Δύσκολος αλλά εφικτός ο μονόδρομος της αυτοδυναμίας
Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ και η επίμαχη δήλωσή του για συγκυβέρνηση -με πρωθυπουργό όχι τους κυρίους Μητσοτάκη ή Τσίπρα αλλά ένα τρίτο πολιτικό πρόσωπο-έφεραν στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών.
Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΤΟΥΝΑ
Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ένα τριπλό μέτωπομε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του με στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, όμως, έβαλε ένα ακόμη δεδομένο στο «τραπέζι» της συζήτησης και των σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι η τραγωδία στα Τέμπη προκάλεσε «αναταράξεις» στα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων μηνών, αλλά δεν ανέτρεψε την ισορροπία δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην πρώτη θέση, έστω και με απώλειες, ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη με σταθερά ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με πτωτικές τάσεις, που είχαν ήδη αρχίσει να καταγράφονται από το προηγούμενο διάστημα. Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με τις εκπεφρασμένες προθέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, δημιουργεί ένα τοπίο κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο για την επόμενη μέρα.
Φρένο στις διαρροές ψηφοφόρων
Για τον λόγο αυτό,στο κυβερνητικό επιτελείο βάζουν στο μικροσκόπιο όλα τα πιθανά σενάρια, καταρτίζοντας βήμα βήμα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στους σχεδόν δύο μήνες που απομένουν έως την εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική. Στο διάστημα αυτό ο πρώτος στόχος είναι σαφής. Να μπει «φρένο» στις διαρροές και να αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τα μέσα της εβδομάδας, με τη συνέντευξή του στον Alpha και τον Σταύρο Θεοδωράκη, επιχείρησε να απευθυνθεί στο ποσοστό των ψηφοφόρων που μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έκανε ένα βήμα πίσω από τη «γαλάζια» παράταξη και μετακινήθηκε στην «γκρίζα ζώνη». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, που καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι φέρει ευθύνη για τον μη εκσυγχρονισμό βασικών κρατικών δομών όπως ο ΟΣΕ και σε αυτούς μίλησε ο πρωθυπουργός όταν έβαζε σε πρώτο πλάνο της προγραμματικής του ατζέντας τις ριζικές αλλαγές στο κράτος. Η βασική προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους αυτούς.
Τα δύο δεδομένα
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι με την υπάρχουσα εικόνα ο στόχος της αυτοδυναμίας μοιάζει -αν όχι να απομακρύνεται, τουλάχιστον- να επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη δυσκολία. Εκτιμούν ωστόσο ότι μια σειρά δεδομένων τον καθιστά ακόμη εφικτό και ενδεχομένως και μονόδρομο στις επιλογές τους.
Δεδομένο πρώτο, από την εικόνα των δημοσκοπήσεων για την κάλπη της απλής αναλογικής δεν προκύπτει κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη και αν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έβρισκαν κοινό παρονομαστή. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε οποιαδήποτε συζήτηση για σύμπραξη με άλλες δυνάμεις, όπως η Ελληνική Λύση, είναι εκτός συζήτησης, ενώ εκτός κάδρου είναι και το όποιο σενάριο «μεγάλου συνασπισμού», συγκυβέρνησης δηλαδή με συμμετοχή Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -πιθανότατα στις 2 Ιουλίου- πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.
Δεδομένο δεύτερο, ακόμη και αν τα ποσοστά «έβγαιναν», η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε συζήτηση για τα περαιτέρω. Άλλωστε, αυτή η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποκλείει και τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού, βάζει «τέλος» και στο αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, στο οποίο βασίζεται ο προεκλογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα δύο δεδομένα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο πολιτικό σκηνικό και αφορούν και τις δύο επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αξιοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για την ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων, ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τον λόγο σε αυτό έχει ο λαός με την ψήφο του.
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι μονόδρομος, καθώςείναι σαφές ότι συμφωνία αυτή την ώρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε στα πρόσωπα ούτε σε επίπεδο προγραμματικών συγκλίσεων με καμία πολιτική δύναμη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζωπυρώνεται και η συζήτηση περί τρίτων εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε ατέρμονες εκλογικές διαδικασίες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL