, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Εκλογικό μανιφέστο στις 4 Οκτωβρίου

Με αναπτερωμένο το ηθικό στο φόντο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, εν συνόλω, καταστρώνουν την προεκλογική της στρατηγική ενόψει του κρίσιμου εκλογικού ραντεβού του 2023, όπως το έχει προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Βήμα για τη σύνοψη των κεντρικών διλημμάτων αλλά και των προεκλογικών στοχεύσεων του κυβερνώντος κόμματος προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη Τρίτη, στις 4 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Πειραιώς, παρουσία του πρωθυπουργού και των κεντρικών «γαλάζιων» στελεχών.

Σταθερότητα – αυτοδυναμία – πολυσυλλεκτικότητα

Έχοντας ως μείζον πολιτικό δεδομένο την έως τώρα υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους ανεξαιρέτως τους νευραλγικούς δείκτες, όπως την εμφανίζει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός ποντάρει στην ικανότητά του να εμφανίζεται ενώπιον της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ως ο σταθερός τιμονιέρης σε περιβάλλον διεθνούς τρικυμίας.

Όπως το έθεσε κατά πληροφορίες και στο κλειστό σκέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την αποφυγή ενός οδυνηρού σεναρίου στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέχει ουσιαστικές ενέσεις στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η αποτελεσματική κυβερνητική στήριξη σε όλους όσοι πλήττονται από την κρίση προσθέτει κρίσιμους πόντους στο αφήγημα της αξιοπιστίας που χτίζει επιμελώς τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια το Μέγαρο Μαξίμου.

Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, αλλά και με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν πως προϊόντος του χρόνου το συγκεκριμένο δίλημμα θα τεθεί εμφατικά στους ψηφοφόρους, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εχθρική προς τον πρωθυπουργό, όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση που έχει τηρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και την απορία τους για το κατά πόσον μπορεί το ΠΑΣΟΚ υπό την παρούσα ηγεσία του να λειτουργήσει ως ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός κυβερνητικός εταίρος.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να απευθύνεται στους κεντρώους-μετριοπαθείς ψηφοφόρους, τμήμα των οποίων εμφανίζονται συμπαθούντες προς τη Χαριλάου Τρικούπη, υπογραμμίζοντας το θετικό ιστορικό της διακυβέρνησής του στην προώθηση μεταρρυθμίσεων με έντονο κοινωνικό πρόσημο, διαχωρίζοντάς τους από τις…πιρουέτες, όπως χαρακτηρίζονται, της ηγεσίας του. Σε κάθε περίπτωση θα υπενθυμίζει πως αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δεν συνεπάγεται και μονοκομματική κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αποδείξει πως γνωρίζει και μπορεί να αξιοποιεί στελέχη και εκτός των κομματικών τειχών.

Περιοδείες και υποψηφιότητες

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Πράγα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, ενεργοποιείται εκ νέου το πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού στην ελληνική περιφέρεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα περιοδεύσει και σε όμορο νομό. Την ίδια ώρα, κομματικές πηγές αναφέρουν πως σταδιακά καλύπτονται τα περισσότερα από τα ούτως ή άλλως λίγα κενά που παρατηρούνται στις «γαλάζιες» λίστες, ενώ φαίνεται πως εκκρεμεί και μια σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL