21:07, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Είναι φρόνιμο το «εκλογές τώρα»;

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και όσα τη συναπαρτίζουν ενέχει κίνδυνο να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα για την πορεία της χώρας συνολικά, σε μια εποχή που το μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα.

Όσα βγαίνουν στην επιφάνεια -κάποια αφορούν την πραγματικότητα, όμως τα περισσότερα δυστυχώς τη σφαίρα της φαντασίας- και σχετίζονται με μια υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται από τη μια η πλέον νευραλγική δημόσια υπηρεσία και από την άλλη ένας πολιτικός αρχηγός, «λερώνουν» την εικόνα του δημόσιου βίου, «φορτώνουν» με τοξικότητα το πολιτικό κλίμα και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τη χώρα συνολικά.

Όσα γράφονται σε αυτό το σημείωμα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση παραίνεση ώστε να μείνει κάτι αθέατο σε αυτήν τη δύσοσμη υπόθεση. Το «όλα στο φως», που εξαρχής δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός, που ακούγεται από όλες τις πολιτικές πτέρυγες, που σε τελική ανάλυση είναι αυτό που περιμένουν και οι πολίτες, πρέπει να αποτελεί τον οδηγό για όλες τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στην πορεία σε όλα τα επίπεδα. Ούτως ή άλλως, θα είναι τόσο εξονυχιστική η διερεύνηση σε κοινοβουλευτικό, δικαστικό αλλά και εντός της υπηρεσίας πληροφοριών επίπεδο, που η κάθε πλευρά θα μπορεί να «τσεκάρει» την ειλικρίνεια των προθέσεων για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να αποφευχθεί είναι η λογική τής εκ προοιμίου «ενοχής» της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, του συστήματος Μαξίμου, υπό το πρίσμα της αντιπολιτευτικής τακτικής «να πέσουν τώρα». Όχι γιατί πρέπει ο Μητσοτάκης «σώνει και ντε» να φτάσει μέχρι το τέλος της κυβερνητικής διαδρομής, αλλά επειδή μπροστά μας υπάρχουν τα δύσκολα. Υπάρχει ένας χειμώνας με ενεργειακή ανασφάλεια, υπάρχουν φόβοι για νέες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, υπάρχει ανησυχία για το διεθνές περιβάλλον και κυρίως για το πού έχει σκοπό να το πάει ο Ερντογάν ενόψει τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Προτού λοιπόν διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος που «κρύβει» η υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, το «εκλογές τώρα» δεν είναι φρόνιμο να ακούγεται από τα χείλη κανενός.

«Ρ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL