Εκλογές ΚΙΝ.ΑΛ.: Ξεπερνά τις προσδοκίες η συμμετοχή

Ιδιαιτέρως αυξημένη είναι η προσέλευση στις εκλογές για νέο πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ. Υπολογίζεται ότι έως τις 2 το μεσημέρι έχουν ψηφίσει πάνω από 150.000 πολίτες. Θεωρείται πιθανό ότι λόγω της μεγάλης συμμετοχής η διαδικασία να παραταθεί και πέραν τις 7 το απόγευμα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) όλα κυλούν ομαλά. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει και λειτουργούν 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα.

Στην Αυστραλία η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η λειτουργία σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2017. Κάποια προβλήματα που είχαν προκύψει νωρίς αφορούσαν στα τμήματα Ψυχικού και του Ζωγράφου γιατί είχε πέσει το σύστημα προσωρινά. Πλέον το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 7 το απόγευμα και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα, που θα δώσουν μία αξιόπιστη εικόνα για την έκβαση της μάχης, υπολογίζεται ότι θα δοθούν λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Που ψηφίζουν οι υποψήφιοι

Λίγο πριν τις 8:30 το πρωί ο Ανδρεας Λοβέρδος μετέβη στο Πνευματικό Κέντρο της Μεταμόρφωσης και ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο Παύλος Χρηστίδης στην αίθουσα του δημαρχείου της Αθήνας, στη Λιοσίων 22.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στις 09:30 στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στις 10.45 ο Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στο πρώην δημαρχείο Ταύρου, Επταλόφου και Πειραιώς.

Στις 11 το πρωί ο Παύλος Γερουλάνος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης θα ψηφίσει στις 11:30 στη Θεσσαλονίκη, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στη γωνία της 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας.

Που στήθηκαν οι κάλπες

813 κάλπες έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.Οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους. Παράλληλα, όσοι δεν είναι φίλοι ή μέλη του κόμματος καλούνται για να αποφευχθεί ο συνωστισμός να έχουν εκτυπώσει το σχετικό έγγραφο και να έχουν συμπληρώσει τα στοιχεία τους. Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικών διαδικασιών υποχρεωτικά όλοι οι ψηφοφόροι καταθέτουν το ποσό των 3 ευρώ (σήμερα μόνο) το οποίο εισπράττεται από τον γραμματέα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Στη Θεσσαλονίκη στήθηκαν συνολικά 65 κάλπες. Οι 40 αφορούν την Α’ Θεσσαλονίκης και οι 25 τη Β’.

Συγκεκριμένα, κάλπες στήθηκαν στα εξής σημεία:

– Δήμος Θεσσαλονίκης: 12 κάλπες στη ΔΕΘ, στο περίπτερο 6, 2 στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου (παλιά νομαρχία), 2 στην έδρα του πέμπτου δημοτικού διαμερίσματος (Βασ. Όλγας με Μαρτίου), 4 στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας (από 2 στο θεατράκι και στο ισόγειο, Κλεάνθους 52).

– Δήμος Καλαμαριάς: 3 στο θεατράκι στην οδό Χηλής και 2 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (πλατεία Σκρα).

– Δήμος Νεάπολης Συκεών: 2 στο δημαρχείο Συκεών (Στρ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ), 2 στο πολιτιστικό κέντρο της οδού Ζάκκα 25 και 1 στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 18).

– Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: 2 στο 3ο δημοτικό σχολείο (Φιλιππουπόλεως 58) και 1 στο Α’ ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10).

– Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: 2 στο δημαρχείο στον Εύοσμο (Π. Μελά 24) και 1 στο Θεματικό Πάρκο Νεολαίας Κατσαντώνη στο Κορδελιό, πλησίον της ΔΕΗ. – Δήμος Παύλου Μελά: 2 στο 1ο γυμνάσιο

– λύκειο Σταυρούπολης (Πεσόντων Ηρώων 1Α, δίπλα στο δημαρχείο) και 2 στην Πολίχνη στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου δημοτικού σχολείου (Σχολείου 4).

Οι κάλπες στην Β’ Θεσσαλονίκης

Στη Β’ Θεσσαλονίκης υπάρχουν 25 κάλπες στα εξής σημεία: – Δήμος Βόλβης (2):

στο παλιό δημαρχείο Σταυρού (άνωθεν ΚΑΠΗ) και στο παλιό δημαρχείο Απολλωνίας.

– Δήμος Δέλτα (3): στο παλιό δημαρχείο Χαλάστρας, στο πολιτιστικό κέντρο Σίνδου και στο πολιτιστικό κέντρο Διαβατών.

– Δήμος Θερμαϊκού (3): αίθουσα ΚΑΠΗ Ν. Μηχανιώνα, αίθουσα ΚΑΠΗ Επανομής, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στους Ν. Επιβάτες.

– Δήμος Θέρμης (4): ΚΑΠΗ Βασιλικών, ΚΑΠΗ Θέρμης (2 κάλπες), ΚΑΠΗ Τριλόφου.

– Δήμος Λαγκαδά (4): Κοινότητα Ζαγκλιβερίου, δημαρχείο Λαγκαδά (2 κάλπες), έδρα δημοτικής κοινότητας Σοχού.

– Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη (3): στο δημαρχείο (Πανόραμα), Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας (2 κάλπες).

– Δήμος Χαλκηδόνας (3): παλιό δημαρχείο στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκηδόνας, δημαρχείο Κουφαλίων.

– Δήμος Ωραιοκάστρου (3): παλιό δημαρχείο δήμου Καλλιθέας, παλιό δημαρχείο δήμου Μυγδονίας, δημαρχείο Ωραιοκάστρου.