Χρήστος Ράμμος: Ο πανωλεθρίαμβος ενός κομιστή επιστολών
O κ. Ράμμος είναι κλασική περίπτωση μελέτης (case study) όπου παρά το γεγονός ότι υπηρετεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, δεν έχει πρόβλημα να ταυτίζεται με τις κινήσεις ενός συγκεκριμένου πολιτικού φορέα ΚΑΙ να επιχειρεί παντοιοτρόπως να προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Αφού συντάχθηκε με τις απόψεις και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, πήγε τη… βαλίτσα ακόμα παραπέρα κάνοντας τον κομιστή των ερωτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Έφτασε, μάλιστα, να αμφισβητήσει και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο. Παρά την αρνητική κριτική που δέχθηκε, συνέχισε ακάθεκτος υιοθετώντας τη στρατηγική των επιστολών με τις οποίες προσπάθησε να «παγιδέψει» τους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης, Γιώργο Γεραπετρίτη και Κώστα Τσιάρα. Να τους βάλει, δηλαδή, σε έναν ιδιότυπο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων με σκοπό να σηκώσει σκόνη, την οποία βεβαίως θα εκμεταλλευθεί η Κουμουνδούρου.
Πάσα στον Τσίπρα
Μετά τους υπουργούς, έκρινε σκόπιμο να εμπλέξει και τη Βουλή, στέλνοντας επιστολές στην Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να τον καλέσουν να ενημερώσει το Κοινοβούλιο και δίνοντας ταυτόχρονα πάσα στον Αλέξη Τσίπρα να απευθυνθεί στον πρόεδρό της Κώστα Τασούλα και δήθεν να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν δέχονται τον Χρήστο Ράμμο στο Κοινοβούλιο.
Θέλοντας να αντικρούσει τις αιτιάσεις περί ταύτισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χ. Ράμμος επανήλθε με νέα επιστολή προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία παραδέχεται ότι το αίτημά του για ενημέρωση της επιτροπής σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τα μέλη του Κοινοβουλίου, δίνοντας αυτή τη φορά διευκρινίσεις για τους λόγους αποστολής του αρχικού αιτήματός του.
Επισημάνσεις
Σε χαμηλούς τόνους, αφού δέχθηκε πυρά για το θεσμικό ατόπημα να «αυτοπροσκληθεί» όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία στην επιτροπή, ο Χ. Ράμμος κάνει αναφορές στο νομοθετικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, σημειώνοντας ότι εξ αυτού ήταν υποχρεωμένος να αποστείλει αίτημα για ενημέρωση, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα είναι τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησε η ΑΔΑΕ στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αναφερόμενος στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Το επίμαχο αίτημα τέθηκε, αυτονοήτως, υπό την τελική δική σας κρίση. Ουδέποτε ισχυρίστηκα ή άφησα να εννοηθεί ότι θεωρώ ότι το αίτημά μου αυτό δεσμεύει τα όργανα του ελληνικού Κοινοβουλίου», επισημαίνει, ενώ για τον λόγο που δεν δημοσιοποίησε εξαρχής την αιτία ενημέρωσης αναφέρει: «Το γεγονός ότι δεν εξειδίκευσα τα θέματα για τα οποία επιθυμώ να ενημερώσω την Επιτροπή σας οφείλεται στη μέριμνά μου να μη δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δοθούν μόνο ενώπιον της Επιτροπής, συνεδριαζούσης κεκλεισμένων των θυρών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον κ. Ράμμο ζητά να κληθεί επίσης και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωσταντίνος Μενουδάκος, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Αρχή έχει επισήμως επιβεβαιώσει πως ταυτοποίησε τουλάχιστον 20 πρόσωπα που «μολύνθηκαν» με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Δεν ενημερώνει κανέναν
Το φοβερό στο χρονικό των κινήσεων του προέδρου κ. Χρήστου Ράμμου είναι ότι τον «άδειασαν» ακόμα και τα εν ενεργεία μέλη της ΑΔΑΕ, καθώς ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσαν ότι αγνοούσαν την επιστολή του προς τη Βουλή και ότι ενημερώθηκαν από την ίδια την Επιτροπή για την ύπαρξή της. Θυμίζουμε ότι όπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, η ΑΔΑΕ είναι συλλογικό όργανο διοίκησης και πριν από τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση του οργάνου που στην περίπτωση της επιστολής του κ. Ράμμου φαίνεται ότι δεν συνέβη. Οι κύριοι Δημήτριος Βεργάδος, Γεώργιος Μπακάλης και Νικόλαος Παπαδάκης είπαν ότι δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα της επιστολής στην ολομέλεια της ΑΔΑΕ!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL