, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Αποκαλύπτει διακινητής μεταναστών: «Δεν υπολογίζουν τον κίνδυνο, θέλουν μόνο να φύγουν»

«Είναι μια δουλειά για εμάς. Μεταφέρουμε ανθρώπους που ψάχνουν σωτηρία μακριά από τις χώρες τους». Ένας διακινητής μεταναστών που έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν μιλάει στην «Political», υπό τον αυστηρό όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του, για τον τρόπο με τον οποίο οι δουλέμποροι προσπαθούν να περάσουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Ο ίδιος περιγράφει τα «μονοπάτια» που ακολουθούν για να περάσουν τους ανθρώπους στην Ευρώπη: «Ο πρώτος είναι με οχήματα από την Τουρκία και από εκεί με τα πόδια στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου. Ο δεύτερος και πιο επικίνδυνος δρόμος είναι μέσω κάποιου ιστιοπλοϊκού ή σκάφους για να φτάσουμε σε ελληνικό νησί. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν απλώς να φύγουν μακριά, δεν βλέπουν τον κίνδυνο. Θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και να ζήσουν εκεί με τις οικογένειές τους».

Η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα ντοκουμέντα από ομάδες μεταναστών που βρίσκονται κοντά στην Αδριανούπολη αλλά και μηνύματα με τα οποία οι διακινητές προσπαθούν να πείσουν τους μετανάστες να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μπορεί τα τουρκικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες να ανέφεραν πως υπάρχει «καραβάνι» προσφύγων έτοιμο να περάσει στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τις ελληνικές Αρχές.

Συλλαμβάνονται οι αναλώσιμοι…

«Η διακίνηση ανθρώπων που επιθυμούν να αφήσουν τις χώρες καταγωγής τους για να φτάσουν στις δυτικές χώρες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μια εγκληματική δραστηριότητα που η αντιμετώπισή της αφορά πλήθος κρατών. Καθημερινά οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της χώρας χειρίζονται πλήθος τέτοιων νέων υποθέσεων. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα η αντιμετώπιση του προβλήματος παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, καθώς υπάρχει ένας συγκεκριμένος ειδικός ποινικός νόμος που καθορίζει τις επαπειλούμενες ποινές και ο οποίος πέρα από ιδιαίτερα κακογραμμένος είναι και πολύ αυστηρός, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται δυσανάλογα μεγάλες ποινές στις περιπτώσεις όπου το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά», δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος Θοδωρής Καραγιάννης, που έχει διαχειριστεί τέτοιες υποθέσεις κατά το παρελθόν, και συνέχισε: «Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τελικά συλλαμβάνονται οι πλήρως αναλώσιμοι οδηγοί των αυτοκινήτων, ενώ οι πραγματικοί διακινητές-οργανωτές του εγκλήματος συνεχίζουν απρόσκοπτα την εγκληματική τους δραστηριότητα βρίσκοντας απλώς καινούργιους οδηγούς. Εξάλλου και το προφίλ των οδηγών κατατείνει στο ίδιο συμπέρασμα. Τις περισσότερες φορές είναι αλλοδαποί που μόλις πέρασαν και αυτοί τα σύνορα, χρήστες ναρκωτικών ή Έλληνες πολίτες πολύ χαμηλού οικονομικού επιπέδου που ρισκάρουν την ελευθερία τους για να αποκομίσουν ποσά ύψους τεσσάρων ή πέντε χιλιάδων ευρώ».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL