Απόβαση σε ελληνικά νησιά ζητούν τουρκικά ΜΜΕ
Την εθνικιστική φρενίτιδα της Άγκυρας συντήρησαν χθες για ακόμη μία ημέρα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά τις νέες ακραίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ -και όχι μόνο- για «αποχώρηση της Ελλάδας» από τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Αφού τα στρατιωτικοποιούν, τότε θα ανέβουμε σε κάποια νησιά», ήταν μερικά από τα χθεσινά μηνύματα των τουρκικών εφημερίδων. Οι προαναφερθείσες ακραίες δηλώσεις «άνοιξαν την όρεξη» στα ΜΜΕ της Τουρκίας για να συνεχίσουν την ακραία ρητορική κατά της Ελλάδας, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, εκεί όπου θα βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
«Ο Χουλουσί Ακάρ με τη δήλωσή του “αφού παραβιάζετε τη Συνθήκη της Λωζάννης, τότε σημαίνει πως αποχωρείτε από τη Συνθήκη” ουσιαστικά θέλει να πει στον Μητσοτάκη πως “θα χάσεις το έδαφος στο οποίο στέκεσαι και θα το φέρουμε προς συζήτηση”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της εφημερίδας «Hurriyet» Αχμέτ Χακάν.«Αφού ρισκάρεις να βγεις από τη Συνθήκη της Λωζάννης, τότε εγώ δεν θα τη λάβω υπόψη και τι θα κάνω;» διερωτήθηκε υποκριτικά.
Είναι ενδεικτικό πως στη συγκεκριμένη ερώτηση ανέλαβε να απαντήσει ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ: «Τότε μπορώ να ανέβω σε κάποια νησιά. Ή να κάνω κάποια ενέργεια προς τα νησιά τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα για τα νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς». «Άρα, μιλάμε για στρατιωτική ενέργεια», σημείωσε ο διευθυντής της εφημερίδας, με τον στρατιωτικό αναλυτή να απαντά πιο ξεκάθαρα από ποτέ: «E ναι, αφού με διπλωματία δεν έγινε κάτι και παραβιάζουν τις Συνθήκες».
Οι αναλυτές
Τα παραπάνω έρχονται μετά τον πανικό που επικρατεί στην Τουρκία για τα ελληνικά μαχητικά Rafale, τα οποία αλλάζουν ξεκάθαρα τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Οζάι Σεντίρ, δημοσιογράφου που καλύπτει το στρατιωτικό ρεπορτάζ στη γείτονα χώρα. «Να πούμε την αλήθεια. Και να μας δώσουν οι ΗΠΑ τα νέα F-16 και να εκσυγχρονίσουμε τα αλλά F-16 που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα ελληνικά Rafale που διαθέτει ήδη η Ελλάδα και στα F-35 τα οποία θα πάρει. Για να σας εξηγήσω, τα Rafale και τα F-35 εκτοξεύουν τα βλήματα Meteor, ενώ τα F-16 δεν μπορούν. Η αεροπορία της Ελλάδας τώρα θα έχει εμβέλεια βολής τα 320 χιλιόμετρα», ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων Άνταμ Σμιθ, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τουρκικές απειλές, τονίζοντας ότι οι ελληνικές θέσεις εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και έκανε εκτενή αναφορά στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL