, Σάββατο
18 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Δεν με θέλει ο Κ.Μητσοτάκης»

Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στο ενημερωτικό περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας στην Πλατεία Συντάγματος, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έξι εβδομάδες μας χωρίζουν από τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου με το ΠΑΣΟΚ πλέον να ξεδιπλώνει όλη την προεκλογική του βεντάλια.

Μετά από τον σχηματισμό ενός ευρωψηφοδελτίου με έμπειρα και δυνατά πρόσωπα αλλά και νεότερα που σηματοδοτούν την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε και τα δικά του πολιτικά διλήμματα των εκλογών. Βασικός άξονας αυτών είναι ποιον θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι για αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιος θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ευρωεκλογές και ποιος θα πάρει την εντολή ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Aλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη στην Καλαμαριά και συνάντηση με την Δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου. Σάββατο 20 Απριλίου 2024 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πόλεμος και οι προτιμήσεις

Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως τόσο το κόμμα αλλά και περισσότερα ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχονται έναν πόλεμο από το Μέγαρο Μαξίμου. Υποστηρίζουν ότι στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τον μοναδικό του πολιτικό αντίπαλο και για αυτό ευνοεί με τις κινήσεις του, φανερές και μυστικές, την ελεγχόμενη μεν άνοδο τόσο της ακροδεξιάς αλλά και την υπερπροβολη του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει αντιπολίτευση και μάλιστα επιτυχημένη όπως λένε αλλά αυτό δεν μπορεί να αναγνωριστεί από τους πολίτες λόγω της κυριαρχίας σε όλα τα επίπεδα της Νέας Δημοκρατίας.

Δύσπιστοι οι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντως μέχρι στιγμής το αφήγημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν συγκινεί τους ψηφοφόρους.

Απο τη μια η προτίμηση ενός κοινού – που κανείς δεν ξέρει αν θα πάει να ψηφίσει τελικά – στον Στέφανο Κασσελάκη και από την άλλη μια διαρροή προς το κόμμα Λοβέρδου που μπορεί να του στερήσει ακόμα και ένα 3%.

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι και λεκτικές – πολιτικές γκάφες να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα προκαλέσει πολιτικές ανατροπές καθώς θα υπάρξει μια επικοινωνιακή κίνηση που θα τις επισκιάσει στο τέλος.

Απάντηση στο υπάρχων σκηνικό είναι η “κάθοδος στο λαό” και η αφύπνιση πολιτικού ακροατηρίου που επιζητεί εδώ και καιρό την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας.

Η επόμενη μέρα

Τέλος, αυτή η τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη αποσκοπεί και στις διεργασίες της επόμενης μέρας μετά τις εκλογές.

Είτε με ένα καλό αποτέλεσμα είτε με ένα λιγότερο καλό (το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τουλάχιστον +50% από το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019) η συζήτηση θα ξεκινήσει τόσο για την αρχηγία του κόμματος όσο και για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς.

Εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξαναφωνάξει “παρών” αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες προκαλώντας όποιους δελφίνους υπάρξουν.

ΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟΨΗ (ΚΌΚΚΙΝΟ ΧΡΏΜΑ)

Γράφει ο Δημήτρης Συρμάτσης

Το σιωπητήριο και το one man show

Στον ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο και μετά υπάρχει ένα ιδιότυπο “σιωπητήριο” των στελεχών που διαφωνούν με την τακτική Κασσελάκη. Λίγες έως ανύπαρκτες οι φωνές αντίθεσης μπροστά στην μάχη των ευρωεκλογών.

Αυτό βέβαια δεν θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα δεχθεί κριτική για τις απόψεις του ακόμα κι αν πάρει 20%.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει ένα κύμα αποχωρήσεων καθώς αυτό εξαρτάται και από την δυναμική των υπολοίπων κομμάτων. Πολλά στελέχη θα σκεφτούν δεύτερη και τρίτη φορά να αποχωρήσουν αν πχ η Νέα Αριστερά δεν πιάσει το 3% ή ναυαγήσουν οι προσπάθειες ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.

Πάντως ούτε αυτή τη φορά θα νοιάξει πραγματικά τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος έχει ξεκινήσει την ολική μετάλλαξη του κόμματος σε έναν σχηματισμό που ταιριάζει με το δικό του ταμπεραμέντο καθώς όλα μοιάζουν πλέον με ένα one man show.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.