, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Μπούμερανγκ για τον Τσίπρα η άθλια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας

Ανείπωτη η τραγωδία με τους μετανάστες. Σκόρπισε δέος και θρήνο στη χώρα μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Σιωπηρές η ευαισθησία, η λύπη, η συντριβή. Σε κάποιους όμως έδωσε την ευκαιρία εδώ στην Ελλάδα μας για εργαλειοποίησή της προκειμένου να προωθήσουν τις δικές τους κομματικές ατζέντες.

Του Φώτη Σιούμπουρα

Το τραγικό ναυάγιο ήταν πράγματι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ομοειδείς χώρους, τώρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, για να στήσουν έναν διαγωνισμό κραυγαλέας «αριστερής ευαισθησίας», μπας και βρουν πολιτικό αντίκρισμα. O Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί το Λιμενικό, επιτίθεται στον αρμόδιο υπηρεσιακό υπουργό, στήνει σόου τηλεδίκης. Ο Παπαδημούλης διασύρει διεθνώς την Ελλάδα, ο Κουρουμπλής μιλάει πάλι για «φονιάδες», Σκουρλέτης, Ηλιόπουλος και Φίλης καλύπτουν πλήρως τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν για «δολοφόνους» και καθύβρισαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην πολιτική τους συμπεριφορά και φιλοσοφία και ας υποσχόταν αλλαγές ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «μάθημα» της 21ης Μαΐου. Οι ίδιες φιλοσοφικές διαπιστώσεις, όπως «σήμερα στην Ευρώπη η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει το ίδιο για όλους», οι ίδιες πολιτικές πιρουέτες. Όσο είναι αδύνατον για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον ηγέτη του να ερμηνεύσουν τι έφταιξε και συνετρίβησαν στις εκλογές, τόσο δύσκολο, αν όχι αδύνατον, επίσης είναι να εγκαταλείψουν παραδοχές μιας ζωής, να αλλάξουν τρόπο σκέψης και έκφρασης και να υιοθετήσουν άλλο πολιτικό γλωσσάρι μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αρνούνται να αποδεχτούν ότι στην ουσία το 20% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ένα ηχηρό μήνυμα: οι πολίτες τού αμφισβητούν πλέον την ιδιότητα του κόμματος εξουσίας, αφού και το ίδιο το κόμμα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να εμφανίζεται ως «κίνημα διαμαρτυρίας». Όσο και αν επιχείρησαν κάποιο «λίφτινγκ» στην εικόνα, όσο και αν απέσυραν (τρόπος του λέγειν) αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές τα ενοχλητικά στελέχη τους, τίποτα δεν άλλαξε. Ξαναβγήκαν πάλι τα «παλαιά και δοκιμασμένα» στελέχη αυτές τις μέρες για να… αναδείξουν το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τίποτε δεν μοιάζει ικανό πια να αλλάξει τους συσχετισμούς στην κάλπη στις 25 Ιουνίου. Η ελληνική κοινωνία είναι αλλού και το δήλωσε με τον πιο δημοκρατικό τρόπο στην κάλπη η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Προτίμησε το αίσθημα ασφάλειας, τη θετική προοπτική, το σίγουρο και ξεκάθαρο μήνυμα της αυτοδύναμης κυβέρνησης και του ενωτικού, ισχυρού πρωθυπουργού Μητσοτάκη, εκτινάσσοντας το ποσοστό της ΝΔ πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Για να διασώσουν ό,τι (δεν) σώζεται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν υιοθετήσει ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου το σλόγκαν της «παντοδυναμίας», «αλαζονείας» και… επικινδυνότητας του Μητσοτάκη. Το ποιος και ποιοι είναι «επικίνδυνοι» το έδειξαν ακόμη μια φορά τις μέρες αυτές με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται την παντοδυναμία του Μητσοτάκη αλλά τη δική του αδυναμία. Ξέρει πως μπροστά στα νέα δεδομένα θα πρέπει να μεταμορφωθεί και να προσαρμοστεί, αλλά… δεν μπορεί. Και ο δρόμος είναι μακρύς ώσπου να εγκαταλείψει την εχθροπάθεια, τις ύβρεις, τη μειοψηφική ατζέντα, τις απειλές, τη ρητορική της αυταπάτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει μια ιδεολογική μάχη που έχει κριθεί οριστικά από χρόνια και να βρει άλλο δρόμο. Και αυτός που θα δυσκολευτεί περισσότερο από όλους να αλλάξει είναι ο Τσίπρας, ο οποίος ενώ ο κόσμος είναι μπροστά, ο ίδιος «τραβάει κατά πίσω». Όχι μόνο δείχνει να μην άλλαξε καθόλου, αλλά πλασάρεται ακόμη ως ριζοσπάστης αριστερός με γαρίφαλα και υψωμένες γροθιές. Και τώρα που καταβυθίστηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αντί να προχωρήσει σε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, σε πρόσωπα, ιδέες και πρόγραμμα, επανέρχεται στα ίδια και στα ίδια και στη φιλοσοφία της δικής του Αριστεράς (της άρνησης των πάντων, των ύβρεων, της κατασυκοφάντησης, του αντεθνικού παραληρήματος), όπως την «ανέπτυξαν» ο ίδιος και κορυφαία στελέχη του αυτές τις μέρες της ανείπωτης τραγωδίας. Η επιμονή του όμως να πάει και σε αυτές τις εκλογές, χωρίς έστω «φτιασιδώματα», ουσιαστικές μεταμορφώσεις και αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς, το μόνο που θα πετύχει είναι να πάρει τα ποσοστά της Αριστεράς που ευαγγελίζεται. Γιατί; Επειδή τα κορόιδα τέλειωσαν. Μαζί και οι «τέτοιου τύπου» Αριστεροί…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.