, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Αρχές Μαρτίου οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και με δυνατότητα self test

«Πάνω από τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας έκαναν τη μαστογραφία τους και σε πάνω από 20.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα, χάρη στο πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Prime» με τον Ηλία Σιακαντάρη.

«Συνεχίζουμε λοιπόν με το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτραςΑρχές Μαρτίου θα λάβουν οι γυναίκες τα πρώτα sms που τις καλεί να κάνουν τις εξετάσεις τους».

«Είναι ακριβώς η ίδια μεθοδολογία που ακολουθήσαμε και με το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά. Για να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, θα έχουμε ξανά και γιατρούς και εργαστήρια ανάλυσης σε όλη τη χώρα, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι διασφαλίζεται ότι οι γυναίκες δεν θα χρειαστεί να περιμένουν, ούτε να ταλαιπωρούνται κλείνοντας ραντεβού, τα οποία θα έχουν μακρά περίοδο αναμονής. Και όλες αυτές οι εξετάσεις είναι δωρεάν» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός.

«Επιπλέον, έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα – στις περιπτώσεις γυναικών οι οποίες είναι ιδιαίτερα διστακτικές στο να κάνουν αυτές τις εξετάσεις – να αποστείλουμε ένα ειδικό κιτ στο σπίτι τους, να πάρουν μόνες τους το δείγμα για να μπορούν να κάνουν το τεστ και να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, εφόσον απαιτηθεί».

«Ακολουθεί το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει μια εξέταση που είναι ταμπού στη χώρα μας και σε πολλές άλλες, την κολονοσκόπηση. Δεν πάμε εύκολα να κάνουμε αυτή την εξέταση. Αφορά 3,8 εκατομμύρια πολίτες, γυναίκες και άντρες ηλικίας 50 ως 70 ετών και εκεί υπάρχει η δυνατότητα ενός, ας το πούμε self test, που μπορεί να γίνει στο σπίτι και θα το ενεργοποιήσουμε. Αυτό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει είναι αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα ούτως ώστε να παρακινήσει τους ανθρώπους να πάνε για περαιτέρω έλεγχο» πογράμμισε η κ. Αγαπηδάκη.

«Μέχρι τον Ιούνιο επίσης και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα»

«Μέχρι τον Ιούνιο επίσης θα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα που αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα. Η χώρα μας θα είναι μία από τις πέντε πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα υλοποιήσουν τέτοιο πρόγραμμα.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.