Ασπίδα made in Greece: Ο Μητσοτάκης ενεργοποιεί την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Με ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκάθαρο στρατηγικό σήμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις βάσεις για μια νέα εποχή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τους κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου και διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα μπει μπροστά για να στηρίξει έμπρακτα τον τομέα.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, είχε χαρακτήρα ουσίας και επανεκκίνησης, σε μια συγκυρία που συμπίπτει με το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ, αλλά και με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του ReArm Europe. Το μήνυμα του Μαξίμου ήταν σαφές: η Ελλάδα θα επενδύσει στην εγχώρια τεχνογνωσία και παραγωγή, αντί να περιορίζεται σε εισαγωγές.
«Δεν θα κινηθούμε φοβικά» – Ο Μητσοτάκης δίπλα στους παραγωγούς αμυντικού έργου
«Η πολιτική μας είναι η ενίσχυση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους συμμετέχοντες να βλέπουν στο εξής και τον ίδιο προσωπικά ως σύμμαχο. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί φοβικά απέναντι στον κλάδο, αλλά θα απαιτήσει από όλες τις συνεργασίες με ξένους οίκους να υπάρχει ελληνική συμμετοχή – σε υλικό, υπηρεσίες και τεχνογνωσία.
Η δέσμευση αυτή σηματοδοτεί μια πολιτική στροφή, που επιβραβεύει την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την επιμονή του κλάδου να σταθεί όρθιος τα τελευταία χρόνια, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και την απουσία σταθερής υποστήριξης.
Πλήρης σύνθεση – Όλος ο κλάδος στο Μαξίμου για την αμυντική βιομηχανία
Η σύνθεση της συνάντησης ήταν εντυπωσιακή. Παρών όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός με εμπλοκή στο ζήτημα: ο Αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, οι υπουργοί Δένδιας, Χρυσοχοΐδης, Κικίλιας, Παπαστεργίου, Κεφαλογιάννης, αλλά και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ξεχώρισαν οι Τάσος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ), Δημήτριος Σκαλαίος (ΕΕΛΕΑ), Πάνος Ξενοκώστας (ΕΝΕ) και οι επικεφαλής των κρατικών ΕΑΒ και ΕΑΣ, Αλέξανδρος Διακόπουλος και Χριστόφορος Μπουτσικάκης.
Από τις ιδιωτικές εταιρείες συμμετείχαν κορυφαία ονόματα της ελληνικής οικονομίας: Μυτιληναίος, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Σαρακάκης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRACOM Defense, EFA, PRISMA, MILTECH, ELMON, SOTIRIA Technology και άλλοι.
Ατζέντα αιτημάτων και κοινή στόχευση
Οι εκπρόσωποι του κλάδου έθεσαν στην κυβέρνηση σαφή αιτήματα για θεσμική ενίσχυση, με κορυφαίο αυτό της σύστασης Γενικής Γραμματείας ή υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε να υπάρξει συντονισμός πολιτικής και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.
Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για ευελιξία στις διαδικασίες, φορολογική στήριξη, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια και θεσμική αναγνώριση του αμυντικού τομέα ως στρατηγικής σημασίας.
Πολιτική πρωτοβουλία με συνέχεια – και μήνυμα εντός κι εκτός συνόρων
Η κυβέρνηση δείχνει πως είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, όταν οι αμυντικές προμήθειες περνούσαν χωρίς αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια σαφή πολιτική επένδυση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και στέλνει μήνυμα ότι οι εξοπλισμοί πλέον θα συνοδεύονται από δουλειά στην Ελλάδα, θέσεις εργασίας και μεταφορά τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, δίνει σήμα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι η Ελλάδα θέλει ρόλο και μερίδιο στα νέα κοινά αμυντικά προγράμματα – όχι ως πελάτης, αλλά ως ισότιμος εταίρος και παραγωγός.