, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Kε πρωθυπουργέ διώξτε τον κ. Φίλη"

 
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
Έντονες αντιδράσεις και στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος αμφισβήτησε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί και από τον Πρωθυπουργό να τον διώξει. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα έχει ως εξής:
«Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Ο Χρήστος Γιανναράς στις 19 Μαΐου του 2006, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη ήταν κεντρικός ομιλητής για τη γενοκτονία. Έχει μια φράση διδακτική για τον κ. Φίλη: ‘Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού’. Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτηρίζει εθνικό αίσχος την τοποθέτηση του κ. Φίλη και σημειώνει τα εξής: “Η παραπάνω δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, την οποία φροντίζει να επαναλαμβάνει συστηματικά, αποτελεί εθνικό αίσχος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κα. Ρεπούση και τον περίφημο “συνωστισμό” στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου και να διαγράψουν από την συλλογική μνήμη τον τραγικό ξεριζωμό, την ατίμωση και την εξόντωση των χιλιάδων που δολοφονήθηκαν, προκειμένου να σβήσει ολοκληρωτικά μια πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνισμού.
Η γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που δεν φθείρονται. Και το να γνωρίζει κάποιος τι πραγματικά συνέβη, δεν είναι μια απλή διαιώνιση της ιστορικής αλήθειας, αλλά μια πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη. Η συμπόνοια δεν αρκεί για να παραμείνει άσβεστο το καντήλι της εθνικής μνήμης.  Είναι προφανές ότι ο κ. Φίλης παριστάνει πως δεν ακούει τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη των θυμάτων της γενοκτονίας την ώρα της θυσίας τους. Ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δυο είναι πιο ανησυχητικό. Η άποψη που εκφράζει ο κ. Φίλης ή το γεγονός ότι παραμένει Υπουργός Παιδείας” καταλήγει ο κ. Καράογλου.
Αλλά και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, μέσω twitter χαρακτήρισε ιερόσυλες και επαίσχυντες τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας. Αναλυτικά ο κ. Γκιουλέκας έγραψε:
“Η συστηματική εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο ονομάζεται “γενοκτονία” κ.Φίλη. Θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό πριν προβείτε σε τέτοιες επαίσχυντες και ιερόσυλες δηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό! 353.000 Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της μανίας του τουρκικού εθνικισμού! Επιτέλους κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ή να ξαναγράψει την ιστορία.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις “φωνές” των νεκρών. Κανείς δεν δικαιούται να ξεχνά ή να αλλοιώνει τα ιστορικά γεγονότα και να μην σέβεται τη μνήμη των 353.000 θυμάτων, όπως κάνει ο κ. Φίλης. Είναι απαράδεκτο και ντροπιαστικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις δημόσια και μάλιστα από τον υπουργό Παιδείας της πατρίδας μας. Αν αποτελούν προσωπικές του απόψεις τον καλούμε να τις κρατήσει για τον εαυτό του και τη θλιβερή μειοψηφία που εκφράζει. Μία λέξη μόνο ταιριάζει. Ντροπή!”
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
H Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994, ενώ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και η φυλάκιση, για όσους αρνούνται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί και από το εθνικό μας κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Ν.4285 προβλέπεται πως: «Όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, προφορικά ή δια του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέµου, εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων του ναζισµού που έχουν αναγνωριστεί µε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά οµάδας προσώπων ή µέλους της που προσδιορίζεται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισµό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που µπορεί να υποκινήσει βία ή µίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά µίας τέτοιας οµάδας ή µέλους της, τιµωρείται µε τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούµενου άρθρου».
Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1 οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση τριών µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την περίπτωση που η πράξη τελεστεί από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση έξι µηνών έως τριών ετών και χρηµατική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ).
Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ πως ελαφρυντικά για τον κ. Φίλη λειτουργεί το δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου το οποίο συνδυαστικά με το πρώτο μπορει να δείξει πως η συμπεριφορά του υπουργού δεν στρέφεται κατά καμίας ομάδας προσώπων, αντιθέτως παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία παραδέχεται ότι υπήρξε εθνοκάθαρση.
«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.