Δικαιοσύνη σε τροχιά μεταρρυθμίσεων – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προχωρά με σταθερά βήματα στις μεταρρυθμίσεις του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία να αποτυπώνουν θετικές ενδείξεις βελτίωσης προς όφελος των πολιτών.
Τα δεδομένα από τα δικαστήρια δείχνουν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει. «Με βάση τον Δικαστικό Χάρτη προχωρούμε στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και από το επόμενο δικαστικό έτος τίθεται σε ισχύ ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία της πολιτικής δίκης», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η παραγωγικότητα πρώην ειρηνοδικών και πρωτοδικών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ετησίως κατά 7% έως 17%, ενώ το ποσοστό εκκαθάρισης υποθέσεων στα Πρωτοδικεία αναμένεται να βελτιωθεί κατά 14% έως 24%.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μεταφορά περισσότερων από 250.000 δικαστικών πράξεων σε δικηγόρους, που μέχρι πρότινος επιβάρυναν το σύστημα, έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρόνου για τους δικαστές κατά μέσο όρο 15%. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που διαχειρίζεται περίπου το ένα τρίτο των υποθέσεων πανελλαδικά, παρατηρείται σημαντική αύξηση των υποθέσεων που οδηγούνται απευθείας στο ακροατήριο – κατά 47% – μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών: τον Νοέμβριο του 2023 καταγράφηκαν 298 ακροατήρια, ενώ τον ίδιο μήνα του 2024 ο αριθμός αυξήθηκε σε 392.