, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Δημοσκόπηση: 9,3 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Στις 9,3 μονάδες είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για τον ΑΝΤ1, το διάστημα από 16 έως 21 Μαρτίου.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η ΝΔ καταγράφει απώλειες 1,7 ποσοστιαίων μονάδων, το Κίνημα Αλλαγής χάνει μισή μονάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ οριακό κέρδος 0,3 της μονάδας.

Οριακές απώλειες καταγράφει το ΚΚΕ στο 5,5%, στασιμότητα στο 4,7% για την Ελληνική Λύση, ενώ το κόμμα Βαρουφάκη κερδίζει μισή ποσοστιαία μονάδα και φαίνεται ότι διασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.

Στη «μάχη του Κέντρου» – στις επιλογές εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι – η ΝΔ προηγείται με 25,9%, ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 23,5% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19%.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ένας στους δύο απαντά ότι θα ήθελε να στηθούν οι κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ένας στους τρεις θέλει άμεση προσφυγή στις κάλπες και το 16% των ερωτηθέντων θα ήθελε την εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο.

Μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ προτιμά πάνω από ένας στους τέσσερις, ενώ το 13,2% επιλέγει αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ. Το 14,4% θα ήθελε μία κυβέρνηση «με βασικό κοσμό ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, ενώ ένα 9,6% κάνει λόγο για κυβέρνηση συνεςργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ. Το 7% θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη από τα τρία πρώτα κόμματα και ένα 2,5% μιλά για αυτοδυναμία ΚΙΝΑΛ.

Με βάση την πρόθεση ψήφου, οι νεοδημοκράτες θέλουν αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοτό 79,8%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοστό 48,5%, με το 37,3% να προτιμά συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ μοιράζονται ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές, με βασική επιλογή την συνεργασία με τη ΝΔ, την οποία προτιμά το 33,3% των πολιτών που προτίθενται να ψηφίσουν το κόμμα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.