής ευθύνης. Οπότε, για να μη θεωρηθεί ο Ανδρουλάκης ύποπτος και εκβιαζόμενος από τη ΝΔ, θα πρέπει να υποκύψει στον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης». Και αν αρνηθεί ο Ανδρουλάκης, αρνείται γιατί φοβάται τη ΝΔ! Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, προετοιμάζει την εσαεί ομηρία του διά της εκ των προτέρων χυδαίας διαβολής -και η κλισέ φράση «λάσπη στον ανεμιστήρα» εδώ βρίσκει την πλήρη δικαίωσή της.

Με τέτοιες πρακτικές, βέβαια, η πολιτική ως διαδικασία ελεύθερης επιλογής συνεργασιών και εύρεσης κοινών τόπων για συγκυβέρνηση μεταξύ διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων δαιμονοποιείται και σπιλώνεται εκ των προτέρων. Ακολουθώντας την πάγια τακτική ολοκληρωτικών καθεστώτων ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι προσωπικώς η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία εκφράζει -όπως και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων- τις θέσεις και απόψεις του κόμματός της) αφήνει υπονοούμενα για το ήθος του Ν. Ανδρουλάκη και προσπαθεί να ερμηνεύσει πολιτικές αποφάσεις με όρους καφενειακού επιπέδου. Πιθανόν εξ ιδίων να κρίνει τα αλλότρια, αν θυμηθούμε την απόπειρα εκβιασμού ανωτάτου δικαστικού το 2016 ή τις αλληλοκαταγγελίες Κοτζιά – Καμμένου.

Στο ΠΑΣΟΚ, δέσμιοι βέβαια των εντυπώσεων των δεκαετιών ’70 και ’80, της εποχής «και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», δεν έχουν κατανοήσει ότι αυτός είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι όσοι εξέφραζαν τη γνώμη πως η επίθεση του κόμματος προς την αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να είναι ίδιας εντάσεως με αυτή προς την κυβέρνηση, δεν είδαν το φως το αληθινόν ξαφνικά… Όπως και όσοι είναι αντι-ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι επειδή γεννήθηκαν φανατικοί, ή γιατί απεμπόλησαν το δικαίωμα της κριτικής. Παραμένουν αντι-ΣΥΡΙΖΑ, διότι το κυβερνητικό παρελθόν και το αντιπολιτευτικό παρόν του εγγυώνται ότι μονίμως κινδυνεύουν όλα όσα εσαεί πρεσβεύουν.

Αλλά για να λέμε και του «στραβού το δίκιο», η νέα εκπρόσωπος δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να εκφράσει την ιστορική μνήμη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να τη συνδέσει με τις λασπωμένες σελίδες του κόμματός της, την εποχή 2014-15. Τότε που ο εκπρόσωπος Τύπου Παναγιώτης Σκουρλέτης έλεγε ότι επιχειρηματίες έχουν βγάλει «κουμπαρά» με σκοπό να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Σταύρος Δήμας. Όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «παροχές» σε βουλευτές, προκειμένου να μη γίνουν πρόωρες εκλογές. Τότε που η συντρόφισσα βουλευτής των ΑΝΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου μιλούσε για απόπειρα χρηματισμού της.

Τότε που ο Παύλος Χαϊκάλης κατήγγειλε ότι τον προσέγγισαν προτείνοντας να τον δωροδοκήσουν, προκειμένου να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για πρόεδρο. Σήμερα κάνουν κάτι χειρότερο. Διαβάλλουν έμμεσα τον αρχηγό του τρίτου κόμματος της Βουλής και εκβιάζουν με έναν αήθη υπαινιγμό τις μετεκλογικές εξελίξεις. Με μια συνωμοσιολογική προσέγγιση, μακριά από την πολιτική, προσπαθούν όχι μόνο να ερμηνεύσουν, αλλά και να διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο την επόμενη μέρα. Και κρατήστε το: Το αμέσως επόμενο στάδιο θα είναι να αμφισβητήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, κατά πώς είχε κάνει σε άλλη, όμως, εποχή ο «γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, τον οποίο τώρα… αντιγράφει ο Τσίπρας με τον «ανένδοτο». Πώς το έλεγε ο «σύντροφος» Μαρξ; «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.