12:12, Δευτέρα
26 Σεπτεμβρίου 2022

«Δεν θα γίνω Σουφλιάς να δίνω ημερομηνίες στον γάμο του Καραγκιόζη»

spirtzisΤου Λευτέρη Ζαβλιάρη
Με αντιπαραθέσεις και υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλονίκης προεδρεύοντος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο Τεχνικό Επιμελητήριο με θέμα το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σπίρτζης στην αρχική του τοποθέτηση επανέλαβε τις εξαγγελίες του περί επανέναρξης των έργων του μετρό στη Θεσσαλονίκης. Επισημαίνοντας ότι λόγω ΕΣΠΑ δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω καθυστέρησης, με το έργο να ξεκινάει τυπικά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ θα τεθεί σε πλήρεις ρυθμούς τον Φεβρουάριο.
Τον Μάρτιο του 2017 αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, ενώ το πρώτο εξάμηνοι του 2020 εκτίμησε ότι το έργο θα είναι έτοιμο για παράδοση στην πόλη.
Παράλληλα επισήμανε την επιστροφή των απολυμένων εργαζόμενων από την Κοινοπραξία, ενώ οι μισθοί που θα λάβουν θα βρίσκονται εκτός του υπάρχοντος εργασιακού πλαισίου υπονοώντας ότι θα είναι υψηλότεροι, αλλά όχι σε ακραία επίπεδα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικαστικές διαμάχες με τα διαιτητικά δικαστήρια μεταξύ Πολιτείας και Κοινοπραξίας. Προανήγγειλε την άρση διάλυσης της σύμβασης, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για το ΚΑΣ όσον αφορά τον σταθμό της Βενιζέλου, λέγοντας ότι στη «Θεσσαλονίκη μας αρέσει να κάνουμε τους διευθύνοντες των υπηρεσιών».
Στη συνέχεια οι φορείς στις τοποθετήσεις τους οι φορείς εξέφρασαν σε έντονο ύφος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των έργων του μετρό. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου που επλήγη από τις εργασίες του μετρό και τις περίφημες λαμαρίνες.
Όταν ο υπουργός κλήθηκε να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα ο κ. Σπίρτζης είπε χαρακτηριστικά ότι «δε θα γίνω Σουφλιάς. Δε θα σας δίνω ημερομηνίες στον γάμο του Καραγκιόζη».
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου έκανε λόγο για κοροϊδία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ερχόμενος σε αντιπαράθεση τόσο με τον υπουργό, όσο και με παρευρισκόμενους στην αίθουσα.
«Δεν είναι μέρα χαράς, είναι μέρα υπόσχεσης, είμαστε κουμπωμένοι», είπε ο κ. Κυρίζογλου στην τοποθέτηση του.
Χαρακτηριστική τέλος ήταν η απάντηση του κ. Σπίρτζη στην ερώτηση του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελή Φιλιππίδη για το εάν προβλέπεται κονδύλιο για την αποκατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με τον υπουργό Υποδομών να απαντά ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια αφορούν φυσικές καταστροφές, ενώ το μετρό είναι «ανθρώπινη καταστροφή».