, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Χαλάρωση» του ελέγχου της ΕΥΠ διά χειρός Α. Τσίπρα

Μια αθέατη πλευρά μέχρι σήμερα στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη «φωτίστηκε» από τη δήλωση Μητσοτάκη σχετικά με τον εισαγγελικό έλεγχο και εν συνεχεία την εισαγγελική άδεια στα αιτήματα της ΕΥΠ για άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

Της ΡΑΦΑΕΛΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Και αυτή αφορά τη «χαλάρωση» του ελέγχου από την πλευρά της Δικαιοσύνης, πράγμα που πέρασε το 2018 με το άρθρο 25 παρ.3 του Ν. 4531/2018, ΦΕΚ Α 62/5.4.2018 επί κυβέρνησης Τσίπρα και με ιθύνοντα νου τον σημερινό διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου.

Σύμφωνα με το άρθρο5 παρ. 3 του Ν. 3649/2008, στην ΕΥΠ αποσπάται ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ένας εισαγγελικός λειτουργός για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί την τριετία,ο οποίος ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεών της, που αφορούν θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ασκεί όσες άλλες αρμοδιότητες του ανατίθενται με διατάξεις του παρόντος νόμου.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το έγγραφο αίτημα άρσης απορρήτου έπρεπε, όταν αφορούσε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, να σταλεί για τελική έγκριση και υπογραφή σε εισαγγελέα Εφετών. Το 2018 ο νόμος άλλαξε και έκτοτε αρκεί η υπογραφή του εισαγγελέα που εποπτεύει την ΕΥΠ για την έγκρισή του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.

Στη διάταξη, που τίθεται υπ’ όψιν του εισαγγελέα, τυπικά απαιτείται η επαρκής αιτιολόγηση της εισήγησης περί άρσης απορρήτου στο τηλέφωνο του στόχου, ενώ χρειάζεται ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο-στόχο. Στην πράξη όμως συχνά δεν αναγράφεται το όνομα του προσώπου που τίθεται υπό παρακολούθηση παρά μόνον ο τηλεφωνικός αριθμός του.Επίσης, έχει συμβεί να δίνεται στους εκάστοτε εποπτεύοντες εισαγγελείς μια λίστα με τα τηλέφωνα, π.χ., δέκα στόχων και σε αυτή να προστίθεται και μια ακόμη τηλεφωνική σύνδεση που ουδεμία σχέση έχει με την υπό έρευνα υπόθεση.

Οι τέσσερις αλλαγές

Άμεσα και χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός προχώρησε στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ, καθώς η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέδειξε ελλείψεις στη λειτουργία της υπηρεσίας. «Θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών, χωρίς προφανώς να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας σίγουρα από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Συγκεκριμένα, τα 4 πεδία αλλαγών είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα. 

4.Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.