11:16, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

Άρθρο του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη στην Karfitsa: «Αρχίζει η φάση συνύπαρξης με τον ιό»

Άρθρο του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη στην Karfitsa

Μετά από 2 χρόνια βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση διαχείρισης της πανδημίας. Πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα.

Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid, όπως στην Κίνα. Οι πανδημικοί δείκτες επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε.

Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζουμε ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά και είχαν στόχο να μειώσουν τις απώλειες από την πανδημία.

Στην αρχή είχαμε ένα ΕΣΥ, το οποίο είχε βγει από μια δέκατη κρίση, δεν υπήρχε εμβόλιο, θεραπείες και τεχνογνωσία. Ωστόσο, τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ενισχυθεί και υπάρχουν και η τεχνογνωσία και τα φάρμακα.

Θα συνεχίσουμε την ενίσχυσή του και τα νομοσχέδια που έρχονται έχουν στόχο να δομήσουν ένα πιο ανθρωποκεντρικό ΕΣΥ με επίκεντρο τον πολίτη και να στηρίξουμε με πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα πλέον έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρή νοσηρότητα και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, στον οποίο η Ελλάδα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον γενικό πληθυσμό. 

Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου δε θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τα ταξίδια παραμένει σε ισχύ, ωστόσο θα επανεξεταστεί αργότερα για ποιες χώρες θα καταργηθεί. 

Φωνές που ακούστηκαν ότι θα διασωληνώνουμε κόσμο σε πάρκινγκ δεν επιβεβαιώθηκαν. Η χώρα μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες σε απλές και κλίνες ΜΕΘ και έχει επανέλθει η οικονομική ζωή. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA