, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ασφάλεια

Μετά τα τελευταία γεγονότα -την πυρκαγιά στη Ρόδο που δεν λέει να σβήσει και ειδικά μετά τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο- είναι προφανές ότι ως χώρα θα πρέπει να δούμε ξανά τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί, παρά τα σύγχρονα συστήματα σε εξοπλισμό και λειτουργία, φαίνεται πως η ρουτίνα έχει διαβρώσει την αποτελεσματικότητά μας. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς καταφέραμε να κινδυνεύσουμε να χάσουμε ένα αεροδρόμιο σε καιρό ειρήνης!

Φαίνεται πως οι συμβιβασμοί μιας μακράς περιόδου χωρίς προβλήματα έχουν οδηγήσει σε ολιγωρία, ακόμη και εκεί όπου δεν συγχωρείται κανένα λάθος. Δεν μιλάμε για ένα απλό στρατόπεδο με υποστηρικτικό ρόλο στο σύστημα άμυνας της χώρας. Μιλάμε για την αιχμή του δόρατος. Κοιμόμαστε ήσυχοι ότι και να έρθει ένα βράδυ ο Ερντογάν, θα πάρει την κατάλληλη απάντηση ακριβώς γιατί έχουμε αυτά τα αεροδρόμια.

Με καλή διάθεση, λοιπόν, ας επανεξεταστούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα. Από τα κέντρα κατάταξης, τον ναύσταθμο, τα λιμάνια, τα στρατόπεδα δεύτερης και πρώτης γραμμής μέχρι και τα αεροδρόμια. Δεν αντέχουμε στην αμφιβολία. Η Ελλάδα δεν είναι σε μια ήσυχη γειτονιά και τα λάθη δεν συγχωρούνται. Η ευθύνη εκείνων που έχουν αναλάβει να είναι στη σκοπιά είναι μεγάλη. Και αν κάποιοι έχουν κουραστεί ή δεν αντέχουν το βάρος της ας κάνουν στην άκρη να έρθουν οι επόμενοι. Είμαστε σίγουροι πως οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν βγάλει αρκετά ικανά στελέχη για να κάνουν τη δουλειά.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ζώνη πυρασφάλειας σε ένα αεροδρόμιο από το οποίο απογειώνονται ελληνικά μαχητικά για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά κάθε φορά που αμφισβητούν την κυριαρχία της πατρίδας μας. Είναι αδιανόητο να βλέπουν τις φλόγες δίπλα τους και να μην μπορούν να αντιδράσουν έστω και την τελευταία στιγμή, δημιουργώντας το απαραίτητο τείχος προστασίας.

Είναι αδιανόητο πανάκριβα πυρομαχικά να είναι εκτεθειμένα σε κοινούς φυσικούς κινδύνους. Το ρίσκο είναι με μία λέξη απαράδεκτο.

Αντίστοιχα κενά φαίνεται να υπάρχουν σε πολλά επίπεδα. Βλέπουμε εμπορικά κέντρα με κλειδωμένες τις σκάλες για να μην μπερδεύονται οι πελάτες, βλέπουμε προσωπικό ασφαλείας εμφανώς ανεκπαίδευτο, βλέπουμε να έχει επικρατήσει ο εφησυχασμός. Ήρθε η ώρα να χτυπήσουν οι καμπάνες για μία γενική δοκιμή, για να μη συμβεί αυτό σε ώρα καταστροφής. Μία άσκηση, μία πρόβα τζενεράλε ποτέ δεν βλάπτει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.