14:04, Τρίτη
16 Αυγούστου 2022

Χρ. Στυλιανίδης: Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα

«Είμαστε σε δύσκολη αντιπυρική περίοδο αλλά οι μαχητές μας στο πεδίο, αποδεικνύουν τις ικανότητές τους», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που νωρίτερα σήμερα, ενημέρωσε τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Περιφερειών και Προστασίας του Περιβάλλοντος, για την αντιπυρική προστασία.

«Έχουμε περίπου 50 με 60 πυρκαγιές τη μέρα, εκτός από τις αστικές πυρκαγιές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταφέρει, με την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και δυνατότητα και με μια ηγεσία που είναι μια γροθιά, να αντιμετωπίζουν αυτές τις πυρκαγιές», είπε ο Χρ. Στυλιανίδης.

Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα ανθρώπινης αμέλειας που προκαλεί πυρκαγιές. «Τα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, δείχνουν ότι πλέον του 95,6%, του συνόλου των πυρκαγιών, οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε όλοι μαζί την αύξηση των προστίμων. Την αύξηση της τιμωρίας. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα», είπε ο υπουργός που τόνισε ότι οι πυροσβέστες βρίσκονται «όλη μέρα στο πεδίο, διακινδυνεύουν τη ζωή τους, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, το φυσικό περιβάλλον και περιουσίες».

Την ίδια στιγμή, είπε, υπάρχει αναβάθμιση τεχνολογικών προγραμμάτων και επιχειρησιακή αναβάθμιση, και επί του πεδίου και από το κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Στη μάχη μπαίνουν εξάλλου οι «δασοκομάντος», που προετοιμάστηκαν σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα αλλά καθώς οι περισσότεροι ήταν εποχικοί πυροσβέστες, με την πείρα που είχαν και την πρόσθετη εκπαίδευση που έλαβαν, έχουν γίνει «εξαιρετικό εργαλείο» στη δασοπυρόσβεση.

Ο Χρ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις αυξημένες περιπολίες, με τη συνδρομή και άλλων σωμάτων (στρατός, δασικές υπηρεσίες, εθελοντές) και στάθηκε ιδιαίτερα στην πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, σημειώνοντας ότι η φωτιά περιορίστηκε και οι πυροσβέστες «απέδειξαν, και εκεί, ότι είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη», ενώ έγινε και σωστή αξιοποίηση του στρατού, για την επιτήρηση, ώστε να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις να δοθεί περιθώριο στους πυροσβέστες να αξιοποιηθούν σε άλλα μέτωπα. Επίσης, αξιοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες στην περιοχή.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή συνδρομή, ο Χρ. Στυλιανίδης είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «προεγκατάστασης» πυροσβεστών του ευρωπαϊκού μηχανισμού πυροπροστασίας. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται πλήρως από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

O υπουργός αναφέρθηκε στην αξία της συναίνεσης, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

«Πάγια άποψη μου, που φαίνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι πυξίδα στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι ότι και τα θέματα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, πρέπει να αποκτήσουν ένα χαρακτήρα εθνικής συναίνεσης», είπε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες δεν έχουν ιδεολογικό χρώμα, έχουν σίγουρα πολιτικές διαστάσεις και δεν αναιρώ την κριτική, αλλά πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση και το πολιτικό πλαίσιο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών».