Η ΝΔ παρά τις απώλειες που σημειώνει από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα άνω των 16 μονάδων όπως δείχνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls για το protagon.gr.
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αλλά με χαμηλά ποσοστά, ενώ τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά να κάνουν νέα κόμματα δεν δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική.
Την ίδια ώρα η ΝΔ υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες στην πρόθεση ψήφου στο 23%, έναντι 27% που σημείωνε τον Ιούνιο.
Πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 23,7
ΣΥΡΙΖΑ: 5,2
ΠΑΣΟΚ: 9,8
ΚΚΕ: 6
Ελληνική Λύση: 7,4
Πλεύση Ελευθερίας: 8
Νίκη: 0,9
Νέα Αριστερά: 0,9
Σπαρτιάτες: 1,2
Κίνημα Δημοκρατίας: 2,6
Φωνή Λογικής: 3,4
ΜέΡΑ25: 2,7
Άλλο κόμμα: 5
Πρόβλεψη αποτελέσματος
Η ΝΔ με την αναγωγή χάνει δύο μονάδες και φτάνει πλέον στο 29,4% στην πρόβλεψη αποτελέσματος, από 31,5% που βρισκόταν τον Ιούνιο.
Στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με μικρή πτώση 0,5%, συγκεντρώνει 12,5% και δεν δείχνει να επωφελείται από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος. Επιπλέον, η Πλεύση Ελευθερίας απώλεσε 1,3 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο 11%, από 12,3% τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα η αδιευκρίνιστη ψήφος αυξήθηκε στο 20,4%, από το αντίστοιχο 15,4% του Ιουνίου.
Σε αύξηση η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται οριακά πάνω από το 10%, ενώ το ΚΚΕ φθάνει το 7,8%.
Η Φωνή Λογικής βρίσκεται στο 5,6% και το ΜέΡΑ25 στο 4,9%.
Για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», το 40,4% απάντησε το «βαθιά δυσλειτουργικό κράτος» και το 38,2% «ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Σε μικρότερα ποσοστά (9%-10%), οι πολίτες πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά
Σχετικά με τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Αντώνη Σαμαρά, δεν φαίνεται να δημιουργείται ιδιαίτερη δυναμική. Η δυνητική ψήφος για τα δύο υποθετικά κόμματα με βάση το ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει κανείς ένα από τα δύο» καταγράφεται για τον Αλέξη Τσίπρα στο 18,1%, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά στο 7,1%.
Μεταναστευτικό
Στο Μεταναστευτικό φαίνεται πάντως ότι η κοινή γνώμη επιδοκιμάζει τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης, με το 38,9% να υποστηρίζει την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσης και το 24,4% την παρεμπόδιση εισόδου τους στη χώρα.