, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ η μομφή κατά της κυβέρνησης

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει το έργο της και να συγκρίνει τα πεπραγμένα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας με αιχμή τις υποκλοπές. «Καλοδεχούμενη» τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η πλειοψηφία δεν θα μπει στην τοξικότητα και τον διχασμό που θέλει να σπείρει στην πολιτική ζωή του τόπου ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η αλήθεια είναι ότι προκαλούσα τον Αλέξη Τσίπρα πολλούς μήνες να το κάνει, αποφάσισε να το κάνει τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές. Εγώ δεν επιζητώ τη σύγκρουση, επιδιώκω τη σύγκριση», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «την Παρασκευή θα ξαναπάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή».

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Ο Α. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την Τρίτη, επιχείρησε να κηρύξει ανένδοτο απέναντι σε φαινόμενα διαφάνειας και δημοκρατίας, με στόχο, όπως είπε, να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου». Με βαρύγδουπες εκφράσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για συμμορία, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης όσο και η κυβέρνησή του είναι ένοχοι, καθώς έχουν πέρα από βαρύτατες πολιτικές προσωπικές και νομικές ευθύνες. Κάλεσε δε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αποφασίσουν αν θα είναι με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην εκτροπή, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει το Σύνταγμα», είπε καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Με όχημα την επιστολή Ράμμου, ο Α. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα των προσώπων που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση τέθηκαν στο στόχαστρο της ΕΥΠ.

Τους έπιασε «αδιάβαστους» στα… Αρχαία ο Γεραπετρίτης

Με απόσπασμα από την εισαγωγή του Λυσία στον λόγο «Υπέρ Αδυνάτου» επέλεξε να απαντήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε αρχαία ελληνικά, αφήνοντας με απορία για λίγα λεπτά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Περιμένετε, θα έχουμε και μετάφραση», έσπευσε να σχολιάσει ο επίσης αρχαιομαθής Κώστας Τασούλας. «Ευγνωμονώ σχεδόν, κύριοι βουλευταί, τον μηνυτήν που μου παρεσκεύασεν αυτήν εδώ την δίκην -είναι μεγάλη η ευκαιρία που μας δίνετε και σας ευγνωμονούμε, γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε στις υποθέσεις τις οποίες έχουμε», είπε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι νωπές οι δύο διακυβερνήσεις και η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής». Στα περί αμετάκλητης ενοχής της κυβέρνησης ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί» κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκείνος που έχει ανοιχτά δύο Ειδικά Δικαστήρια για χειραγώγηση θεσμών με δικαστικά βουλεύματα, χρησιμοποίησε εν γνώσει του φερέφωνα με κουκούλες που τους έλεγαν «Μάξιμους» και είχε διασύνδεση με «βαλίτσες και μαύρο χρήμα».

Στη γραμμή της αντεπίθεσης σε θέματα διαφθοράς και διαφάνειας με αιχμή τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά αναμένεται να κινηθεί η ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια που ξεκίνησε χθες στις 6.00 το απόγευμα θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα κορυφωθεί την Παρασκευή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, οπότε και αναμένεται η σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα. Στόχος, πάντως, είναι να έχει ολοκληρωθεί μαζί με την ονομαστική ψηφοφορία έως νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ΝΔ θα βγει ενισχυμένη και συσπειρωμένη. Η δυσπιστία θα μετατραπεί σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης λίγες εβδομάδες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL