, Δευτέρα
20 Μαρτίου 2023

Ε. Χαλάτση: Δεν λαϊκίσαμε, δεν πετροβολήσαμε, αλλά ούτε φοβηθήκαμε

Η Έφη Χαλάτση, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, σχολιάζει το κλίμα των ημερών, καταθέτει την άποψή της για το ποιο κόμμα δεν θα αντέξει την πίεση των εκλογών, μιλάει για τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις τακτικές των πολιτικών αντιπάλων αλλά και για τα επιχειρήματα που θα πέσουν στο τραπέζι για την αξιοποίηση της τρίτης διερευνητικής εντολής.

Στον ΑΝΤΩΝΗ Ι. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Εκτιμάτε ότι θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου στις μεγάλες απαιτήσεις αυτού του διμέτωπου αγώνα που έχει ξεκινήσει;

Όχι μόνο θα αντέξει αλλά θα βγει πιο δυνατό, το πιστεύω ακράδαντα. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει ακόμη και στις πλέον δύσκολες στιγμές μας. Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του, που έμειναν πιστοί, χωρίς να υποκύψουν στις σειρήνες των αξιωμάτων, είναι από κράμα μεγάλης αντοχής. Αυτοί που εκπέμπουν τοξικότητα, που πλασάρουν παλαιομοδίτικα κοστούμια, που δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, που σκιαμαχούν με το χθες, προβάροντας το κοστούμι ενός ξεπερασμένου δικομματισμού, δεν θα αντέξουν. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον καταστήσει σαφές ότι διεκδικούν μόνο την εξουσία για την εξουσία. Μητσοτάκης και Τσίπρας ζητούν δεύτερες ευκαιρίες, ενώ έχουν αποτύχει, προδίδοντας την εμπιστοσύνη του λαού που τους έφερε στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ έχει παραμείνει πιστό στις αρχές και τις αξίες του, διατυπώνει προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών -έστω και εάν δεν φιλοξενούνται στον δημόσιο διάλογο τόσο συχνά-, διαθέτει εμπειρία. Αυτή η στάση στο τέλος θα επιβραβευτεί από τους πολίτες.

Από την πλευρά της ΝΔ παρατηρείται απέναντι στο ΠΑΣΟΚ μια μετρημένη αντιπολιτευτική στάση, εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει την κριτική του. Ποιες είναι οι σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις τακτικές;

Μα είναι προφανές νομίζω. Καιρό τώρα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε μια ιδιότυπη αιχμαλωσία με πλαστά και ψευδεπίγραφα διλήμματα. Να δηλώσει σώνει και καλά το ΠΑΣΟΚ δήθεν με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει. Η «φιλελεύθερη» Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και η δήθεν Αριστερά του κ. Τσίπρα συμπλέουν σε αυτό, απλώς από άλλη σκοπιά ο καθένας. Θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ «δηλωσία», αποζητούν «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».  Αλλά προσέξτε: Μέχρι πρότινος μας κατηγορούσε η ΝΔ ότι συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ! Σήμερα έχουμε αντιστροφή της κακοπαιγμένης παράστασης.  Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν θα κάνει περίπατο στις εκλογές, όπως επαίρονταν τα στελέχη του, θέλει να στρώσει το έδαφος ποντάροντας σε ένα ΠΑΣΟΚ αδύναμο, βολικό εταίρο. Ο κ. Τσίπρας, από την άλλη, πιστεύει ότι πυροβολώντας κατά του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει και περιχαρακώνει το ακροατήριό του, για να μην επιστρέψει στη σοσιαλδημοκρατία και την αποτελεσματικότητά της, καθώς ο ίδιος δεν κατόρθωσε όπως φαίνεται, παρότι αξιωματική αντιπολίτευση, να ανατρέψει την κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν τσιμπάει.

Ποια είναι τα επιχειρήματα που θα πέσουν στο τραπέζι, προκειμένου να πείσετε το πρώτο κόμμα να συνεργαστεί;

Το ΠΑΣΟΚ ούτε φυγομάχησε ποτέ αλλά ούτε σήκωσε σημαία ευκαιρίας. Δεν δίστασε να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του και να βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος. Εμείς έχουμε χαράξει από την εποχή που πρόεδρος ήταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά την πορεία αυτονομίας, την οποία συνεχίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το βράδυ των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυξήσει τόσο τη δύναμή του που θα συγκαταλέγεται στη χορεία των νικητών. Ως υπεύθυνη, λοιπόν, πολιτική δύναμη που διακυβέρνησε τη χώρα αποτελεσματικά επί μακρόν, αλλά και τώρα από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα καταθέσουμε στον ελληνικό λαό το πρόγραμμά μας. Με θέσεις και προτάσεις επί πραγματικού, όχι με πλειοδοσίες όπως μας συνήθισαν η αντιμνημονιακή ΝΔ με τα Ζάππεια και ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσετα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο. Και επί του προγράμματος αυτού θα καλέσουμε όποιον θέλει να τοποθετηθεί. Ξέρετε, ζητούμενο δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και η ποιότητα διακυβέρνησης και κυρίως ο στόχος. Θέλουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, προοδευτική επ’ ωφελεία του λαού. Ένα κράτος σύγχρονο με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργεί πλούτο και θα τον μοιράζει δίκαια, θα διασφαλίζει δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, ποιοτική δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία που θα μειώνει τις ανισότητες. Αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει ούτε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου;

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της χώρας αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Διεκδικούμε σήμερα και την τελευταία ψήφο των Ελλήνων πολιτών για να μας δώσουν τη δύναμη να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι και πάλι ένα φάντασμα που απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο. Εκτιμάτε ότι λύσεις «απαγορευτικού τύπου» αντιμετωπίζουν πραγματικά αυτό το ζήτημα;

Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα ήταν το τέλειο πολιτικό σύστημα, γιατί είχε εφεύρει και την ασφαλιστική δικλίδα του εξοστρακισμού. Προφανώς η δημοκρατία μας είναι εμπεδωμένη, είναι μεγάθυμη, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Όσοι δεν ομνύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά στην ανατροπή τους, δεν μπορούν να τους επικαλούνται κατά το δοκούν.Η δημοκρατία πρέπει να αυτοπροστατεύεται. Από την άλλη, έχετε δίκιο, τα φαινόμενα εκφασισμού, λαϊκισμού έχουν γιγαντωθεί από την περίοδο ακόμη των μνημονίων. Όταν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έδιναν τη μάχη για να σταθεί όρθια η χώρα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή έδιναν ραντεβού στην πάνω και στην κάτω πλατεία Συντάγματος. Οι αγανακτισμένοι προπηλάκιζαν βουλευτές, τον πρωθυπουργό ακόμη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκείνη την ώσμωση και τη μαύρη περίοδο της ιστορίας μας, ελπίζω να βγήκε κάτι καλό τουλάχιστον. Ότι οι ακραίες φωνές μόνο βλάπτουν την πατρίδα και τους πολίτες της.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψαν την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που «πρωταγωνιστεί» πλέον στην προσπάθεια για διαλεύκανση. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην πολιτική ζωή μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Εμείς κινηθήκαμε άμεσα, πολιτικά και θεσμικά για την αποκάλυψη του Maximougate. Δεν λαϊκίσαμε, δεν πετροβολήσαμε, αλλά ούτε φοβηθήκαμε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε όλες τις ενδεδειγμένες θεσμικές κινήσεις. Έτσι φτάσαμε σήμερα στις επίσημες αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ διαμέσου του κ. Ράμμου για τις παρακολουθήσεις του κ. Ανδρουλάκη, υπουργών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφων κ.ά. Και θα δείτε, οι πολίτες θα επιβραβεύσουν το ΠΑΣΟΚ για τη, γνήσια θεσμική, στάση που κράτησε όλο αυτό το διάστημα. Όσο για το ποιος «πρωταγωνιστεί», αφήστε το κοινό να μιλήσει στο χειροκρότημα, όταν πέσει η αυλαία στις πρώτες εκλογές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL