, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Χωρίς σκορ ξεκινά το «δεύτερο ημίχρονο» του εκλογικού αγώνα

Το «δεύτερο ημίχρονο» του προεκλογικού αγώνα ξεκίνησε επισήμως αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει με πολύ ενδιαφέρον τις επόμενες τέσσερις. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι εξίσου δύσκολες για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για τα άλλα κόμματα, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Του Βασίλη Κορκίδη προέδρου ΕΒΕΠ

Η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής, ειδικά στην πολύ πιθανή περίπτωση που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή, λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και να πλησιάζει ουσιαστικά το ποσοστό που πήρε το πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι οι πολίτες να επανεπιβεβαιώσουν με τη συμμετοχή τους ότι ουσιαστικά επιθυμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα των εκλογών για να μην μπλέξει η χώρα μας σε περιπέτειες ακυβερνησίας και τρίτες κάλπες. Είναι πολλοί οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν αν δεν συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ την επιτυχημένη πορεία της προηγούμενης τετραετίας. Στις συνθήκες μάλιστα που έχουν διαμορφωθεί από τα πρώτα αποτελέσματα, το ποσοστό της αυτοδυναμίας ενδέχεται να ανέβει, στην περίπτωση που έχουμε επτά ή οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή. Ως εκ τούτου, το 40% και πλέον των ψηφοφόρων πρέπει να κάνει την ίδια επιλογή που έκανε στην προηγούμενη κάλπη. Μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης σε ποσοστό και διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει λάβει μια πολύ ισχυρή εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος της κυβέρνησης.

Στόχος της ΝΔ είναι να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν καινούργιες δυναμικές είτε στα μεγάλα κόμματα είτε στους αποκαλούμενους «μικρούς», με δεδομένο ότι έφτασαν πολύ κοντά στην είσοδό τους στη Βουλή. Το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους είναι το ανοιχτό ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» που παραμένει άλλωστε το διακύβευμα των εκλογών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι έδρες που θα κερδίσει ή θα χάσει η ΝΔ εξαρτάται από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Ενδεικτικά, αν η ΝΔ πετύχει στη δεύτερη κάλπη την επίδοση της περασμένης Κυριακής, θα έπαιρνε 171 έδρες με πεντακομματική Βουλή, αλλά οι έδρες μειώνονται στις 167 αν καταφέρει είσοδο άλλο ένα κόμμα, ενώ με επτακομματική Βουλή θα κέρδιζε 163 έδρες.

Η στρατηγική της δεύτερης κάλπης δεν επιδέχεται πανηγυρισμούς και δεν επιτρέπει αλαζονικές συμπεριφορές από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Ταυτόχρονα, καθώς οι επόμενες εκλογές γίνονται με λίστα, απαιτείται η συστράτευση όλων των πολιτευτών, τόσο εκείνων που εξασφάλισαν την εκλογή τους όσο και εκείνων που θα βρεθούν εκτός Βουλής, είτε οριακά είτε όχι. Έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της «θετικής» ρητορικής με αιχμή τις προκλήσεις της νέας εποχής που απασχολούν τις νεότερες γενιές, όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη. Η ατζέντα των εξαγγελιών θα μείνει σταθερή για αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και εισφορών, ενίσχυση του ΕΣΥ και εκσυγχρονισμού του κράτους, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ διαμηνύουν ότι στην εκκίνηση του προεκλογικού αγώνα για τις δεύτερες κάλπες πρέπει να ξεχαστεί το 40% και στο προεκλογικό τερέν να πάνε όλα από την αρχή. Άλλωστε, το «VAR της απλής αναλογικής» ακύρωσε την εκλογική υπεροχή και το ευρύ σκορ του πρώτου ημιχρόνου των εκλογών. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά χωρίς να υπάρχει το «νταμπλ σκορ» της Κυριακής της 21ης Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή της 25ης Ιουνίου. Ο εφησυχασμός των ψηφοφόρων και η σιγουριά της αριθμολογίας περί εδρών και ποσοστών πρέπει να αποφευχθούν, αφού ο στόχος της αυτοδυναμίας θα επιτευχθεί μόλις σφυρίξει ο διαιτητής το τέλος του εκλογικού αγώνα, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL