, Παρασκευή
14 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μπαράζ τουρκικών fake news

Κινητοποίηση στο ελληνικό Επιτελείο προκαλεί το μπαράζ ψευδών δημοσιευμάτων και διαρροών στο οποίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, με σκοπό να εμφανίσει εαυτόν ως «θύμα» της ελληνικής «επιθετικότητας».

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις απόπειρες, η μία πιο φαιδρή από την άλλη όπως σχολιάζουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, που στόχευαν στη δημιουργία εντυπώσεων, με την τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται ότι τα αεροσκάφη της «εγκλωβίζονται» από ελληνικά ραντάρ.

Ελληνικές «παρενοχλήσεις»

Η αγωνία της Άγκυρας να πείσει τους νατοϊκούς συμμάχους και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «απειλείται» από την Αθήνα αποτυπώνεται με τον άγαρμπο -πλην όμως επικίνδυνο- τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να εμπλέξει στην προπαγάνδα της τους ρωσικής κατασκευής πυραύλους S-300 που η Ελλάδα διατηρεί αποθηκευμένους στην Κρήτη από το 1998. Κατά τα λεγόμενα της Άγκυρας, στις 23 Αυγούστου, το ραντάρ στοχοποίησης και καθοδήγησης πυραύλων των S-300 εγκλώβισε δύο τουρκικά F-16 που πετούσαν στα δυτικά της Ρόδου σε ύψος 10.000 ποδιών, με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας να μιλούν για «εχθρική» ενέργεια από την ελληνική πλευρά.

Το περιστατικό διέψευσε κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά, με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ να επισημαίνουν ότι «την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών που εισέρχονται χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών ή στον Εθνικό Εναέριο Χώρο την κάνουν ελληνικά μαχητικά επιφυλακής σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες Εμπλοκής».

Πήραν φωτιά οι μονταζιέρες του Ερντογάν

Είχαν προηγηθεί ακόμη δύο απόπειρες προβοκάτσιας στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να επιχειρούν να βάλουν στο «παιχνίδι» το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Άμυνας της γείτονος ισχυρίστηκε ότι τουρκικά μαχητικά που «συνόδευαν» ένα αμερικανικό Β-52 εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ ελληνικών αεροσκαφών. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι τα τουρκικά F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να «παραλάβουν» το Β-52 εντός του FIR Αθηνών, προβάλλοντας έτσι τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Οι πονηριές της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς λίγες ημέρες μετά οι γείτονες ισχυρίστηκαν ότι τα μαχητικά τους βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο ελληνικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια «άσκησης» με νατοϊκό αεροσκάφος. Παρέλειψαν, βέβαια, να αναφέρουν ότι τα F-16 τους όχι μόνο παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά πραγματοποίησαν και υπέρπτηση πάνω από ελληνικά νησιά.

Δημιουργία κλίματος

Η Αθήνα εκτιμά ότι πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια της Άγκυρας να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει την παραβατική της συμπεριφορά «ντύνοντάς» τη με τον μανδύα των «νατοϊκών υποχρεώσεων». Με άλλα λόγια, θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωμένη να καταθέτει σχέδιο πτήσης κάθε φορά που παραβιάζει το FIR Αθηνών, χαρακτηρίζοντας τις παραβιάσεις ως «συμμαχικές αποστολές».

Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να αποδείξει στους Αμερικανούς ότι απειλείται από την Ελλάδα και χρειάζεται νέα F-16 προκειμένου να αμυνθεί, ενώ βάζει στο «κάδρο» και τους S-300, σε μια προσπάθεια να καταρρίψει το επιχείρημα του Κογκρέσου ότι οι ρωσικοί πύραυλοι και τα νέα F-16, ή ακόμη και τα F-35, δεν πρέπει να συνυπάρχουν.

«Είναι τόσο εξόφθαλμη η αγωνία της Άγκυρας να δημιουργήσει συμψηφισμούς για τις αιτίες που την έχουν αποκλείσει από την προμήθεια αμερικανικών F-16, με μια προπαγάνδα βασιζόμενη σε εντελώς ανύπαρκτα περιστατικά, που βγάζει μάτι», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των συντακτών. Η Τουρκία πάντως, συνεχίζοντας το σερί των τελευταίων ημερών, πραγματοποίησε χθες νέα υπέρπτηση με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πάνω από τη νήσο Καλόγεροι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.