, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

«Δεν είναι μάντης» ο Ανδρουλάκης

Mε τον Νίκο Ανδρουλάκη να αποδίδει σε πολιτικούς λόγους την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές, ενώ τα κόμματα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσουν τις πορισματικές τους εκθέσεις στον πρόεδρο της Βουλής.

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ δεν απαντήθηκαν και κρίσιμα ερωτήματα. Κοινοβουλευτικές πηγές της κυβερνώσας παράταξης υποστηρίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει στοιχεία ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιεί το Predator, ενώ στην ερώτηση αν έχει στοιχεία για την εμπλοκή του πρωθυπουργού, το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν ότι «δεν είναι μάντης».

Την ίδια στιγμή, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, υποβάθμισε τις ηχηρές αποκαλύψεις Ρουμπάτη για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα, συντασσόμενος σε απόλυτο βαθμό με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φέιγ βολάν

Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσήλθε στην Εξεταστική και απάντησε στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να τόνισε ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος εθνικής ασφαλείας για την παρακολούθησή του, ειδάλλως η ΝΔ θα τον είχε κάνει φέιγ βολάν για να συντρίψει το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, υπήρχε θέμα πολιτικής ασφάλειας της ΝΔ». Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του υπήρξε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση,
υποστηρίζοντας ότι το θέμα του εθνικού κινδύνου τον έχει πλήξει ως Έλληνα πατριώτη. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή.

Έχω δώσει αγώνες στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης για τα εθνικά συμφέροντα. Εργάζομαι για την πατρίδα νυχθημερόν. Κάποιοι δεν είμαστε τουρίστες στις Βρυξέλλες», φέρεται να τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι άθλια τα σενάρια να εμπλέκονται ξένες πρεσβείες», ενώ εγκάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να βάλει φρένο σε αυτά τα σενάρια.

Επέμεινε στο ότι θα πρέπει να κληθούν πολιτικά πρόσωπα για να δώσουν εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κινητού του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί το θύμα να σας πει γιατί μπήκε σπίτι του ο κλέφτης. Πρέπει να καλέσετε τους υπευθύνους για να δώσουν εξηγήσεις».

Επίσης, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλείται στην Εξεταστική να είναι ο ίδιος, που είναι και ο θύτης. «Αναλάβατε τις ευθύνες σας και καλέστε όλα τα σκοτεινά πρόσωπα που οδηγούν τη χώρα σε μεσαιωνικές καταστάσεις», φέρεται να είπε.

Στόχος η ομηρία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η παρακολούθησή του είχε βασικό στόχο να θέσει σε ομηρία μια ολόκληρη παράταξη, ενώ μίλησε για διπλό πολιτικό σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και συγκάλυψης ευθυνών. Χαρακτήρισε δε ζήτημα δημοκρατίας και όχι προσωπικό ζήτημα την υπόθεση των υποκλοπών, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι από
την υπόθεση αναδεικνύεται μια κουλτούρα διακυβέρνησης συγκεντρωτική, αλαζονική και με αίσθηση παρακμιακής σκοτεινής παντοδυναμίας.

Διαχώρισε πάντως τη στάση του κόμματός του από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τούς χωρίζουν διαφορές σε θέματα αξιών και αρχών. Αναφερόμενος σε διαρροές για την οικογένειά του και σε πιο προσωπικό τόνο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «δεν κάμπτομαι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου από τις άθλιες φήμες που κυκλοφορούν συγκεκριμένοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί. Είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω τα πάντα στο φως της μέρας και όχι στο σκοτάδι. Δεν φοβάμαι τίποτα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ευθύνες

Πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι «δεν υπάρχει φρένο στον κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε προσωπικές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ποιος Έλληνας πιστεύει ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός;», σχολίαζαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Το εσπευσμένο κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη δημοκρατία, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL