fbpx

, Δευτέρα
09 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

«Είναι εθνική ανάγκη να κρατηθεί η ΝΔ όρθια και ισχυρή»

Antonis Samaras pre election speech in Thessaloniki / ??????????? ?????? ??? ?????? ?????? ???? ???????????

Της Χρύσας Κυριακού

Ηχηρό μήνυμα πανστρατιάς και συστράτευσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της παράταξης θα επιχειρήσει να στείλει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το ξενοδοχείο Athos Palace στη Χαλκιδική, όπου ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για την τεσσαρακοστή επέτειο από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου 1974. Η εκδήλωση διοργανώνεται συμβολικά στο χώρο, του οποίου έγινε το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για τη νέα μεταμνημονιακή Ελλάδα χωρίς όμως υπαινιγμούς για μετεξέλιξη του κόμματος όπως δείχνει άλλωστε η παρουσία του κ. Κώστα Καραμανλή και της παλαιάς φρουράς του κόμματος στις εκδηλώσεις. Φυσικά θα υπάρξει έκκληση για συστράτευση των αποστασιοποιημένων στελεχών και οπαδών. Διευκρινίζεται όμως ότι η έκκληση αυτή θα είναι επί τη βάση πολιτικών και όχι συμβολισμών με πρόσωπα. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και άλλα δεξιά στελέχη μάλλον θα περιμένουν εάν βέβαια επιθυμούσαν μία ένταξη στη ΝΔ.

 Συσπείρωση της κεντροδεξιάς

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης αλλά και αυτή της 4ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα επιχειρήσει να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ και να αλλάξει την ηττοπαθή στάση πολλών βουλευτών και μελών της κυβέρνησής του αλλά και τμήματος της «γαλάζιας» κομματικής και κοινωνικής βάσης. Εν μέσω δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν μια παγιωμένη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να δώσει μια «μεγάλη πολιτική μάχη» για να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση και η αρχή θα γίνει από τις δυο αυτές εκδηλώσεις, όπου είναι η αφετηρία για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση της Κεντροδεξιάς.

«Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα»

Οι εκδηλώσεις αυτές, δίνουν μια νέα δυναμική και σηματοδοτούν, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, το πρώτο βήμα για τη μετά κρίση εποχή. Και όπως τονίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, «είναι εθνική ανάγκη να κρατηθεί η ΝΔ ισχυρή». «Αυτή η παράταξη πάντα ενωνόταν στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές» τονίζουν ηγετικά στελέχη της ΝΔ και συμπληρώνουν: «Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα». Το βασικό τρίπτυχο που προβάλλει η ΝΔ είναι «παράδοση, συνέχεια και μέλλον» και το σύνθημα είναι:«40 χρόνια για την Ελλάδα».

Στη Χαλκιδική θα γίνει επίσης σήμερα κοινή συνεδρίαση των Πολιτικών Επιτροπών της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ και θα δοθεί σημασία στο παρελθόν και στη συνέχεια, ενώ στην Αθήνα ανήμερα της επετείου ίδρυσης του κόμματος, θα γίνει η συζήτηση για το μέλλον με κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ. Για τη σημερινή ηγεσία, η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ είναι επίκαιρη και τονίζεται πως η κοινωνική διάσταση της πολιτικής είναι βασική ιδεολογική αρχή και πρόταγμα της πολιτικής της κεντροδεξιάς. «Δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν» τονίζουν κεντρικοί κομματικοί παράγοντες, απαντώντας ουσιαστικά στο κοινωνικό πακέτο που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Nα σημειωθεί ότι το «παρών» θα δώσουν υπουργοί, βουλευτές και ιστορικά στελέχη του κόμματος. Χαιρετισμό αναμένεται να απευθύνουν οι Πέτρος Μολυβιάτης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

4 Οκτωβρίου 1974 – 4 Οκτωβρίου 2014

 H Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως συνέχεια της προδικτατορικής Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Όπως προσδιόρισε το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος στο συνέδριο της Χαλκιδικής το 1979, η Νέα Δημοκρατία ασπάζεται τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την εμπέδωση της Δημοκρατίας στη χώρα και την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ εγκαταλείπει την πρωθυπουργία και μεταπηδά στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980. Στις 8 Μαΐου 1980 η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εκλέγει τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη ως τον νέο ηγέτη του κόμματος, ο οποίος αναλαμβάνει και την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Γεώργιος Ράλλης λαμβάνει 88 ψήφους έναντι 84 του ανθυποψηφίου του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ.

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1981 και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου για πρώτη φορά στην εξουσία, προκαλεί κρίση στο κόμμα. Ο Γεώργιος Ράλλης με δική του πρωτοβουλία θέτει θέμα εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία τον καταψηφίζει. Νέος ηγέτης του κόμματος αναδεικνύεται στις 21 Οκτωβρίου 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 67 ψήφους, έναντι 32 του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και 12 του Ιωάννη Μπούτου.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ παρέμεινε στην ηγεσία μέχρι το 1984 σε συνθήκες ιδιαίτερα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Παραιτήθηκε για λόγους υγείας, αφού προηγουμένως οδήγησε τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό του. Την 1η Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επικρατώντας του Κωστή Στεφανόπουλου με ψήφους 70 έναντι 40.

Η Νέα Δημοκρατία χάνει τις εκλογές του Ιουνίου του 1985, ανεβάζοντας όμως το ποσοστό της. Λόγω του αρνητικού αποτελέσματος, ο Κώστας Μητσοτάκης ζητά την ανανέωση της εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Πέντε μέρες αργότερα επανεκλέγεται στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος διαφωνεί με τη διαδικασία και αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει τη ΔΗΑΝΑ, το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραμείνει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έως τον Οκτώβριο του 1993, όταν θα χάσει τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις 14 Οκτωβρίου θα παραιτηθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στις 3 Νοεμβρίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα εκλέξει νέο αρχηγό τον «καραμανλικό» Μιλτιάδη Έβερτ με 141 ψήφους, έναντι 37 ψήφων του επίσης «καραμανλικού» Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Το κόμμα χάνει τις δεύτερες κατά σειράν εκλογές του 1996 από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και παραμένει στην αντιπολίτευση. Ο Μιλτιάδης Έβερτ παραιτείται και δηλώνει πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, απόφαση που αργότερα ανακαλεί. Στις 4 Οκτωβρίου 1997 επικρατεί αρχικά του Γιώργου Σουφλιά με ψήφους 103 έναντι 84, αλλά λόγω της εσωκομματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει, υποχρεούται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το Μάρτιο του 1997. Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καλείται να εκλέξει νέο αρχηγό. Θα επικρατήσει ένας νέος ηλικιακά υποψήφιος: ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και ανιψιός του ιδρυτή, Κώστας Καραμανλής, που θα επικρατήσει των ανθυποψηφίων του Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά.

Υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή το κόμμα θα επανέλθει στην εξουσία στις 7 Μαρτίου 2004 και θα κερδίσει και τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Υπό το βάρος των σκανδάλων, της τραγικής κατάστασης της οικονομίας και της απειλής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009, τις οποίες θα χάσει πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Το ίδιο βράδυ ανοίγει την κούρσα της διαδοχής του και στις 6 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αποφασίζει για πρώτη φορά ο έβδομος κατά σειρά αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος.

Στις ανοιχτές εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται πανηγυρικά αρχηγός του κόμματος με το 50,06% των ψήφων, έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την προεκλογική κούρσα ήταν αυτή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.

Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει στην αντιπολίτευση έως τις 11 Νοεμβρίου 2011, οπότε θα επανέλθει στην εξουσία, στηρίζοντας τη μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Τα δύο αυτά χρόνια η «γαλάζια παράταξη» στάθηκε απέναντι στο «Μνημόνιο» και αντιμετώπισε ουκ ολίγες κρίσεις, με αποκορύφωμα τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη στις 6 Μαΐου 2010, επειδή πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή και ψήφισε τη δανειακή σύμβαση.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αλλά με το μικρότερο ποσοστό της ιστορίας της (18,85%). Στις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 ανέβασε κατά πολύ τις δυνάμεις της (29,66%) και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 20 Ιουνίου 2012, επικεφαλής τρικομματικής κυβερνήσεως (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Στις 21 Ιουνίου 2013 η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία έμεινε με δύο εταίρους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.