, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

"Δεν ήρθα στο υπουργείο για να γίνω… πλούσιος"

Κουρουμπλής
Τη σχετική δήλωση έκανε ο νυν υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, δημιουργώντας απορίες για τους προκατόχους του κι αν έχουν γίνει πλούσιοι ή πλουσιότεροι μετά τη θητεία τους στο σημερινό πόστο του…
—-
“Στην Ευρώπη και την Κύπρο τα φίλτρα αιμοκάθαρσης κοστίζουν 10 ευρώ, στην Ελλάδα 35…”
Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την υπέρογκη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, ζήτησε μέσα από τον Alpha 989 ο υπουργός Υγείας. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε πως «υπήρχε τρόπος να διαγραφούν και να φορτωθούν στη βιομηχανία (και να διαγραφούν με το clawback) γιατί η Ελλάδα έχει σταθερό προϋπολογισμό, αλλά μερικοί καλοί άνθρωποι επέλεξαν να τα φορτώσουν στις πλάτες των ασφαλισμένων από την ύπουλη και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα από 8% πριν την κρίση στο 35%  και βγαίνουν στα ραδιόφωνα και μου κάνουν κριτική».
«Αν υπάρχει Δικαιοσύνη και εισαγγελικά αυτιά, πρέπει να διερευνηθεί. Ας με καλέσουν. Εγώ και ο Θανάσης Γιαννόπουλος είμαστε οι μοναδικοί που κάναμε μήνυση, εγώ σε όλες τις εταιρείες για τεχνική έλλειψη φαρμάκων. Είμαι ο πρώτος υπουργός υγείας που έβαλα στο τραπέζι το ζήτημα των αφορολόγητων παραδείσων των πολυεθνικών στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αμφισβητεί την προσπάθεια που κάνουμε στο υπουργείο Υγείας. Έκανα συνειδητή επιλογή όταν πήγα στο Υπουργείο Υγείας. Ήξερα με τι συμφέροντα θα τα βάλω αλλά θέλω να έχω την συνείδησή μου καθαρή απέναντι στα παιδιά μου. Δεν πήγα στο υπουργείο για να γίνω πλούσιος, ούτε να κάνω καριέρα. Πήγα για να κάνω περήφανα τα παιδιά μου για τον πατέρα τους. Μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός δεν μου είπε το παραμικρό. Έχω την εμπιστοσύνη του. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τολμήσει να βάλει τάξη στον χώρο όπου… χάθηκαν εκατομμύρια», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
Ο κ. Κουρουμπλής είπε πως «χάθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια επειδή δεν υπήρχε Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα η οποία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ακριβά φάρμακα και να τα κατεβάσει στη μισή τιμή» και μίλησε για υπέρογκες χρεώσεις σε «υλικά όπως επιθέματα, που στοιχίζουν 100 ευρώ στο διαδίκτυο και τα χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ 500 ευρώ».
«Ξοδεύτηκαν 6 εκατ. ευρώ για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και δεν μου λέει κανείς που βρίσκεται. Ξέρω πολλά, δεν θα τα κρατήσω για τον εαυτό μου, ούτε θα τα πάρω στον άλλο κόσμο, ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες τους», είπε ο υπουργός Υγείας. «Είναι φοβερό πρόβλημα οι προμήθειες των νοσοκομείων. Για 10 χρόνια γίνονται αναθέσεις. Στην Ευρώπη και την Κύπρο τα φίλτρα αιμοκάθαρσης κοστίζουν 10 ευρώ, στην Ελλάδα 35. Προσπαθούμε να τα λύσουμε αυτά αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα γραφειοκρατίας», πρόσθεσε.
Προανήγγειλε «500 θέσεις για τις ακριτικές περιοχές στην προκήρυξη για τις 4,5 χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία. Θα γίνουν πολλά πράγματα στο Αιγαίο, λίγη υπομονή» και τόνισε ότι θα διεκδικήσει «επιπλέον 12 χιλιάδες προσλήψεις σε ορίζοντα εξαετίας για την Υγεία». Αναφερόμενος στα ΜΗΣΥΦΑ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «επειδή οι φαρμακοποιοί έχουν την κυβέρνηση να τους υποστηρίζει, θα βρούμε τρόπους να μην πάνε και στα Σούπερ Μάρκετ. Δεν ήταν μέσα στις θέσεις της κυβέρνησης, της το επιβάλλουν». Τόνισε ότι «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εκτός από τα ποιοτικά της φάρμακα δεν απέλυσε ούτε έναν άνθρωπο στην κρίση».
Για τις διαπραγματεύσεις και ένα ενδεχόμενο Grexit, o κ. Κουρουμπλής δήλωσε: «ο Τσίπρας αυτή την στιγμή προβάλλει αντίσταση σε μία οικονομική Κατοχή. Έκανε πίσω σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά όχι να κάνεις και διαπραγμάτευση σαν να έχει κατακτηθεί, υπό την σπάθη. Τι κέρδισε ο Παπανδρέου από την υποταγή του στα θέλω των «φίλων» μας στην Ευρώπη; Ποιο ήταν το πολιτικό τέλος το δικό του, του Παπαδήμου, του Σαμαρά, του Βενιζέλου; Γιατί να χαριστούν στον Τσίπρα;», επισημαίνοντας πως «όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν κατά της πρότασης Γιούνκερ. Η κυβέρνηση μπορεί να μεταφέρει έναν ευρύτερο προβληματισμό που υπάρχει στην Ελλάδα. Μία συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακή συμφωνία, δεν έχει προοπτική. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πάμε σε μία υπογραφή που να μην δίνει λύση σε αυτά τα ζητήματα. Αν πάμε σε ρήξη, στην Ευρώπη δεν θα υπάρξει ευρώ. Αν νομίζουν ότι μπορούν να αναλάβουν μία τέτοια ιστορική ευθύνη ας μας διώξουν. Πρώτα από όλα δεν μπορούν. Η ρήξη θα γίνει μέσα στο ευρώ. Πιέζουν, προσπαθούν να αναγκάσουν την Ελλάδα να γονατίσει. Πιστεύω ότι έρχεται και στην Ισπανία αλλαγή. Πιστεύω ότι στο τέλος θα κάνουν πίσω και θα βρεθεί ένας κοινός τόπος. Στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Ας αναλάβουν και οι Ευρωπαίοι την δική τους ευθύνη», πρόσθεσε αν και εκτίμησε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει λογική στην Ευρώπη να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Θα διαλυθεί η Ευρώπη. Δεν δέχομαι την λογική ότι η Ελλάδα παράγει λιγότερα από όσα ξοδεύει. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει χωρίς τον πολιτισμό της Ελλάδας. Δεν απαντάνε οι εκλογές. Θα ήταν αρνητική φυγή για την κυβέρνηση να κάνει τις εκλογές με μία αντιπολίτευση που σέρνεται. Δεν εκλεγήκαμε για 5 μήνες. Σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται στην Ελλάδα αν δεν ξέρει ότι τα υπόλοιπα 10 χρόνια δεν είναι ρυθμισμένο το χρέος», κατέληξε λέγοντας ο κ. Κουρουμπλής.
Ερωτηθείς για τον Γιάννη Πανούση, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι «είναι σοβαρός και αξιόλογος άνθρωπος . Μόνο η παρουσία του σε αυτό τον χώρο δίνει άλλη πολιτική αισθητική» χωρίς να επεκταθεί και να αναπτύξει την άποψη του για την πρόεδρο της Βουλής…
*Στη φωτο μητέρα ευχαριστεί τον υπουργό για την παρέμβαση του, προκειμένου να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο αποθεραπείας το παιδί της…